Sports Βusiness

Η Λίβερπουλ πωλείται, αλλά διανοείστε πόσα χρήματα χρειάζονται για να αλλάξει «χέρια»;

Η Λίβερπουλ πωλείται, αλλά διανοείστε πόσα χρήματα χρειάζονται για να αλλάξει «χέρια»;
Η FSG προτίθεται να πουλήσει τη Λίβερπουλ, αλλά τα χρήματα που φέρεται πως απαιτούνται, δεν καθιστούν εύκολη, οποιαδήποτε αλλαγή στο ιδιοκτησιακό της καθεστώς.
Σχετικά Άρθρα
Σαν «βόμβα» έσκασε η είδηση, πως η Fenway Sports Group συζητά ή σωστότερα, επιδιώκει την πώληση της Λίβερπουλ. Επί 12 χρόνια, η πορεία της εταιρείας συμβάδιζε με αυτήν των «Reds», αλλά καθώς φαίνεται, ίσως ήρθε η ώρα να χωρίσουν οι δρόμοι τους.

Από τον Οκτώβριο του 2010, όταν οι Τζορτζ Ζιλέ και Τομ Χικς πούλησαν τη Λίβερπουλ στη FSG και το ιδιοκτησιακό καθεστώς άλλαξε, ο σύλλογος τερμάτισε στην όγδοη θέση της Premier League, έχασε πρωταθλήματα στο... παρά ένα, κατέκτησε το Champions League, «πάτησε» κορυφή στο αγγλικό πρωτάθλημα μετά από 30 χρόνια «ανομβρίας», πανηγύρισε την κατάκτηση Super Cup, Διηπειρωτικού, League Cup, FA Cup. Με λίγα λόγια, δεν άφησε τίτλο στο διάβα του και θύμισε κάτι από τις «χρυσές» ημέρες των '80s.

Οι προαναφερθείσες επιτυχίες, όμως, δεν εξασφαλίζουν μόνο ένα θετικό πρόσημο στη σχέση της Λίβερπουλ με τη FSG, σε περίπτωση που η τελευταία αποφασίσει να αποχωρήσει, αλλά προσθέτουν κι αρκετά μηδενικά, στην τιμή που θα την πουλήσουν!
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Forbes, που στηρίχθηκαν στην πώληση της Τσέλσι το καλοκαίρι του 2022, η Λίβερπουλ κοστολογείται στα 3.5 δισεκατομμύρια λίρες, την ώρα που αγοράστηκε από τους Χένρι και Βέρνερ, έναντι μόλις 300 εκατομμυρίων! Ακόμα, ωστόσο, δεν έχει οριστεί τιμή πώλησης του συλλόγου.

Καθοριστικό ρόλο, βέβαια, στην «εκτόξευση» της χρηματιστηριακής αξίας της Λίβερπουλ, έπαιξαν και οι βελτιωτικές κινήσεις στο ιστορικό της γήπεδο, το Άνφιλντ. Κινήσεις που άγγιξαν τα 250 εκατ. λίρες, συμπεριλαμβανομένης και της μετακίνησης στο νέο προπονητικό της κέντρο στο Κέρκμπι, αφήνοντας το εμβληματικό Μέλγουντ, μετά από 70 χρόνια!

Εξελίξεις ίσως να μην αναμένονται άμεσα, κι ας λέγεται πως η FSG έχει ζητήσει τη βοήθεια των Goldman Sachs και Morgan Stanley, ώστε να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή έκβαση της πώλησης.

Όπως προκύπτει από το ποσό με το οποίο κοστολογείται η Λίβερπουλ, απαιτείται χρόνος. Δεν είναι υπόθεση μερικών 24ωρων η μεταβίβαση ενός περιουσιακού στοιχείου, ύψους πέντε δισεκατομμυρίων λιρών! Αποδείχθηκε περίτρανα και στην περίπτωση της Τσέλσι, ενώ δεν πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο πώλησης μερικών μετοχών. Άλλωστε, είναι διφορούμενη η δήλωσή της πως «είναι ανοικτή στην κατάλληλη πρόταση».

Παρόλα αυτά, το γεγονός πως δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που η εν λόγω εταιρεία σκέφτεται να αποχωρήσει από τη Λίβερπουλ και πως σε όλες τις προηγούμενες, έκανε... βήματα προς τα πίσω, παραμένοντας στο «τιμόνι», η πώληση, μόνο ως ειλημμένη απόφαση δεν μπορεί να λογίζεται.

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0