TV or not TV

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Η καριέρα των ποδοσφαιριστών που μεταφέρθηκε στη «μεγάλη» οθόνη

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: Η καριέρα των ποδοσφαιριστών που μεταφέρθηκε στη «μεγάλη» οθόνη

Η ζωή και τα επιτεύγματα κορυφαίων ποδοσφαιριστών έχουν έφτασαν σε σημείο γίνουν ταινίες. Το «BN Sports» παρουσιάζει κινηματογραφικές παραγωγές που αφιερώθηκαν σε μεγάλα ονόματα του «όμορφου» παιχνιδιού...

Πολλές είναι οι φορές κατά το παρελθόν που έχουμε δει τις καριέρες τεράστιων ονομάτων του Παγκόσμιου ποδοσφαίρου να αποτυπώνονται στη «μεγάλη» οθόνη.

Τα πρώτα τους βήματα με την «στρογγυλή θεά», ο δρόμος προς την κορυφή, τα μεγαλειώδη επιτεύγματα τους και ακόμα πολλά, μπόρεσαν να «γοητεύσουν» σκηνοθέτες, οι οποίοι κατέγραψαν τη δράση και τη μετέφεραν στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Με αφορμή την ανερχόμενη ταινία προς τιμήν του Zlatan Ibrahimović, το «BN Sports» παρουσιάζει τις παραγωγές που αφιερώθηκαν στα όσα έζησαν εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου σπουδαίοι ποδοσφαιριστές, με ονόματα όπως των Pele και Maradona να ξεχωρίζουν.

pele-movie.jpg

Pelé: Birth of a Legend


Πρόκειται για τη βιογραφία του θρυλικού Pelé, η οποία έγινε ταινία που επικεντρώνεται στο μεγάλο «ταξίδι» του με τη Βραζιλία προς την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1958, αλλά και στη σχέση του ίδιου με τον πατέρα του.

Την ταινία έγραψαν και επιμελήθηκαν οι Jeff Zimbalist και Michael Zimbalist, ενώ παίζουν σε αυτή σπουδαία ονόματα του χώρου όπως οι Kevin de Paula (σ.σ. ο ηθοποιός που υποδύθηκε τον Pelé), Vincent D'Onofrio, Rodrigo Santoro, Diego Boneta και Colm Meaney.

Βγήκε στις αίθουσες τον Μάιο του 2016 και το Box Office του άγγιξε τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

maradona-movie.jpg

Diego Maradona (2019)


Στις 19 Μάϊου του 2019 βγήκε στις κινηματογραφικές οθόνες ένα ντοκιμαντέρ προς τιμήν του τεράστιου, Diego Maradona, που πριν λίγους μήνες έφυγε από τη ζωή. Πρόκειται για μια Βρετανική παραγωγή που σκηνοθετήθηκε από τον Asif Kapadia και μάλιστα εμπεριείχε ντοκουμέντα για τη ζωή του σπουδαίου Αργεντινού, που δεν είχαν ξανά άλλοτε προβληθεί.

Η ταινία επικεντρώνεται τη σεζόν όπου ο Μαραντόνα μεταγράφηκε από την Μπαρτσελόνα στη Νάπολι του 1984, όπου κέρδισε δυο πρωταθλήματα Ιταλίας και το Κύπελλο UEFA τη σεζόν 1988-89. Το Box Office της παραγωγής έφτασε τα 2.2 εκατομμύρια ευρώ.

best-movie.jpg

Best (2000)


Πρόκειται για την ταινία που είναι αφιερωμένη στον κορυφαίο Βορειοϊρλανδό ποδοσφαιριστή όλων των εποχών, τον George Best. Βγήκε στις αίθουσες την 1η Μάϊου του 2000 και καταγράφει τις καλύτερες στιγμές της καριέρας του, κυρίως την περίοδο που αγωνιζόταν στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.


Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον Mary McGuckian και περιγράφει, μεταξύ άλλων, και τη πολυτάραχη ζωή του Best και εκτός γηπέδων, με τον ίδιο να πεθαίνει σε ηλικία 59 ετών τον Νοέμβριο του 2005. Μάλιστα, ο John Lynch που υποδύθηκε τον Best, πήρε το βραβείο του καλύτερου ηθοποιού στο Lauderdale International Film Festival.

zidane-movie.jpg

Zidane: A 21st Century Portrait


Το 2006 κυκλοφόρησε στις κινηματογραφικές αίθουσες ένα γαλλικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Zinedine Zidane. Σκηνοθετήθηκε από τους Douglas Gordon και Philippe Parreno, οι οποία ήθελαν μέσα από την ταινία να αναδείξουν την αγωνιστική ποιότητα του σπουδαίου ποδοσφαιριστή και επικεντρώθηκαν στον αγώνα της Real Madrid με την Villarreal εντός έδρας στις 23 Απριλίου του 2005.


Μάλιστα, η ταινία γυρίστηκε ακριβώς την ίδια ώρα με 17 συνολικά κάμερες να είναι συγχρονισμένες, ενώ ο Zidane στο τελευταίο λεπτό αντίκρισε την κόκκινη κάρτα και αποβλήθηκε, καθώς συμμετείχε σε αψιμαχίες.

zlatan-i-am.jpg

«I am Zlatan»


Και τελειώνουμε το κείμενο με τον τρόπο που το αρχίσαμε. Μια ταινία βεβαίως που δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα, αλλά... αναμένεται. Ο Zlatan Ibrahimović έχει ήδη βγάλει στη δημοσιότητα το τρέιλερ της ταινίας που αφορά τη ζωή του με τίτλο «I am Zlatan».

Ο πολύπειρος φορ συνυπογράφει στην κυκλοφορία της που καταγράφει το... βίο και πολιτεία του από τα παιδικά του χρόνια μέχρι το σήμερα και τη διαδρομή που έκανε για να φτάσει στην καταξίωση παρά τις όποιες δυσκολίες και αντιξοότητες αντιμετώπισε.

Θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους το χειμερινό εξάμηνο του 2021.

 

Κυριάκος Δημητρόπουλος 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0