ΑΕΚ πρωταθλήτρια Ελλάδος

Μελισσανίδης: Τα λάθη, η αυτοκριτική, η αλλαγή και η ΑΕΚ ξανά στην κορυφή

Μελισσανίδης: Τα λάθη, η αυτοκριτική, η αλλαγή και η ΑΕΚ ξανά στην κορυφή
Το ιστορικό, οι στιγμές, οι προσπάθειες και η δουλειά που έγινε προκειμένου να επιστρέψει η ΑΕΚ στο θρόνο.
Γράφει ο Θοδωρής Καρβουνιάρης

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης συμπληρώνει πλέον 10 χρόνια στη διοίκηση της ΑΕΚ. Από το 2013 σε μία εποχή που ήταν η πιο δύσκολη στα 99 χρόνια ζωής αυτού του συλλόγου, ανέλαβε δράση. Κυριολεκτικά από το μηδέν, με την ΑΕΚ να έχει στην ιδιοκτησία της μόνο κάτι… μπάλες στα Σπάτα και με όπλο την τεράστια ιστορία και τον κόσμο της, ανέλαβε να «χτίσει» γήπεδο και ομάδα, ενώ αναβάθμισε και το προπονητικό κέντρο, το οποίο πλέον ανήκει στην ΑΕΚ. Δόθηκαν μάχες. Βρέθηκαν εμπόδια τεράστια μπροστά. Ακόμα και εκ των έσω. Ισως, μάλιστα, κάποια στιγμή γραφτεί… βιβλίο για το πώς χτίστηκε αυτό το γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια!

Κοιτώντας πίσω και το τελικό αποτέλεσμα που η ΑΕΚ βιώνει στη Φιλαδέλφεια από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2022, το σίγουρο είναι ένα: Ολες οι μάχες που έδωσε τόσο ο Δημήτρης Μελισσανίδης, όσο και ο κόσμος της ΑΕΚ απέναντι σε πάρα πολύ κόσμο άξιζαν τον κόπο! Αυτός ήταν ο πρώτος μεγάλος στόχος του Μελισσανίδη. Και κερδίθηκε. Το γήπεδο έγινε. Η ΑΕΚ μπήκε μέσα και απολαμβάνει ήδη τους καρπούς της.

Από το 2018 όταν και η ΑΕΚ επέστρεψε στην κορυφή μετά από 24 ολόκληρα χρόνια μέχρι και το φετινό καλοκαίρι αγωνιστικά έγιναν πολλά λάθη. Προπονητές και παίκτες πέρασαν πολλοί. Πάρα πολλοί! Αποτυχία! Η ΑΕΚ και δη ο Δημήτρης Μελισσανίδης δεν αναζήτησαν ποτέ δικαιολογίες! Συνεχώς ανακάτευε την τράπουλα, ελπίζοντας να βρεθεί η φόρμουλα της επιτυχίας. Οσο η ΑΕΚ αγωνιστικά δεν απέδιδε έχοντας μικρές εφήμερες χαρές, «έτρεχε» η κατασκευή του γηπέδου.

Δύσκολη περίοδος! Βασικά, περίεργη περίοδος. Από τη μία η αγωνιστική εικόνα κάτω του μετρίου και από την άλλη ένα τεράστιο έργο που χτιζόταν μπροστά στα μάτια όλων μας. Το γεγονός ότι η ΑΕΚ στο χορτάρι δεν ήταν καλή, έκανε πολύ κόσμο να μην αντιλαμβάνεται στο 100% τι γιγαντιαίο δημιουργείται στη Φιλαδέλφεια.

Και η αλήθεια είναι πως ακόμη και ο Δημήτρης Μελισσανίδης δεν χαιρόταν όσο θα ήθελε αυτό το έργο την ίδια στιγμή που η ομάδα δεν ήταν καλά… Πολλές φορές πήγε στα Σπάτα και μίλησε στους παίκτες. Πολλές φορές στεναχωρήθηκε. Ποτέ μα ποτέ όμως δεν έριξε αλλού τις ευθύνες και δεν το έβαλε κάτω! Το έψαχνε συνεχώς… «Τη μεγαλύτερη ευθύνη την έχω εγώ, μετά εσείς και μετά όλοι οι υπόλοιποι. Πιστεύω ότι έχουμε το καλύτερο ρόστερ των δέκα τελευταίων χρόνων, και το καλύτερο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε. Και αυτό δείχνει το μέγεθος της αποτυχίας. Γιατί αυτή είναι η αλήθεια ότι δυστυχώς αποτύχαμε και εφέτος. Είμαστε όλοι τόσο στεναχωρημένοι και εμείς και ο κόσμος που δεν μπορούμε να βγούμε από τα σπίτια μας. Όμως, στο χέρι σας είναι να αντιδράσετε και να το γυρίσετε. Μπορούμε να πάρουμε το Κύπελλο. Αρκεί να το πιστέψετε. Εχουμε υποχρέωση να δώσουμε λίγη χαρά στον κόσμο μας που δικαίως είναι πικραμένος. Θα ήθελα να βρίσκομαι πιο πολύ κοντά σας αλλά δυστυχώς τον περισσότερο χρόνο μου τον αφιερώνω στην ολοκλήρωση του γηπέδου μας. Περιμένω από εσάς άμεση αντίδραση», είχε πει ο Μελισσανίδης στους παίκτες στα Σπάτα στις 4 Φεβρουαρίου του 2022. Η αντίδραση δεν ήρθε ποτέ… Αντίθετα! Η ΑΕΚ όχι μόνο δεν πήρε το Κύπελλο, αλλά δεν βγήκε καν Ευρώπη! Από τα τότε λόγια του Μελισσανίδη φαινόταν η απογοήτευσή του και το πόσο χρόνο του «έτρωγε» η ολοκλήρωση του γηπέδου…

Πριν από ένα ακριβώς χρόνο, λοιπόν, φτάσαμε στην ταπεινωτική ήττα της ΑΕΚ από τον Άρη στο Χαριλάου, που την οδήγησε εκτός Ευρώπης. Η εσωστρέφεια και η αμφισβήτηση τεράστια. Ο Μελισσανίδης παίρνει ξανά αποφάσεις και προχωρά σε ριζικές αλλαγές σε όλα τα πόστα!

Από τη μία η απογοήτευση, από την άλλη το πείσμα και η επιθυμία να μπει μία… κανονική ΑΕΚ στην Αγιά Σοφιά – OPAPArena.

Ψάχνει να βρει προπονητή – σημείο αναφοράς. Μίλησε με τον Φερνάντο Σάντος, αλλά και με άλλους. Ένας εξ αυτών ο Ματίας Αλμέιδα. Ο Αργεντινός είπε το βράδυ της Κυριακής στο γλέντι τίτλου ότι «στο πρώτο μίτινγκ που είχα με τον πρόεδρο δεν τον έπεισα και χρειάστηκε να έρθω πάλι».

Τότε, στο πρώτο μίτινγκ, ο Μελισσανίδης περίμενε λίγο ακόμα τον Σάντος. Η αλήθεια είναι πως ο Αλμέιδα του είχε κάνει εντύπωση από την πρώτη στιγμή. Θετική εντύπωση. Όμως περίμενε λίγο τον Σάντος. Μετά η ιστορία προχώρησε… Και στο δεύτερο ραντεβού με τον Αλμέιδα όλα πήραν τον δρόμο τους. Αυτό που «κέρδισε» τον Μελισσανίδη ήταν το πάθος του Αλμέιδα. Δεν έκανε σε τίποτα πίσω ο Αργεντινός απ’ όσα εξ αρχής είχε ζητήσει! Σε τίποτα! Και αυτό άρεσε στον Μελισσανίδη. Είδε πείσμα, θέληση, χαρακτήρα και μάτι να γυαλίζει από τον Πελάδο. Οι δυο πλευρές δίνουν τα χέρια. Ο Αλμέιδα αναλαμβάνει και τα υπόλοιπα τα ξέρετε…
 
ENTHETI_2_1.jpg
 

Η δουλειά του προπονητή αρχίζει και αποδίδει καρπούς. Η δουλειά του υπόλοιπου τιμ σε όλα τα επίπεδα «παντρεύεται» αρμονικά με το αγωνιστικό. Τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά. Ο Μελισσανίδης με το γήπεδο να είναι στα τελικά… βαψίματα και τα εγκαίνια να έρχονται με τον δικό του τρόπο στέλνει μήνυμα στην κλήρωση του πρωταθλήματος στις 25 Ιουλίου στη Βουλιαγμένη. Ολοι οι υπόλοιποι ηγέτες των ομάδων μαζί με την πολιτική ηγεσία είναι… κοντά. Ο Μελισσανίδης δίνει το «παρών» στην κλήρωση και τους… παρατηρεί από μακριά! Κρατάει αποστάσεις! Ήταν το πρώτο μήνυμα… Εσείς εκεί και εγώ εδώ… Πάμε!

Ολη τη σεζόν η ΑΕΚ προσπάθησε και κράτησε γενικά χαμηλούς τόνους στην τοξικότητα. Ποτέ δεν ξεκίνησε κάτι αυτή! Υπήρξαν στιγμές που αναγκάστηκε να απαντήσει μέσω ανακοινώσεων, αλλά πρώτη δεν ξεκίνησε κάποιον «πόλεμο» μέσω ανακοινώσεων, ποτέ. Και ειπώθηκαν πολλά κιόλας! Πάρα πολλά εις βάρος της… Ακόμα και τώρα ειπώθηκαν πολλά. Η ΑΕΚ και δη ο Δημήτρης Μελισσανίδης δεν μπήκαν σε αυτό το «τρυπάκι». Δεν σήκωσαν πρώτα αυτοί το «γάντι». Προσπάθησαν και έδωσαν χώρο, όσο αυτό γινόταν, στο ποδόσφαιρο…

Η ΑΕΚ τελικά είναι πρωταθλήτρια στην πρώτη της σεζόν στο σπίτι της… Ο Δημήτρης Μελισσανίδης δύο φορές έδειξε τη συγκίνησή του: στις 30 Σεπτεμβρίου στα εγκαίνια του γηπέδου και στις 14 Μάϊου στη φιέστα πρωταθλήματος! Πιο ήρεμος από τη στιγμή που η ομάδα μπήκε στην OPAPArena, πιο σίγουρος αγωνιστικά με τον Αλμέιδα, τους παίκτες και τη δουλειά που γίνεται από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι σήμερα… Η ΑΕΚ είναι ξανά… ΑΕΚ! Τα δύσκολα πέρασαν: με σωστά, με λάθη, με αυτοκριτική, με αλλαγές, με αποφάσεις και θέληση… Το σίγουρο είναι πως ο Δημήτρης Μελισσανίδης είναι πιο σοφός, πιο δυνατός, πιο ήρεμος και πιο «διψασμένος» από ποτέ, προετοιμάζοντας την επόμενη ημέρα της ΑΕΚ την οποία θέλει να εξασφαλίσει και να γιγαντώσει σε όλα τα επίπεδα: αγωνιστικά και οικονομικά.
 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0