Basket Talk

Σβεν Νάτερ: Από το ορφανοτροφείο της Ολλανδίας στην «οικογένεια» του πρώτου Ευρωπαίου στο ΝΒΑ!

Σβεν Νάτερ: Από το ορφανοτροφείο της Ολλανδίας στην «οικογένεια» του πρώτου Ευρωπαίου στο ΝΒΑ!

Ο Σβεν Νάτερ χρειάστηκε να ξεπεράσει πολλά εμπόδια, ακόμα και εκείνο της ζωής σε ορφανοτροφείο, προκειμένου φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο του μπάσκετ και να γίνει ο πρώτος Ευρωπαίος που έγινε μέλος του ΝΒΑ…  

Η μητέρα του άφησε εκείνον και την αδερφή του σε ορφανοτροφείο της Ολλανδίας, όταν ακόμη ήταν 6 χρονών. Ο πατριός του, του απαγόρευσε ρητά να ασχοληθεί με το μπάσκετ και ο πρώτος προπονητής που βρέθηκε μπροστά του τον έδιωξε από το γήπεδο…  

Όλα αυτά συνθέτουν το δύσκολο έργο του Σβεν Νάτερ, που έπρεπε να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο που παρουσιαζόταν στη ζωή του, προκειμένου να κυνηγήσει το όνειρο του παρκέ.  

Γεννημένος στην Ολλανδία και «γαλουχημένος» σε ένα περιβάλλον χωρισμένων γονιών, ο Νάτερ έζησε για 3 χρόνια στη… μοναξιά ενός ορφανοτροφείου, μέχρι ένα τηλεοπτικό σόου να γίνει η αφορμή για να συνδεθεί ξανά με τη μητέρα του, η οποία ζούσε στην Αμερική.    

Στο Long Beach της Καλιφόρνια, όπου και βρέθηκε στο λύκειο, προσπάθησε ανεπιτυχώς να ενταχθεί στην ομάδα μπάσκετ, αφού ο προπονητής του τον έδιωξε υποστηρίζοντας πως έκλεψε παπούτσια από συναθλητή του.  

thumbnail_Image_1_2.jpg

Από το κολλέγιο του Cypress, κέρδισε μία θέση στο UCLA από τον Τζον Γούντεν, προκειμένου να αντικαθιστά τον Μπιλ Γουόλτον. Δεν ξεκίνησε ποτέ βασικός, ωστόσο αναδείχθηκε πρωταθλητής και μάλιστα δις (1972 και 1973)!  Λίγα χρόνια αργότερα θα γινόταν ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του ΝΒΑ που δίχως να ξεκινήσει ούτε σε ένα ματς της κολεγιακής του καριέρας επιλέχθηκε στον 1ο γύρο του draft και ο πρώτος γεννημένος στην Ευρώπη μπασκετμπολίστας της διαδικασίας!

Η αμυντική του προσήλωση και η ικανότητα στο ριμπάουντ, έφεραν την επιλογή του ως 16ο στο NBA draft του 1973 από τους Μιλγουόκι Μπακς, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα είχε ακολουθήσει την ίδια διαδικασία στο ABA draft.  

Στην ABA αγωνίστηκε για τρεις σεζόν σε ισάριθμες ομάδες, μέχρι να γυρίσει και πάλι στο Μιλγουόκι και να ξεκινήσει το ταξίδι του ΝΒΑ. Είχε, μόλις, «συστηθεί» στη διοργάνωση ως ένας μεγάλος ριμπάουντερ και κορυφαίος για τη σεζόν του 1980.

Έγινε έτσι ο μοναδικός στην ιστορία που αναδείχθηκε κορυφαίος ριμπάουντερ και στις δύο λίγκες, ο μοναδικός που κατέγραψε 18 αμυντικά ριμπάουντ σε ένα ημίχρονο και ένας από τους 6 στην ιστορία με 30 πόντους και 30 ριμπάουντ σε ένα ματς! Μέχρι σήμερα, δε, κρατάει το απόλυτο ρεκόρ ριμπάουντ σε ένα ματς με τη φανέλα των Μιλγουόκι Μπακς με 33. Ακούς Γιάννη;

thumbnail_Image_2_1.jpg

Η παρουσία του σε Σαν Ντιέγκο Κλίπερς και Λος Άντζελες Λέικερς (ως back up του Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ) για τα επόμενα χρόνια είχαν συμμετοχές στα πλέι οφ, αλλά και ένα τραυματισμό στο γόνατο που δεν του επέτρεψε να ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις των τελικών του 1983/84. Εκεί οι «λιμνάνθρωποι» αντιμετώπιζαν τους Σέλτικς, από τους οποίους και ηττήθηκαν, στερώντας από τον Νάτερ άλλη μία «ευρωπαϊκή» πρωτιά!  

Η τελευταία σελίδα της καριέρας του γράφτηκε εξίσου θεαματικά με την πρώτη βρισκόμενος στην Ιταλία! Τα πεπραγμένα του μέσα στο παρκέ, έφεραν στα 35 του χρόνια την πρόταση από την Μπαρτσελόνα. Ενώ, αρχικά, δέχτηκε και ετοιμαζόταν να δοκιμάσει την τύχη του στην Ισπανική Λίγκα, θεώρησε σωστό να αποσυρθεί και να γυρίσει στην Καλιφόρνια, ώστε να ασχοληθεί με την προπονητική

Aπό τότε άνοιξε το δρόμο σε πολλούς Ευρωπαίους ώστε να αγωνιστούν στο ΝΒΑ, ενώ και ο τελευταίος MVP, Νίκολα Γιόκιτς, ανήκει σε αυτή την κατηγορία!

Σταυρούλα Μουστακάτου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0