Sports Βusiness

Ο Super - Agent του Γκάρεθ Μπέιλ προετοιμάζεται για... μάχη με τη FIFA!

Ο Super - Agent του Γκάρεθ Μπέιλ προετοιμάζεται για... μάχη με τη FIFA!

Όταν πρόκειται για σκληρούς ατζέντηδες, η FIFA γνωρίζει καλά τα λημέρια.

Πριν από μία δεκαετία η FIFA εισήγαγε ένα αυστηρό σύνολο κανονισμών που έχουν σχεδιαστεί για να φέρουν τάξη σε αυτό που θεωρήθηκε, ακόμη και το 2008, ότι είναι μια βιομηχανία εκτός ελέγχου. Οι περίπλοκη αυτοί κανόνες και οι απαιτήσεις απέτυχαν να προσελκύσουν: 3 χρόνια μετά την επιβολή τους, λιγότερο από το 1/3 όλων των μεταγραφών χρησιμοποίησαν πράκτορες με άδεια της FIFA.

Ως αποτέλεσμα η FIFA αναγκάστηκε να υποχωρήσει, αλλάζοντας το σύστημά της το 2015. Όμως, έξι χρόνια μετά, το κυβερνητικό σώμα του ποδοσφαίρου βρίσκεται πάλι στο πολεμικό μονοπάτι καταστρέφοντας τους μεσάζοντες με αυστηρότερους κανονισμούς.

Σύμφωνα με τον μάνατζερ του Γκάρεθ Μπέιλ, Τζόναθαν Μπάρνετ, κινδυνεύουν να κάνουν τα ίδια λάθη με την πρώτη φορά. Ένα πράγμα που ενοχλεί τον Μπάρνετ είναι η αποτυχία της Ομοσπονδίας να πραγματοποιήσει ευρεία διαβούλευση με τους ανθρώπους που επηρεάζει, δηλαδή τους ίδιους τους μάνατζερ. «Δεν μου αρέσει να μου λένε τι να κάνω άνθρωποι που δεν ξέρουν για τι μιλάνε», τονίζει ο 71χρονος.

Ο Μπάρνετ είναι πρόεδρος και ιδρυτής της «ICM Stellar Sports», αδιαμφησβήτητα η κορυφαία ποδοσφαιρική εταιρία. Η εντυπωσιακή λίστα πελατών περιλαμβάνει τους Μέισον Μάουντ, Τζακ Γκρίλις, Σαούλ Νίγκεθ και Μπεν Τσίλγουελ. «Κατανοούμε ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες και κανονισμοί. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό, αλλά πρέπει να είμαστε μέρος αυτών», προσθέτει.

Τα συμφέροντα του παίκτη

Μια άλλη πτυχή των κανόνων της FIFA που διαφωνεί ο Μπάρνετ είναι η ιδέα ότι οι κανονισμοί του διοικητικού σώματος είναι επωφελείς για τους παίκτες. Πιστεύει ότι οι ενέργειές του δείχνουν με συνέπεια την αδιαφορία για όσους παίζουν το παιχνίδι.

«Αν κοιτάξετε τη Super League, το πρώτο πράγμα που είπε η FIFA ήταν  “θα πρέπει να αποβάλουμε τους παίκτες”. Αυτό δεν νομίζω ότι επωφελεί τους παίκτες… Εάν ρωτήσετε ποδοσφαιριστές σε όλο τον κόσμο ποιος θα προτιμούσαν να τους εκπροσωπήσει, ο ατζέντης τους ή η FIFA, νομίζω ότι θα μας επέλεγαν».

 _methode_times_prod_web_bin_d9fde688-fa9f-11ea-bdcf-4d1405ae753b.jpg

Ο εύκολος στόχος

Ο Μπάρνετ πιστεύει ότι η FIFA «κυνηγά» τους πράκτορες επειδή είναι ένας εύκολος στόχος. είναι ένας τρόπος για ένα κυβερνητικό όργανο, το οποίο γνωρίζει καλά την αρνητική δημοσιότητα, να πάρει μερικά θετικά σχόλια.

 «Ένα πράγμα ισχύει στην Αγγλία: θέλουμε να “χτυπήσουμε” ανθρώπους και οι πράκτορες είναι εύκολος στόχος. Λένε ότι παίρνουμε χρήματα από το παιχνίδι, αλλά δεν είμαστε μέρος του. Δεν συμμετέχω σε ποδοσφαιρικά συμβούλια. Η δουλειά μου είναι να εκπροσωπώ παίκτες κι αν δεν το έκανα καλά, ο παίκτης μου δεν θα με επέλεγε».

Η πιο ουσιαστική αλλαγή που θέλει να εισαγάγει η FIFA είναι ένα ανώτατο ποσό που μπορούν να κερδίσουν οι μάνατζερ.

Οι νέοι κανονισμοί ορίζουν πλέον τα εξής:

  • Ατζέντης που ενεργεί για την ομάδα που πουλά τον παίκτη - 10% της αμοιβής μεταφοράς
  • Ατζέντης που ενεργεί για την ομάδα που αγοράζει τον παίκτη - 3% του μισθού του παίκτη
  • Ατζέντης που ενεργεί για τον παίκτη - 3% του μισθού του παίκτη
  • Ατζέντης που ενεργεί τόσο για τον παίκτη όσο και για τον σύλλογο - 6% του μισθού του παίκτη

Βέβαια ο Μπάρνετ αντιτίθεται έντονα σε οποιαδήποτε μορφή ορίου για το τι πρέπει να μπορεί να κερδίζει ένας ατζέντης. Ο αντίκτυπος των ανώτατων ορίων είναι δύσκολο να προβλεφθεί, αλλά υπάρχει μια καλή πιθανότητα να ευνοήσει τις μεγαλύτερες εταιρείες που μπορούν να εργαστούν σε οικονομικές κλίμακες και να αποκτήσουν το κορυφαίο ταλέντο προτού αναλάβουν μεγαλύτερες αμοιβές με μια μεγάλη προμήθεια.

Αυτό θα ήταν εις βάρος τόσο των μικρότερων μάνατζερ όσο και των συλλόγων χαμηλότερης κατηγορίας όπου οι οικονομικές απολαβές είναι χαμηλότερες. Θα ενθάρρυνε επίσης τους ατζέντηδες να μετακινούν τους πελάτες τους ακόμη πιο συχνά, επειδή θα χρειαστούν τις  διπλάσιες μεταφορές για να εισπράξουν το ίδιο χρηματικό ποσό που εισπράττουν τώρα.

Σε ελίτ επίπεδο είναι απίθανο να περιοριστεί ο πληθωρισμός στις μεταγραφές για τον ίδιο λόγο. Όπως επισημαίνει ο Μπάρνετ, τα μετρητά θα πάνε στην τσέπη κάποιου άλλου.  

Ο άσσος στο μανίκι του Μπάρνετ είναι το γκρουπ που σχεδόν πάντα ξεχνάται όταν γίνονται τέτοιες συζητήσεις στο ποδόσφαιρο: οι παίκτες. Πιστεύει ότι θα στηρίξουν τους εκπροσώπους τους εάν η FIFA προσπαθήσει να επιβάλει ένα νέο επαχθές καθεστώς σε αυτούς.

«Οι παίκτες δεν θα το υποστηρίξουν», λέει.

Αν η FIFA αγνοήσει τους παίκτες, ο Μπάρνετ και οι φίλοι του στο ποδοσφαιρικό φόρουμ έχουν δικηγόρους έτοιμους σε όλο τον κόσμο να πολεμήσουν το κυβερνητικό σώμα στα δικαστήρια.

Ξανθίππη Δασκαλάκη

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0