Sports Βusiness

Η Έβερτον, ο «φευγάτος» Μοσίρι και ένας παλιός γνώριμος της Premier League

Η Έβερτον, ο «φευγάτος» Μοσίρι και ένας παλιός γνώριμος της Premier League

Η Έβερτον, απέφυγε την… τραγωδία του υποβιβασμού, η οποία θα της άνοιγε μεγάλη οικονομική «τρύπα» στα ταμεία της. Ο ιδιοκτήτης του συλλόγου, Φάρχαντ Μοσίρι, ωστόσο, θέλει να είναι προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο, δρομολογώντας τις διαδικασίες για τη διαδοχή του. Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια του, ο παλιός γνώριμος της Premier League αλλά και του Φράνκ Λάμπαρντ, Πίτερ Κένιον.

Ήταν Φεβρουάριος του 2016, όταν ο ιστορικός ιδιοκτήτης της Έβερτον, Μπίλ Κενράιτ, πωλούσε στον Αγγλοϊρανό, επιχειρηματία Φάρχαντ Μοσίρι, το 49,9% του συλλόγου. Toν Ιανουάριο του 2022, ο Μοσίρι, έγινε κάτοχο του 94% των μετοχών της ομάδας του Γκούντισον Παρκ, η οποία, πέραν της επικείμενης «μετακόμισης» σε καινούργιο γήπεδο, βρέθηκε ένα βήμα, πριν τον υποβιβασμό της στην Championship, που μεταξύ άλλων θα επέφερε και καταστροφικές συνέπειες.

Πλέον, ο chairman, των «ζαχαρωτών», φαίνεται ότι ετοιμάζει τη διάδοχη κατάσταση, μετά από έξι χρόνια και 560 εκατομμύρια λίρες, που δαπάνησε.Για αυτό το λόγο, ένας άνθρωπος, που γνωρίζει καλά την πραγματικότητα της Premier League, καθώς έχει δώσει δείγματα γραφής, στις θητείες του σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι, πρόκειται να «συστήσει» στον Μοσίρι, μια κοινοπραξία επενδυτών, που ενδιαφέρονται για την αγορά της Έβερτον.

Ο λόγος, για τον Πίτερ Κένιον, ο οποίος πρόσφατα ενήργησε ως σύμβουλος στην προσφορά του Mάρτιν Μπρότον, στην προσπάθεια του να αγοράσει την Τσέλσι. Ο Κένιον, ο οποίος συνεργάζεται με την επενδυτική Opto Advisers, αλλά και με την εταιρεία εξορύξεων Barrick Gold, έχει διατελέσει και αντιπρόεδρος της Goldman Sachs έως και το 2003, γεγονός που ενισχύει την φερεγγυότητα και την πείρα του σε ποδοσφαιρικές επενδύσεις.

Επιπλέον, ο Μοσίρι, μπορεί να μην έχει βάλει επισήμως «πωλητήριο», στην Έβερτον, όμως η κατασκευή του νέου γηπέδου της ομάδας, έχει δημιουργήσει την ανάγκη για οικονομική στήριξη από «εξωτερικούς» παράγοντες.

Αναφορά θα πρέπει να γίνει και στις δαπάνες, στις οποίες έχει προβεί ο Μοσίρι κατά την εξαετία στην οποία διοικεί και έχουν να κάνουν με το Financial Fair Play, με το γκρουπ επενδυτών του Κένιον, να ζητά εγγυήσεις, από τον Ιρανό, ότι τα «ζαχαρωτά» δεν υπόκεινται σε κάποιο πλαίσιο κυρώσεων.

Στους… τυχερούς της υπόθεσης, είναι ο σημερινός προπονητής της Έβερτον, Φράνκ Λάμπαρντ, ο οποίος αναμένεται να έχει τη στήριξη της νέας, σε περίπτωση συμφωνίας, διοίκησης, αφού γνωρίζεται καλά με τον Πίτερ Κένιον, από την κοινή τους θητεία στην Τσέλσι.

Οι υπογραφές ακόμη δεν έχουν «πέσει», όμως μια επικείμενη αγορά της Έβερτον, αναμένεται να αλλάξει τόσο την αγωνιστική της εικόνα, όσο και την οικονομική της υπόσταση, μετά και το «ναυάγιο» του Μαρτίου, με τον Ουσμάνοφ, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Γιώργος Ζαχαρίου

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0