Retro Stories

«Αποκλείεται να το δοκιμάσει από κει»: Ο 15χρονος Χάαλαντ τρέλανε τον σκάουτερ της Μόλντε, αλλά δεν έπεισε Γιουνάιτεντ & Λίβερπουλ (video)

«Αποκλείεται να το δοκιμάσει από κει»: Ο 15χρονος Χάαλαντ τρέλανε τον σκάουτερ της Μόλντε, αλλά δεν έπεισε Γιουνάιτεντ & Λίβερπουλ (video)

Η «πρώτη γεύση» που άφησε ο Έρλινγκ Χάαλαντ σε έναν σκάουτερ της Μόλντε πίσω στο 2015, ήταν αρκετή για να πείσει την ομάδα να τον αποκτήσει. Κάτι που ωστόσο δεν συνέβη με τις Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, παρά τις φιλοφρονήσεις του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ.

Σχετικά Άρθρα

Το Μπρούμουνταλ είναι περίπου 230 χιλιόμετρα βορειότερα του Όσλο. Μια μικρή και πυκνοκατοικημένη περιοχή που σίγουρα φημίζεται περισσότερο για το όμορφο σκηνικό γύρω από τη λίμνη Μιόσα, παρά για το ποδόσφαιρο. 

Τον Σεπτέμβριο του 2015, ο σκάουτερ της Μόλντε, Τζον Βικ βρέθηκε στο Μπρούμουνταλ, αλλά όχι για να απολαύσει τα αξιοθέατα. Βρέθηκε στο γήπεδο της πόλης για να ρίξει μια κοντινή ματιά σε ένα παιδί που… έβγαζε μάτια. Ένα παιδί-θαύμα που σκόραρε ακατάπαυστα και όμοιό του δεν είχε ξαναδεί το νορβηγικό ποδόσφαιρο.

Αυτό το παιδί δεν είναι άλλο από τον Έρλινγκ Χάαλαντ. Ακόμα και… στο διάστημα να ήσουν τα τελευταία χρόνια σίγουρα πλέον θα γνωρίζεις ποιος είναι αυτός ο ποδοσφαιριστής που έχει κάνει τον κόσμο να παραμιλά.

Πίσω στο 2015, ο Χάαλαντ όμως δεν ήταν τόσο γνωστός, ακόμα τουλάχιστον. Ο Βικ είχε πάει να παρακολουθήσει έναν αγώνα Νορβηγία - Σουηδία, λοιπόν με τον 15χρονο τότε ποδοσφαιριστή να αγωνίζεται με τα χρώματα της πατρίδας του.

Ο σκάουτερ είχε εμπειρία με νεαρούς παίκτες. «Έκοβε το μάτι του», θα έλεγε κανείς, αλλά αυτά που είδε από τον Χάαλαντ ήταν κάτι πρωτόγνωρο για εκείνον. «Γεννημένος για να παίξει σε τοπ επίπεδο. Έχει έρθει από άλλον πλανήτη», θα ισχυριστεί από την αρχή του ματς.

Στο δεύτερο ημίχρονο του αγώνα όμως ο Χάαλαντ έκανε κάτι που «τρέλανε» τον Βικ. Ο Νορβηγός έστησε την μπάλα στην σέντρα για την επανέναρξη του ματς, πήρε ελάχιστα μέτρα φορά και φάνηκε κάτι να «ψελλίζει» σε συμπαίκτη του. 

«Αποκλείεται να δοκιμάσει από εκεί», είπε ο Βικ σε συνεργάτη του. Κι όμως ο Χάαλαντ ήταν ατρόμητος! Με ένα δυνατό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Ο σκάουτερ της Μόλντε δεν χρειαζόταν να δει πολλά ακόμα.

Μετά από περίπου ένα χρόνο συνεχής παρακολούθησης του 15χρονου τότε, η Μόλντε αποφασίζει να τον αποκτήσει. Αναπόφευκτα εκεί δεν άργησε να αποδείξει το ταλέντο του και ξεχώριζε «σαν τη μύγα μέσα στο γάλα». Προπονητής στη Μόλντε ήταν τότε ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, ο οποίος μαζί με τον Βικ, γνώριζαν ότι δε πρόκειται να κρατήσουν τον επιθετικό για πολύ στην ομάδα. 

Μετά από μια συζήτηση, οι δυο άντρες αποφάσισαν να προτείνουν τον Χάαλαντ σε σύλλογο της Premier League. Φυσικά, αυτός ο σύλλογος ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με την οποία ο Σόλσκιερ είχε εξαιρετικές σχέσεις. 

«”Κάλεσε τον Νίκι Μπατ”, ο οποίος ήταν διευθυντής ακαδημιών στη Γιουνάιτεντ τότε, είπα στον Όλε. Αυτό το παιδί δεν μπορούμε να το κρατήσουμε εδώ», θυμάται ο Βικ σε συνέντευξη. Ο τεχνικός της Μόλντε είχε επικοινωνία όντως με τον αγγλικό σύλλογο, ο οποίος «τσέκαρε» για ένα διάστημα τον ποδοσφαιριστή.

Από την άλλη ο Βικ ήρθε σε επαφή με σκάουτερ από άλλες ομάδες της Αγγλίας, μεταξύ των οποίων και η Λίβερπουλ. Ωστόσο, η απάντηση που έλαβε στις περισσότερες εξ αυτών ήταν αρνητική. «Δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένας απλός επιθετικός-στόχος. Τίποτα το τρομερό», ήταν η γενική άποψη των Άγγλων, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο The Athletic ο Νορβηγός σκάουτερ.

Όλοι ξέρουμε πως εξελίχθηκαν τα πράγματα όμως. Από το 15χρονο παιδί στο Μπρούμουνταλ, στα τρία συνεχόμενα χατ-τρικ στην Premier League με την φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι. Ο Έρλινγκ Χάαλαντ έχει μια λαμπρή καριέρα μπροστά του και όλα ξεκίνησαν επειδή κάποιος πίστεψε σε αυτόν!

Erling_Haaland_Manchester_City_Newcastle_2022-23.jpg

Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0