Basket Talk

Deandre Ayton: Από τις φτωχικές γειτονίες στις Μπαχάμες, στους Τελικούς του NBA με τους Phoenix Suns

Deandre Ayton: Από τις φτωχικές γειτονίες στις Μπαχάμες, στους Τελικούς του NBA με τους Phoenix Suns
Η επιλογή του δικαίωσε καθολικά το Phoenix αποδεικνύοντας ξανά πως… fit over talent.
Σχετικά Άρθρα
Η τάξη του 2018 θεωρείται από πολλούς ως μια από τις ποιοτικότερες στη σύγχρονη ιστορία του NBA. Στο draft συμμετείχαν δεκάδες υπερταλαντούχοι παίκτες, με τους Luke Doncic, Trae Young, Marvin Bagley III και Deandre Ayton, να έχουν συγκεντρώσει πάνω τους τα περισσότερα βλέμματα. Το Phoenix είχε το 1ο pick, ήθελε τον ιδανικό παίκτη σε μια ομάδα που υπήρχε ήδη ο Devin Booker, επιλέγοντας τον Μπαχαμέζο center από το κολέγιο της Arizona.

Ο 22χρονος ψηλός δεν έχει τη… μαγεία του Doncic, ούτε την ποιότητα του Trae Young. Δύσκολα θα χριστεί All-star περισσότερες φορές από τους δύο προαναφερθέντες. Ωστόσο, είναι ο κομβικός παίκτης του Monty Williams, που μαζί με τους Booker και Paul διεκδικεί από τώρα το πρώτο πρωτάθλημα της καριέρας του.

Ο Ayton μεγάλωσε στις Μπαχάμες, μένοντας μαζί με τη μητέρα του, τα τέσσερα αδέρφια του και τον πατριό του σε ένα φτωχικό σπίτι δύο δωματίων. Μάλιστα -για οικονομικούς λόγους- είχε φιλοξενηθεί από μια ξένη οικογένεια για περισσότερο από ένα χρόνο.  Από μικρός έπαιζε ποδόσφαιρο στη γειτονιά και η πρώτη του επαφή με το μπάσκετ ήρθε σε ηλικία 12 ετών. Το ξεκίνημα του δεν ήταν και τόσο επιτυχημένο, αφού δεν γνώριζε καν τους βασικούς κανόνες του αθλήματος.

Ωστόσο, όλοι αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται για μια ξεχωριστή περίπτωση παίκτη όταν παρατήρησαν το πόσο αρμονικά μπορούσε να χειριστεί το πελώριο κορμί του. Ο Deandre ήθελε να βοηθήσει την οικογένεια του θεωρώντας πως μέσω του μπάσκετ μπορούσε να αλλάξει τη μοίρα των δικών του ανθρώπων. Η δύναμη και το μέγεθος του ήταν πάντα τα κυρίαρχα όπλα του, όμως στο πέρασμα των χρόνων απέκτησε τεχνική και καλύτερες επαφές με τη μπάλα. 

Μετακόμισε στην California για να παίξει μπάσκετ στο πρωτάθλημα του λυκείου. Έκτοτε, γιγαντώθηκαν τόσο η ικανότητα του, όσο και η φήμη του, αφού πρωταγωνιστούσε διαρκώς είτε με τα χρώματα του Balboa City School, είτε με αυτά του κολεγίου της Arizona.

Πλέον, ο Deandre Ayton βρίσκεται στο ΝΒΑ και δικαιώνει πανηγυρικά το Phoenix όντας ο… κέρβερος της ρακέτας των «Ήλιων». Στην πρώτη του εμφάνιση σε Τελικούς σημείωσε 22 πόντους και 19 ριμπάουντ. Έχει τα χαρακτηριστικά να περιορίσει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο -ειδικά όσο αυτός δεν είναι στο 100%-, καθώς τα γρήγορα πόδια του και το μεγάλο του κορμί τον αναγάγουν ως έναν εκ των καλύτερων interior αμυντικών ολόκληρης της Λίγκας.

O Ayton, όπως και ο Γιάννης, «σφυρηλατήθηκε» από τα δύσκολα παιδικά του χρόνια. Αντιλήφθηκε ότι το μπάσκετ είναι η ευκαιρία του για μια καλύτερη ζωή, μόχθησε και βλέπει πως οι κόποι του έχουν ήδη ανταμειφθεί. 

Πάνος Σταμούλης

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0