Basket Talk

Μπεν Σίμονς: Από το Ζενίθ στο Ναδίρ μέσα σε μόλις 4 σεζόν στο ΝΒΑ

Μπεν Σίμονς: Από το Ζενίθ στο Ναδίρ μέσα σε μόλις 4 σεζόν στο ΝΒΑ

Η είσοδος του στη Λίγκα ήταν εκκωφαντική, όμως λίγα χρόνια μετά, η καριέρα του βρίσκεται σε τέλμα.

Σχετικά Άρθρα

Η περίπτωση του Μπεν Σίμονς είναι μοναδική στα χρονικά του NBA, αφού η καριέρα του έφτασε από την αποθέωση στην απαξίωση μέσα σε μόλις τέσσερις σεζόν. Από πρώτο πικ του 2016 και rookie of the year το 2018, βιώνει πλέον την απόλυτη αμφισβήτηση, φτάνοντας στο σημείο να ζητήσει ανταλλαγή από τους Φιλαδέλφεια 76ερς.

Το potential του ήταν -και συνεχίζει να είναι- τρομακτικό, αφού πρόκειται για έναν 25χρονο γκαρντ-φόργουορντ που έχει σπάνια σωματικά προσόντα (2,11μ.) , «βλέπει» υποδειγματικά το γήπεδο και ταυτόχρονα μπορεί να μαρκάρει αντιπάλους σε κάθε θέση.

Αυτό είχαν εντοπίσει από την αρχή στη Φιλαδέλφεια που εξαργύρωσαν το μακροχρόνιο tanking τους επιλέγοντας τον το 2016 για να δημιουργήσει μαζί με τον Τζοέλ Εμπίντ την επόμενη δυναστεία του ΝΒΑ.

Πως φτάσαμε όμως στο σημείο ένας παίκτης που έχει γίνει τρεις φορές All-Star, δύο φορές υπήρξε μέλος της κορυφαίας αμυντικής πεντάδας, βραβεύτηκε ως ο καλύτερος πρωτοεμφανιζόμενος το 2018, να ψάχνει πλέον νέο μπασκετικό περιβάλλον, ενώ και η ομάδα που κάποτε τον επέλεξε και μέχρι πριν κάποια χρόνια ήταν αρνητική σε κάθε πιθανό σενάριο ανταλλαγής, να θέλει πλέον να τον… ξεφορτωθεί;

Ο Σίμονς, από τα κολεγιακά του χρόνια, είχε ένα σοβαρό ελάττωμα. Το παιχνίδι του δεν είχε range. Δεν ήταν συνεπής από μέση απόσταση, ενώ ουδέποτε απειλούσε πίσω από τη ζώνη του τριπόντου. Χρόνο με το χρόνο οι απαιτήσεις του franchise μεγάλωναν, το… trust the process άνηκε πλέον στο παρελθόν. Οι 76ερς ήταν διεκδικητές και η πίεση γινόταν διαρκώς μεγαλύτερη.

Σε αυτό το διάστημα το αγωνιστικό προφίλ του Αυστραλού, όχι απλά δεν βελτιώθηκε, αλλά ξεκίνησε να δημιουργεί και προβλήματα στον έτερο superstar της ομάδας, αφού η παρουσία του Εμπίντ στη ρακέτα δημιουργούσε χώρους στην περιφέρεια που ο Σίμονς, όντας βυθισμένος στη διστακτικότητα, ουδέποτε εκμεταλλευόταν.

Τα μόλις 36 τρίποντα σε 309 αναμετρήσεις στο ΝΒΑ επιβεβαιώνουν όλους όσους υποστηρίζουν ότι ο Σίμονς πιθανώς θεωρεί τον εαυτό του πολύ χειρότερο σουτέρ από ότι είναι στην πραγματικότητα. Δεκάδες προπονητές δούλεψαν μαζί του για να μπορέσει να αποβάλει αυτή τη… φοβία, δίχως όμως αποτέλεσμα. Μεταξύ των υπόλοιπων star, ο Σίμονς παραμένει μέχρι και σήμερα ο χειρότερος σουτέρ τριών πόντων στο ΝΒΑ.

Το καλοκαίρι του 2019 υπέγραψε με τη Φιλαδέλφεια πενταετή επέκταση ύψους 167 εκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, η καριέρα του ξεκίνησε να κάνει ελεύθερη πτώση με αποκορύφωμα τα πρόσφατα playoffs (11,9 πόντους με 34% στις βολές, 8,8 ασίστ και 7,9 ριμπάουντ). Άλλη μια αποτυχημένη σεζόν των 76ερς συνδυάστηκε με το απίστευτο underperform ενός παίκτη που ακόμα δεν έχει δικαιώσει τις δυσθεώρατες προσδοκίες που ο ίδιος δημιούργησε.

Η… γκρίνια για τον απόφοιτο του LSU έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο με τον Σίμονς να ψάχνει πλέον ένα νέο περιβάλλον που θα τον πιστέψει και πάλι. Οι 76ερς θέλουν άμεσο contending και δεν μπορούν να επενδύσουν άλλο πάνω του. Αν και η εξέλιξη του δεν ήταν η αναμενόμενη, ένα πιθανό restart στην καριέρα του μπορεί να αλλάξει το επίπεδο οποιασδήποτε ομάδας.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο παίκτης που θα τρομοκρατούσε με την παρουσία του το ΝΒΑ είναι ακόμα 25 ετών και τώρα που η αξία του είναι ιστορικά χαμηλή όλο και περισσότερες ομάδες αναμένεται να τον προσεγγίσουν.

Πάνος Σταμούλης
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0