Sports Βusiness

FIFA: Ετοιμάζει μέτρα για περιορισμό στις προμήθειες των ατζέντηδων

FIFA: Ετοιμάζει μέτρα για περιορισμό στις προμήθειες των ατζέντηδων

Τέλος θέλει να βάλει η FIFA στις υπέρογκες προμήθειες που λαμβάνουν οι μεγαλύτεροι ποδοσφαιρικοί ατζέντηδες από τις μεταγραφές των πελατών τους, εισάγοντας νέα αυστηρά μέτρα.

Οι ατζέντηδες των μεγαλύτερων ποδοσφαιρικών ονομάτων… πλουτίζουν τα τελευταία χρόνια, χάρη στις υπέρογκες προμήθειες που εξασφαλίζουν από τις μεταγραφές των παικτών στο πελατολόγιό τους. Η πιο πρόσφατη κραυγαλέα περίπτωση είναι αυτή της μετακίνησης του Έρλινγκ Χάλαντ στην Μάντσεστερ Σίτι έναντι 60 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία προβλέπει ακόμα 40 εκατομμύρια σε προμήθειες.

Αυτά θα μοιραστούν ανάμεσα στην Ραφαέλα Πιμέντα, η οποία «τρέχει» το πρακτορείο που ανήκε στον Μίνο Ραϊόλα και στον Άλφι Χάλαντ, πατέρα του Νορβηγού αστέρα. Τέτοιες περιπτώσεις, όμως, ίσως πάψουν να ισχύουν στο μέλλον.

Η FIFA σκέφτεται εδώ και καιρό την λήψη μέτρων για τον περιορισμό των… μηδενικών στα ποσά που παίρνουν οι ατζέντηδες στις μεγάλες μεταγραφές, με πολλούς βέβαια να εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους για τις επικείμενες αλλαγές. Παρά την... γκρίνια, όμως, η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έχει ήδη προχωρήσει τις σκέψεις της για τις εν λόγω κινήσεις, με την επικύρωση τους να αναμένεται ακόμα και γι’ αυτό το καλοκαίρι, με στόχο την εφαρμογή τους για την σεζόν 2023-24. Οι περιορισμοί αυτοί περιλαμβάνουν:

  • «Πλαφόν» 10% στις προμήθειες των ατζέντηδων
  • Όρια στα ποσά που μπορούν να λάβουν οι εκπρόσωποι των συλλόγων που πουλάνε
  • Όρια στις ανταμοιβές των οικογενειακών μελών παικτών που παίρνουν μεταγραφή, αν δεν έχουν σχετική άδεια
  • Εγκαθίδρυση κανόνων που θα πρέπει να περάσουν όλες οι πληρωμές σε μια μεταγραφή

Για να το δούμε στην πράξη. Υπό τις συνθήκες αυτές στην μεταγραφή Χάλαντ, η οποία κόστισε 60 εκατομμύρια ευρώ, ένας ατζέντης θα έβλεπε την προμήθεια του να έχει όριο το 10% του ποσού, δηλαδή να έφτανε τα έξι εκατομμύρια ευρώ. Σαν μέτρο σύγκρισης, ο Ραϊόλα έλαβε 48 εκατομμύρια ευρώ από την μεταγραφή του Πολ Πογκμπά στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από την Γιουβέντους το 2016,

Σημαντική λεπτομέρεια επίσης είναι και ο περιορισμός σε περίπτωση ύπαρξης πληθώρας ατζέντηδων. Αν μια ομάδα ατζέντηδων, για παράδειγμα, δούλευαν για την ίδια πλευρά μιας μεταγραφής, δεν θα λάμβαναν όλοι προμήθεια ύψους 10% του ποσού. 

Ταυτόχρονα, φυσικά, ενδιαφέρον είναι και το μέτρο σχετικά με τα οικογενειακά μέλη. Ουσιαστικά, η FIFA απαγορεύει τις ανταμοιβές τους, αν δεν είναι ατζέντηδες με άδεια. Τέτοιες περιπτώσεις δεν σπανίζουν, ακόμα και στα ψηλότερα επίπεδα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, μιας και τόσο ο Χάλαντ, όσο και παίκτες όπως οι Μέσι, Νεϊμάρ και Κέιν εκπροσωπούνται από μέλη της οικογένειάς τους. 

Φυσικά, τα νέα μέτρα αυτά, αν και όποτε εφαρμοστούν, δεν σημαίνουν υπέρμετρο περιορισμό των δραστηριοτήτων των ατζέντηδων και των ποσών που θα λαμβάνουν. Πολλά μηδενικά θα βλέπουμε ακόμα σε προμήθειες και ανταμοιβές, η FIFA όμως προσπαθεί να τα μειώσει και όσο γίνεται να τα ελέγξει για μια πιο ομαλή μεταφορά χρήματος στο ποδόσφαιρο.

Κώστας Ξενακούδης
www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0