Basket Talk

Οι 14 κορυφαίες επιλογές του NBA draft στην Euroleague

Οι 14 κορυφαίες επιλογές του NBA draft στην Euroleague
Από τις πρώτες θέσεις του NBA draft στην Euroleague και αντίθετα. Οι 14 περιπτώσεις που έχουν ξεχωρίσει την τελευταία δεκαετία.
Σχετικά Άρθρα

Τα πάρε-δώσε ανάμεσα στην Euroleague και το NBA παρουσιάζουν μια αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια. Το BN Sports, με αφορμή του μεταγραφή του Εμάνουελ Μουντιάι στην Ζαλγκίρις Κάουνας, θυμάται τις υψηλότερες επιλογές του draft που έπαιξαν και στην κορυφαία ευρωπαϊκή, διασυλλογική διοργάνωση την τελευταία δεκαετία και σας τις παρουσιάζει.

Άντονι Μπένετ: Οι Κλίβελαντ Καβαλίερς τον επέλεξαν στην πρώτη θέση του draft το 2013, την ίδια χρονιά που στην 15η επιλογή βρέθηκε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Η πορεία όμως του Καναδού φόργουορντ δεν δικαίωσε τις προσδοκίες των..ειδικών. Το 2017 ο δρόμος τον έβγαλε στην Τουρκία και μαζί με τη Φενέρμπαχτσε έφτασε μέχρι την κατάκτηση της Euroleague. Η συμμετοχή του ήταν όμως μηδαμινή. Σε 10 παιχνίδια έβαλε συνολικά 12 πόντους και μάζεψε 9 ριμπάουντ. Πλέον, την αγωνιστική σεζόν που μας έρχεται θα αγωνίζεται με τη φανέλα της Χάποελ Ιερουσαλήμ.

Ντέρεκ Ουίλιαμς: Στη θέση νο2 στο draft του 2011, πίσω μόνο από τον Κάιρι Ίρβινγκ, ο Ντέρεκ Ουίλιαμς, αφού πέρασε από Τίμπεργουλβς, Κινγκς, Νικς, Χιτ, Καβαλίερς, Λέικερς μετρώντας 428 συμμετοχές με 8.9 πόντους και 4.0 ριμπάουντ μ.ό και μετά από ένα σύντομο πέρασμα από την Κίνα, πήρε την απόφαση να μετακομίσει την Ευρώπη. Ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ πέρασε από μία σεζόν σε Μπάγερν, Φενέρ και Βαλένθια και την επόμενη αγωνιστική περίοδο θα παίξει υπό τις οδηγίες του Γιάννη Σφαιρόπουλου στην Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ουέσλι Τζόνσον: Μετά από 609 συμμετοχές στο NBA με Τίμπεργουλβς, Σανς, Λέικερς, Κλίπερς, Πέλικανς και Ουίζαρντς από το 2010 έως και το 2019, ο Ουέσλι Τζόνσον έκανε το υπερτλαντικό ταξίδι και βρέθηκε στην Ελλάδα για χάρη του Παναθηναϊκού. Παρότι το άκουσμα της μεταγραφής είχε σκορπίσει ενθουασιαμό στους «πράσινους» οπαδούς, ο άλλοτε συμπαίκτης του Κόμπε Μπράιαντ δεν έδειξε να μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα στο ευρωπαϊκό στυλ παιχνιδιού. Κάποια δημοσιεύματα από την Αμερική θέλουν τον 34χρονο Τζόνσον να σκέφτεται την προπονητική. Μάλιστα, πρόσφατα βρέθηκε με τους Ράπτορς στο Summer League του Λας Βέγκας.
kobe_wesley.jpg

Τόμας Ρόμπινσον: Αποτέλεσε την 5η επιλογή στο draft του 2012, αλλά μετά από 51 παιχνίδια με τους Κινγκς που τον διάλεξαν, μετακόμισε στο Χιούστον. Ακολούθησε το Πόρτλαντ, η Φιλαδέλφεια, το Μπρούκλιν και τέλος το Λος Άντζελες. Στην Euroleague φόρεσε μονάχα τη φανέλα της Χίμκι, αρχικά τη σεζόν 2017-18 και έπειτα το 2020. Ακολούθησε μια σεζόν στο τουρκικό πρωτάθλημα με την Μπαχτσεσεχίρ, ενώ την επόμενη σεζόν ο 30χρονος φόργουορντ/σέντερ θα είναι στο Πουέρτο Ρίκο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρόμπινσον είναι σαν «θετός» αδερφός των Μαρκίφ και Μάρκους Μόρις, αφού όταν πέθανε η μητέρα του και οι παππούδες του, η Έιντζελ Μόρις ανέλαβε τη φροντίδα του ίδιου και της αδερφής του.

Εκπέ Γιούντο: Περιζήτητος «γαμπρός» σε κάθε μεταγραφικό «παζάρι» από τότε που αποχώρησε από την Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ως MVP του Final 4, ο Γιούντο επιστρέφει στην Ευρώπη, όχι όμως και στην Euroleague, αφού υπέγραψε με τη Βίρτους Μπολόνια του Σέρτζιο Σκαριόλο. Στο ΝΒΑ έχει φορέσει τις φανέλες των Ουόριορς, Μπακς, Κλίπερς και Τζαζ, ενώ ακόμα έχει περάσει από Ισράηλ και Κίνα.

Εμάνουελ Μουντιάι: Η Ζαλγκίρις Κάουνας ολοκήρωσε ένα σπουδαίο deal, φέρνοντας στη Λιθουανία τον 25χρονο Αμερικανό γκαρντ, ο οποίος την τελευταία 5ετία μέτρησε 300 συμμετοχές στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, έχοντας 11.0 πόντους, 2.9 ριμπάουντ και 3.8 ασίστ μ.ό.

Γκρεγκ Μονρό: Μετά από μία πλούσια 9ετία στο ΝΒΑ με 632 συμμετοχές και μέσους όρους 13.2 πόντων και 8.3 ριμπάουντ, ο Αμερικανός σέντερ μάζεψε τα υπάρχοντά του και μετακόμισε στη γηραιά ήπειρο. Έπειτα από μια σεζόν με τη Μπάγερν και άλλη μία..κουτσουρεμένη λόγω οικονομικών προβλημάτων με τη Χίμκιο Μονρό παραμένει free agent.

Νικ Στάουσκας: Ένας ακόμα Καναδός παίκτης στη λίστα. Ο Στάουσκας βρέθηκε στο νο8 του draft το 2014. Πέντε χρόνια αργότερα, τη σεζόν 2019-20, ο νεαρός γκαρντ έγινε κάτοικος Ισπανίας και φόρεσε τη φανέλα της Μπασκόνια, ωστόσο, πλέον έχει επιστρέψει στην πατρίδα του και προς ώρας ανήκει στη θυγατρική ομάδα των Ράπτορς.

Τζίμερ Φριντέτ: Ο Φριντέτ ήρθε στον Παναθηναϊκό το ίδιο καλοκαίρι με τον Ουέσλι Τζόνσον, κουβαλώντας 241 παρουσίες στο NBA και τη φήμη του προικισμένου σουτέρ, την οποία κατά βάση είχε χτίσει στην κολεγιακή του θητεία, όταν και επικρατούσε η «Jimmer Mania». Το deal που είχε υπογράψει με το «τριφύλλι» ήταν διάρκειας δύο ετών, αλλά διεκόπη μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, με τον Νεοϋορκέζο γκαρντ να επιστρέφει στην Κίνα Η αλλαγή των κανονισμών έχει φέρει πλέον τον Φριντέτ σε φάση αναζήτησης νέας μπασκετικής στέγης.
fredette_1.jpg

Από την Ευρώπη στον μαγικό κόσμο του NBA

Λούκα Ντόντσιτς: Το παιδί θαύμα από τη Σλοβενία πήρε στις πλάτες του τη Ρεάλ Μαδρίτης, ένα από τα ιστορικότερα κλαμπ στην Ευρώπη, και την οδήγησε μέχρι την κατάκτηση της Euroleague το 2018, όταν ο ίδιος ήταν μόλις 19 ετών. Ο Ντόντσιτς αναδείχθηκε MVP τόσο της regural season, όσο και του Final 4 και άνοιξε τα «φτερά» του για να κυνηγήσει το αμερικάνικο όνειρο, έχοντας ακόμα στις βαλίτσες του 3 πρωταθλήματα ACB και ένα χρυσό μετάλλιο από το Eurobasket του 2017. Σπίτι του αποτελούν πλέον οι Ντάλας Μάβερικς, με τους οποίους πρόσφατα υπέγραψε νέο συμβόλαιο ύψους 207 εκατ. δολαρίων!
luka_real.jpg

Ντράγκαν Μπέντερ: Μετά από δύο σεζόν στην πατρίδα του την Κροατία και άλλες δύο στο Ισραήλ, ο Μπέντερ θεωρήθηκε το καλύτερο prospect εκτός Αμερικής στο draft του 2016 και αποτέλεσε επιλογή των Φοίνιξ Σανς στο νο4. Το 2020, επιστρέφοντας από το ΝΒΑ στην Μακάμπι Τελ Αβίβ δεν έδειξε ουσιαστική πρόοδο, ενώ ένας τραυματισμός στο φινάλε της περσινής σεζόν έχει αφήσει τον 23χρονο χωρίς ομάδα, ενόψει της επόμενης αγωνιστικής περιόδου.

Μάριο Χεζόνια: Σε ηλικία 17 ετών ο Χεζόνια υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο με τη Μπαρτσελόνα. Τα δύο πρώτα χρόνια έπαιζε ελάχιστα, σκόρπια λεπτά, όμως τη σεζόν 2014-15 άρχισε να αποκτά πιο ενεργό ρόλο στο ρόστερ των Μπλαουγκράνα, γεγονός που τον βοήθησε να γίνει γνωστός και να επιλεχθεί τελικά στην 5η θέση του draft το 2015. Έχοντας περάσει από Μάτζικ, Νικς και Μπλέιζερς, ο Χεζόνια βρήκε ευκαιρία να πραγματοποιήσει το παιδικό του όνειρο και να φορέσει τα «πράσινα» του Παναθηναϊκού, στο δεύτερο μισό της σεζόν 2020-21. Το «τριφύλλι» και ο Κροάτης άσος δεν τα βρήκαν κατά τη διάρκεια της off-season και κάπως έτσι ο Μάριο του χρόνου θα αγωνίζεται με την Ούνικς Καζάν.

Γιαν Βέσελι: Το δρομολόγιο Ευρώπη-ΗΠΑ-Ευρώπη ακολούθησε και ο Γιαν Βέσελι. Ο Τσέχος σέντερ που έχει «ριζώσει» στη Φενέρμπαχτσε από το 2014, είχε ξεκινήσει την επαγγελματική του διαδρομή από την Τσεχία και τη Σλοβενία. Ακολούθησε μια 3ετία στη Σερβία με την Παρτιζάν και μετά άλλη μία 3ετία στο ΝΒΑ με τους Ουίζαρντς και τους Νάγκετς.
vesely_wizards.jpg

Ντένι Άβντιγια: Αφού ανδρώθηκε μπασκετικά στην Μακάμπι Τελ Αβίβ, ο Άβντιγια βρήκε μια θέση στον μαγικό κόσμου του ΝΒΑ, αποτελώντας επιλογή των Ουάσινγκτον Ουίζαρντς στο περσινό draft. Ένα κάταγμα στον δεξί του αστράγαλο στις 21 Απριλίου του 2021 στέρησε από τον Ισραηλινό φόργουορντ μια πλήρη ρούκι σεζόν, όμως το μέλλον είναι μπροστά του.

235418458_847974306112115_4864866500385057246_n.jpg

Βασιλική Καραμούζα

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0