Sports Βusiness

La Liga: Απίστευτη ανάκαμψη για την Μπαρτσελόνα – Διαθέτει πλέον το δεύτερο μεγαλύτερο όριο μισθών!

La Liga: Απίστευτη ανάκαμψη για την Μπαρτσελόνα – Διαθέτει πλέον το δεύτερο μεγαλύτερο όριο μισθών!
Τι και αν πέρυσι βίωσε την πιο δύσκολη οικονομικά στιγμή της ιστορίας της; Η Μπαρτσελόνα μπορεί να χρειάστηκε να πάρει δραστικά μέτρα για την βιωσιμότητά της όμως όπως έγινε γνωστό από την LaLiga, πλέον διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο όριο δαπανών στο πρωτάθλημα, μία αύξηση 800 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον περασμένο Γενάρη!

Σε μία πολύ ενδιαφέρουσα ανακοίνωση προχώρησε η La Liga καθώς ανακοίνωσε τα νέα ανώτατα όρια αποδοχών για κάθε σύλλογο για την αγωνιστική περίοδο 2022/23. Η μεγάλη είδηση της ανακοίνωσης είναι η εντυπωσιακή ανάκαμψη που έκανε η Μπαρτσελόνα σε σχέση με την κατάσταση που βρισκόταν ο καταλανικός σύλλογος την περσινή σεζόν, με τους Καταλανούς να διαθέτουν πλέον το δεύτερο μεγαλύτερο όριο μισθών στο πρωτάθλημα!

Τα «γενναία» μέτρα έφεραν την ανάκαμψη

Οι «μπλαουγκράνα» βρίσκονταν σε εξαιρετικά δεινή οικονομική κατάσταση και χρειάστηκε να προβούν σε δραστικά μέτρα για να αποφευχθεί η χρεωκοπία. Η στρατηγική τους τους οδήγησε να πουλήσουν το 25% των εσόδων τους από τη La Liga TV σε τρίτους για τα επόμενα 25 χρόνια. Η Μπάρτσα πούλησε επίσης το 49% των μετοχών των Barca Studios για περισσότερα από 700 εκατομμύρια ευρώ συνολικά, έπειτα από σχετική άδεια από τα μέλη του συλλόγου.

Φυσικά κρίθηκε αναγκαία και η πώληση αρκετών παικτών που είχαν πολύ υψηλά συμβόλαια όπως επίσης και η σκληρή επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών με τους παίκτες που έμειναν στην ομάδα. Ο Ζεράρ Πικέ για παράδειγμα είναι μεταξύ εκείνων που συμφώνησαν να μειώσουν τους μισθούς του για δεύτερη φορά όπως και έκανε και ο Ουσμάν Ντεμπελέ.

Οι κινήσεις των ανθρώπων της Μπαρτσελόνα φαίνεται πως απέδωσαν καρπούς καθώς όπως ανακοίνωσε η ίδια η La Liga πλέον ο σύλλογος μπορεί να έχει μισθολογικό προϋπολογισμό 656,5 εκατ. ευρώ για την επόμενη σεζόν! Η αύξηση σε σχέση με τα μόλις 97 εκατ. ευρώ της περασμένης σεζόν είναι πραγματικά αδιανόητη.

Ρεάλ, Μπαρτσελόνα και στο πολύ… βάθος οι υπόλοιποι!

Η Ρεάλ Μαδρίτης, σε αντίθεση με την Μπαρτσελόνα είδε τον προϋπολογισμό της να μειώνεται κατά 55 εκατ. ευρώ, στα 683,4 εκατ. ευρώ από 739 εκατ. ευρώ! Η Ατλέτικο Μαδρίτης έχει το τρίτο υψηλότερο όριο, αλλά είναι περίπου 300 εκατ. ευρώ λιγότερο από τη Μπαρτσελόνα και την Ρεάλ. Η Σεβίλλη (200 εκατ. ευρώ) και η Βιγιαρεάλ (151 εκατ. ευρώ) συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.

Από τους υπόλοιπους συλλόγους του πρωταθλήματος, οι μισοί έχουν προϋπολογισμό μόλις 50 εκατ. ευρώ ή και λιγότερο!  Η Έλτσε και η Χιρόνα θα έχουν τα μικρότερα όρια δαπανών για τη φετινή σεζόν με συνολικά 42 εκατ. ευρώ.

Η La Liga έφερε για πρώτη φορά το σύστημα για ανώτατο όριο αποδοχών το 2013, με την πεποίθηση ότι το πρωτάθλημα έπρεπε να προστατεύσει τη μακροπρόθεσμη οικονομική υγεία των συλλόγων του. Το ανώτατο όριο αποδοχών λειτουργεί με βάση ότι σε κάθε σύλλογο δίνεται διαφορετικό όριο ανάλογα με τα έσοδα και τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν κατά την προηγούμενη σεζόν. Βεβαίως, μεγάλες ομάδες όπως η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μπαρτσελόνα κατά κανόνα μπόρεσαν να ξοδέψουν πολλά περισσότερα χρήματα από τους μικρότερους συλλόγους επειδή είχαν τεράστια έσοδα.

Το μοντέλο χρησιμοποιείται ευρέως στην Αμερική τόσο στο NBA όσο και το NFL ωστόσο η αλήθεια είναι ότι δεν είναι και τόσο δημοφιλές στην Ευρώπη.

Αντώνης Κεφαλωνίτης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0