ΑΕΚ πρωταθλήτρια Ελλάδος

Ματίας Αλμέιδα: Κατακτώντας το άγνωστο, με άγνωστες ιδέες (video)

Ματίας Αλμέιδα: Κατακτώντας το άγνωστο, με άγνωστες ιδέες (video)
Ο Ματίας Αλμέιδα δεν χρειάστηκε να γίνει κάτι άλλο. Όχι για να επιβιώσει σε ένα άγνωστο ποδοσφαιρικό περιβάλλον, αλλά για να πετύχει με το «καλημέρα». Πορεύτηκε με τις δικές του ιδέες. Και το πρωτάθλημα της ΑΕΚ, ήταν η πρώτη δικαίωση.
Σχετικά Άρθρα
Η πρώτη γνωριμία με έναν άνθρωπο, συνήθως μαρτυρά πολλά. Απλώς σε ορισμένες περιπτώσεις οι προσλαμβάνουσες είναι τόσες, που σε συνδυασμό με τη ελληνική επιφυλακτικότητα, δεν ερμηνεύονται. Ούτε όπως πρέπει, ούτε γρήγορα.

Η «ζωή» με τον Ματίας Αλμέιδα ξεκίνησε από μικρές, πολύ μικρές πράξεις. Δεν ήταν εχέγγυα επιτυχίας, αλλά έδειχναν ξεκάθαρα, πως κάτι διαφορετικό «ανοίγεται» στον ορίζοντα της ΑΕΚ.

Επέλεξε να έρθει νωρίς στην Ελλάδα, αλλά όχι σε επαφή με την ομάδα. Από σεβασμό προς τον υπηρεσιακό προπονητή και το έργο του.

Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου, προτίμησε να μιλήσει περισσότερο για αξίες, παρά για ποδόσφαιρο.

Επανέλαβε πολλές φορές τις λέξεις δικαιοσύνη, οικογένεια, πίστη και απέδειξε στους ποδοσφαιριστές του πως τις εννοεί, αλλάζοντας τα 9/11 της βασικής του ενδεκάδας, στα δύο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας.

Κανείς δεν είχε καταλάβει τότε, αλλά όλοι έχουν καταλάβει τώρα.

Η «αντίδραση» στις ήττες από Βόλο και Παναθηναϊκό, το πέρασμα από το 3-5-2 στον «ελεύθερο» ρόμβο, ο νέος ρόλος του Αραούχο, του Τσούμπερ, του Μάνταλου, του Λιβάι Γκαρσία, μετατράπηκαν από απότομη «προσγείωση» σε ένα άγνωστο ποδοσφαιρικό περιβάλλον, σε δείγματα ποδοσφαιρικής ευφυΐας, προσαρμοστικότητας, χωρίς απόκλιση από την κεντρική ιδέα.

Στην πρώτη του απόπειρα στην Ευρώπη, πέτυχε. Και υπάρχει ακόμη ο στόχος του νταμπλ.

«Η ΑΕΚ με έκανε ευτυχισμένο!» φώναξε με το μικρόφωνο στα χέρια, στο κέντρο που διασκέδαζε σαν μικρό παιδί, πλάι σε συμπαίκτες και συνεργάτες. Και η ΑΕΚ πέτυχε, λοιπόν.



Αποφεύγω τους ανθρώπους που ευλογούν τα γένια τους, απλώς οι συγκυρίες μου επιτρέπουν να γράψω ο,τι πίστευα εβδομάδες πριν η ΑΕΚ σφραγίσει τον τίτλο, γιατί τώρα δεν θα θεωρηθούν, πως χρυσώνουν κανένα χάπι.

Τα πάντα κρίνονται βάσει της οπτικής γωνίας. Η ΑΕΚ, ακόμα και δεύτερη και τρίτη να τερμάτιζε στο φετινό πρωτάθλημα, θα είχε κάθε δικαίωμα να βάλει θετικό πρόσημο στη σεζόν, σκεπτόμενη το από πού ξεκίνησε. Κρίνοντας την εικόνα της κατά τη διάρκεια της χρονιάς, ωστόσο, θα ήταν αποτυχία, ένα τέτοιο δημιουργία, συνδυασμός πολλών πραγμάτων, να μην πάρει το πρωτάθλημα.

Το βράδυ της πρόωρης ανανέωσης του Ματίας Αλμέιδα είχα γράψει πως πρόκειται για τον πιο «διαβασμένο» προπονητή της ΑΕΚ, σε αυτήν τη νέα της εποχή. Πέραν του ελκυστικού ποδοσφαίρου δημιούργημα του ίδιου, και του ιδανικού momentum που προσέφερε η OPAP Arena - Αγιά Σοφιά στη Νέα Φιλαδέλφεια, άνοιξε ξανά τον σύλλογο προς τον κόσμο.

 
Έδεσε με το DNA όλων, σταθεροποίησε τις ανοιχτές προπονήσεις για τον Τύπο και πάνω απ' όλα, της έδωσε αγωνιστική ταυτότητα και μέταλλο νικητή.

Υπήρξαν πράγματα που οι φίλοι της ΑΕΚ τα στερήθηκαν πολύ: το «σπίτι» τους, το καλό ποδόσφαιρο, το οικογενειακό κλίμα, την «υγεία» αποδυτηρίων και μη, την πίστη πως η ομάδα τους δεν καταλαβαίνει από έδρες, ντέρμπι και ο κατάλογος συνεχίζεται με ό,τι έχει κανείς ως προτεραιότητα.

Ο Ματίας Αλμέιδα τους τα προσέφερε όλα. Και μπαίνει πρώτο το όνομά του, γιατί σίγουρα, η ΑΕΚ ενισχύθηκε το καλοκαίρι, αλλά πήρε πάρα πολλά, με φαρδιά-πλατιά τη δική του «σφραγίδα», από αυτούς που απαξιώθηκαν πέρυσι, πρόπερσι και ούτω καθεξής.

Τέτοια ποδοσφαιρική προσωπικότητα δεν είχε ξαναπεράσει από τον πάγκο της ΑΕΚ, από το 2013 κι έπειτα.

Στην πρώτη «μπίλια», όμως, πέτυχε διάνα και αντί να ψάχνεται για την επόμενή της ημέρα, έχει αφήσει φίλους και «εχθρούς» να ψάχνονται αυτοί, για ολότελα διαφορετικούς λόγους, ως προς το πού και πώς θα εξελιχθεί το φετινό οικοδόμημα.

 
Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0