Basket Talk

«Κοκκίνισε» ο Ουόκαπ και συνεχίζεται η παράδοση της Ζαλγκίρις (video)

«Κοκκίνισε» ο Ουόκαπ και συνεχίζεται η παράδοση της Ζαλγκίρις (video)
O Τόμας Ουόκαπ είναι πλέον «ερυθρόλευκος» και με τη… βούλα, με το «BN Sports» να παρουσιάζει τη λίστα με τους παίκτες, που κατάφεραν μέσω της Ζαλγκίρις να αναδειχθούν.
Σχετικά Άρθρα
Ο Τόμας Ουόκαπ ανήκει πλέον στο «λιμάνι» και θέλει να δώσει συνέχεια στην παράδοση της Ζαλγκίρις, η οποία αναδεικνύει ποιοτικά γκαρντ.

Το Κάουνας είναι μία μικρή πόλη της Λιθουανίας με σχεδόν 300.000 κατοίκους. Η Zalgiris Arena έχει χωρητικότητα κάτι παραπάνω από 15.000 θέσεις και ο κόσμος της πόλης, έχει αποδείξει έμπρακτα πως αγαπάει το μπάσκετ και ενισχύει την προσπάθεια της ομάδας. Με κάθε ευκαιρία οι φίλαθλοι γεμίζουν ασφυκτικά το γήπεδο, δίνοντας το ανάλογο ψυχολογικό boost στους αθλητές της ομάδας.

Αν μη τι άλλο, το 2018 η Ζαλγκίρις με προπονητή, τον γνώριμο στα ελληνικά δρώμενα, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έφτασε στο Final Four, αποκλείοντας, με μειονέκτημα έδρας, τον τρίτο στην βαθμολογία, της κανονικής διάρκειας, Ολυμπιακό. Στην τελική φάση της διοργάνωσης δεν κατάφερε να κάνει την έκπληξη και έμεινε εκτός από την Φενέρμπαχτσε στον ημιτελικό. Παρόλα αυτά, ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου απέναντι στην, υπερδύναμη, ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη.

Παραδοσιακά πολλοί είναι αυτοί που ξεχωρίζουν και κάνουν το βήμα παραπάνω, ενίοτε μετακομίζοντας σε νέες ομάδες μετά από επιτυχημένες χρονιές. Η Ζαλγκίρις φαίνεται πως έχει την ικανότητα της «δημιουργίας» νέων ταλέντων, αλλά και της βελτίωσης των ήδη ολοκληρωμένων παικτών.

Η προσθήκη του Αμερικανού γκαρντ στην ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα, είναι μία λύση που αποφορτίζει ουσιαστικά τα…χέρια του Κώστα Σλούκα. Ο Τόμας Ουόκαπ προέρχεται από μια πολύ καλή σεζόν, τόσο σε πρωτάθλημα, όσο και σε Euroleague. Η εμπειρία του στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση θεωρείται δεδομένη, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια αγωνίζεται στα γήπεδα της γηραιάς ηπείρου. Αυτό σημαίνει πως σε ενδεχόμενο απουσίας του Σλούκα, οι «ερυθρόλευκοι» θα έχουν έναν παίκτη εμπιστοσύνης για την οργάνωση της επίθεσης, καθώς και ένα αμυντικό «σπεσιαλίστα».

Ο νεοφερμένος παίκτης των «ερυθρόλευκων», είναι ο άνθρωπος, ο οποίος τον Ιανουάριο είχε ρίξει τους «κόκκινους» στο καναβάτσο. Ο Ολυμπιακός είχε ξεκινήσει την «αυτοκτονία» και ο Αμερικάνος βρέθηκε στο παρκέ με σκοπό να βάλει την «σφραγίδα» του στην αναμέτρηση. Ο Έλληνας γκαρντ οργάνωνε την κρίσιμη επίθεση και ο Τόμας Ουόκαπ με μια εκρηκτική κίνηση «έκλεψε» την μπάλα και έφυγε στον αιφνιδιασμό για να διαμορφώσει το τελικό σκορ υπέρ των Λιθουανών (81-79).



Το «BN Sports» σας παρουσιάζει αναλυτικά τις περιπτώσεις των παικτών που μεγαλούργησαν με τη φανέλα της Ζαλγκίρις και άνοιξαν τα φτερά τους για το επόμενο βήμα στην καριέρα τους.

Κέβιν Πάνγκος (2016-2018)

Ο Κέβιν Πάνγκος το καλοκαίρι του 2016 πήρε μεταγραφή από την Γκράν Κανάρια στη Ζαλγκίρις, με σκοπό να κάνει το step up στην καριέρα του. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους υποδέχθηκε τον Καναδό γκαρντ και εκτόξευσε τις «μετοχές» του.

Πανγκος.jpg

Το ποσοστό που διατήρησε και τις δύο χρονιές στην θητεία του στο Κάουνας, πίσω από την γραμμή των 6,75 μέτρων, δεν έπεσε κάτω από το 45%. Σε συνδυασμό με την ικανότητα του στο δημιουργικό κομμάτι, ο Κέβιν Πάνγκος, κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών «μνηστήρων».

Τη δεύτερη σεζόν της καριέρας του στη Ζαλγκίρις, όντας ως βασικός οργανωτής της ομάδας οι ευθύνες ανέβηκαν. Μαζί φαίνεται να ανέβηκε και η απόδοση του, με τα ποσοστά να εκτινάσσονται (2017:  28.4% διπ., 45.7% τριπ., 3.2 ασ. μ.ο, 2018: 48.9% διπ., 47.5% τριπ., 5.9 ασ. μ.ο.). Έδωσε το παρόν σε όλους στους ευρωπαϊκούς αγώνες εκείνης της σεζόν, καταγράφοντας 12,7 πόντους, 5,9 ασίστ, κατά μέσο όρο, και εξελίχθηκε σε έναν αξιόπιστο σουτέρ από μακρινή και μέση απόσταση.

Αυτοί ήταν μερικοί λόγοι από τους οποίους, ο Καναδός, μπήκε στο επίκεντρο αρκετών ευρωπαϊκών συλλόγων, καταλήγοντας στην Καταλονία για λογαριασμό της Μπαρτσελόνα. Την φετινή σεζόν ο Πάνγκος αγωνίστηκε στη Ζενίτ υπό τις οδηγίες του Τσάβι Πασκουάλ, φτάνοντας μια «ανάσα» από το Final Four και μάλιστα αναδείχθηκε στην κορυφαία πεντάδα της Euroleague.

Μάριους Γκριγκόνις (2009-2014, 2018-2021)

Ο γεννημένος στο Κάουνας, Μάριους Γκριγκόνις, «παιδί» της Ζαλγκίρις, πλέον στην ηλικία των 27 ετών έχει εξελιχθεί σε έναν από τους ικανότερους σουτέρ της Ευρώπης. Αυτό το μαρτυρούν τα νούμερα την περσινής σεζόν (2020/21) , καθώς σε 34 αγώνες μετράει υψηλά ποσοστά ευστοχίας σε δίποντα (50,6%) και σε τρίποντα (45,6%).

Grigonis_5.jpg

Ουκ ολίγες, ήταν οι φορές που ο Λιθουανός, γκαρντ, αναλάμβανε το ρίσκο της εκτέλεσης στα τελευταία δευτερόλεπτα και ενώ η μπάλα «έκαιγε». Ο 27χρονος παίκτης έχει την ικανότητα να συνδυάζει την ψυχραιμία και την εκτέλεση σε δύσκολες καταστάσεις και αυτό τον καθιστά ένα «υπερόπλο» για τον κάθε προπονητή.

O Γκριγκόνις αναδείχθηκε ο πολυτιμότερος παίκτης του Οκτώβρη, καθώς σε έξι παιχνίδια του είχε μέσο όρο 15,5 πόντους με εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας 58,1% στα δίποντα (18/31), 44,4% στα τρίποντα (12/27) και 100% στις βολές (21/21).

Όλα αυτά τα στοιχεία ώθησαν την ΤΣΣΚΑ του Δημήτρη Ιτούδη να του προσφέρει τριετές συμβόλαιο συνεργασίας και να τον «βάψει» στα χρώματα της.

Ρόκας Γιοκουμπάιτις (2018-2021)

Άλλο ένα νέο παιδί μεγαλωμένο στις ακαδημίες της Ζαλγκίρις, το οποίο την φετινή σεζόν τράβηξε…τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του είναι ο Ρόκας Γιοκουμπάιτις. Σαφέστατα, είναι ένας εξελίξιμος παίκτης, ο οποίος έχει όλο το μέλλον μπροστά του, ώστε να μπορέσει να φτάσει στην κορυφή.

Γιουκομπαιτις.jpg

Ο Γιοκουμπάιτις μόλις στο 21ο έτος της ηλικίας του, πήρε αρκετές ευκαιρίες από τον Μάρτιν Στίλερ και ανέλαβε πολλές ευθύνες. Για την ακρίβεια, αγωνίστηκε σε κάτι περισσότερο από 20 λεπτά, κατά μέσο όρο, και μέτρησε 7 πόντους με 47,8% στα δίποντα και 38.8% στα τρίποντα.

O νεαρός παίκτης αναμφίβολα έχει το ΝΒΑ στο πίσω μέρος του μυαλού του, καθώς δήλωσε συμμετοχή στα φετινά draft. Οι Ευρωπαϊκές ομάδες όμως, περιμένουν στη γωνία για να μάθουν την απόφαση του. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είναι από τις ομάδες που έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους, όπως και ο τεχνικός της Μπαρτσελόνα, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, έχει εκδηλώσει δημοσίως το την επιθυμία του να συνεργαστεί ξανά. Παράλληλα σημείο που αξίζει να σημειωθεί είναι πως η «Ένωση των Παικτών» της Euroleague τον ανέδειξαν, ως τον καλύτερο νέο παίκτη για την σεζόν 2020/21.

Λούκας Λεκαβίτσιους (2014-2017, 2019-2021)

Η Ζαλγκίρις, πριν από λίγες μέρες, ανανέωσε τον Λιθουανό για τα επόμενα δυο χρόνια, παραμένοντας στην ομάδα που έκανε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα στην καριέρα του και μπόρεσε να αναδειχθεί. Οι μοναδικές σεζόν που αποχωρίστηκε τη Λιθουανία και τη Ζαλγκίρις ήταν για λογαριασμό του Παναθηναϊκού (2017/18, 2018/19).

λεκα.jpg

Ο «Λέκα» φέτος αγωνίστηκε σε 33 από τα 34 παιχνίδια στην Ευρώπη φέτος και μέτρησε 8,2 πόντους και 2,4 ασίστ σε 18 λεπτά συμμετοχής, κατά μέσο όρο, ανά παιχνίδι.

Είναι ένας γκαρντ, ο οποίος μπορεί να δώσει ανάσες στον βασικό οργανωτή της ομάδας, χωρίς να επιβαρύνει με πονοκεφάλους το προπονητή του, καθώς τα ποσοστά του δείχνουν μια σταθερότητα (50% τριπ., 56.8% διπ.)

Αυτοί οι τέσσερις παίκτες είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα της Ζαλγκίρις, να «πλάθει» γκαρντ για τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές ομάδες.

Δημήτρης Φεραδούρος

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0