Retro Stories

Για αυτό τον είπαν εξάστερο! Η τελευταία παράσταση του Παναθηναϊκού του Ομπράντοβιτς στη Βαρκελώνη (video)

Για αυτό τον είπαν εξάστερο! Η τελευταία παράσταση του Παναθηναϊκού του Ομπράντοβιτς στη Βαρκελώνη (video)

8 Μαΐου 2011: Ο Παναθηναϊκός σαν σήμερα, 11 χρόνια πριν, «έραψε» το 6ο του αστέρι στη Βαρκελώνη, με τον Ομπράντοβιτς να φτάνει τα 8 τρόπαια και να γίνεται ο πολυνίκης της Euroleague. Ένα Final 4… εποποιία του Δημήτρη Διαμαντίδη, με τους «πράσινους» να επικρατούν στον τελικό της Μακάμπι Τελ Αβίβ με 78-70! 

Ο Παναθηναϊκός της εποχής του Ζέλικο Ομπράντοβιτς υπήρξε η πιο επιτυχημένη ομάδα στην ιστορία του ελληνικού, ίσως και του Ευρωπαϊκού μπάσκετ. Επιστέγασμα της πλούσιας πορείας της, το 6ο τρόπαιο της  Euroleague, που κοσμεί με τη μορφή αστεριού, την πράσινη φανέλα μέχρι και σήμερα.

Οι πράσινοι πήγαν στη Βαρκελώνη το 2011 για να παίξουν στο Final 4 ως ισχυρό outsider, απέναντι στην Σιένα, τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Μακάμπι Τελ Αβίβ του Ντέιβιντ Μπλατ, χωρίς να διαθέτουν την… υπερομάδα που κατέκτησε το τρόπαιο δύο χρόνια πριν στο Βερολίνο. Από εκείνη την... dream team είχαν αποχωρήσει μεταξύ άλλων οι κύριοι Βασίλης Σπανούλης, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, Νίκολα Πέκοβιτς και Νίκος Χατζηβρέττας. Όμως όσοι είχαν ξεγραμμένους τους πράσινους το 2011, αναγκάστηκαν να… καταπιούν τη γλώσσα τους, καθώς δεν υπολόγισαν τους «τόνους» φαιάς ουσίας και εμπειρίας που κουβαλούσαν στις πλάτες τους, ο «Μίδας» του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, Ζέλικο Ομπράντοβιτς και τα ακλόνητα αγωνιστικά θεμέλια στα πρόσωπα κυρίως του «μαέστρου» Δημήτρη Διαμαντίδη και του «Διόσκουρου» του «3D», Μάικ Μπατίστ!

Ο Παναθηναϊκός ξεπέρασε σχετικά εύκολα το εμπόδιο της Σιένα (που στα πλέι-οφ είχε αποκλείσει με μειονέκτημα έδρας τον Ολυμπιακό) στον ημιτελικό, με 77-69 και στον μεγάλο τελικό τον περίμενε το μεγάλο φαβορί, Μακάμπι που είχε «διαλύσει» τη Ρεάλ Μαδρίτης με 82-63. Παρά την υπεροπλία των Ισραηλινών του Ντέιβιντ Μπλατ και του δικού μας Σοφοκλή Σχορτσιανίτη, οι πράσινοι κατάφεραν να επιβάλουν από την αρχή τον ρυθμό τους και να μην απειληθούν ουσιαστικά σε κανένα σημείο του ματς, φτάνοντας τις 6… ευρωκούπες. Ο Ομπράντοβιτς κατάφερε να κάνει «ματ» στον αντίπαλό του, κλειδώνοντας τα επιθετικά όπλα της Μακάμπι και κρατώντας την… οριακά στους 70 πόντους!

Η «Ομάδα του Λαού» κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία της μόνο στο 2ο δεκάλεπτο, αλλά ακόμα και σε αυτό το θεωρητικά καλό της διάστημα δεν μπόρεσε να προσπεράσει στο σκορ, με το ημίχρονο να κλείνει στο 30-33 υπέρ του Παναθηναϊκού. Στο τέλος του παιχνιδιού οι πράσινοι «χαλάρωσαν» κάπως, με την Μακάμπι να προσπαθεί να εκμεταλλευθεί κάποια λάθη και χαμένες βολές για να επιστρέψει, μειώνοντας στο τελευταίο λεπτό μέχρι και στους 4 πόντους, όμως ο Διαμαντίδης έβαλε ως συνήθως τη σφραγίδα του με κρίσιμη ασίστ και κλέψιμο εκμηδενίζοντας τις ελπίδες των Ισραηλινών

Ο εμβληματικός αρχηγός του Παναθηναϊκού τελείωσε το παιχνίδι με 16 πόντους, 9 ασίστ και 5 ριμπάουντ κερδίζοντας επάξια τον τίτλο του MVP της διοργάνωσης, του καλύτερου αμυντικού εξασφαλίζοντας φυσικά και θέση στην καλύτερη 5αδα. Επιπλέον με τις 18 ασίστ που «μοίρασε» στα δύο ματς του Final 4, έσπασε το ρεκόρ των Καράσεφ και ΜακΙντάιρ που μετρούσαν από 17 τελικές πάσες, το 1996 και το 2008 αντίστοιχα.

Την ώρα που ο Ομπράντοβιτς έφτανε τα 8 τρόπαια στην προπονητική του καριέρα και γινόταν ο πολυνίκης της διοργάνωσης, ο Διαμαντίδης… φώναζε δίπλα του τους Μπατίστ και Τσαρτσαρή για να σηκώσουν μαζί το τρόπαιο στον «ουρανό» της Βαρκελώνης και να βγάλουν για ακόμα μια φορά, χιλιάδες Έλληνες στους δρόμους…

Τα δεκάλεπτα: 15-22, 30-33, 43-54, 70-78

Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ντέιβιντ Μπλατ): Πάργκο 12 (9 ασίστ), Χέντριξ, Σαρπ, Μπλου 14 (3), Ελιάχου 12, Πνίνι 8 (2), Μπερστάιν, Λαμπανόφσκι, 'Ειντσον 17 (2), Μάτσβαν 3, Σχορτσανίτης 4

Παναθηναϊκός (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Τέπιτς, Μάριτς 2, Περπέρογλου 2, Μπατίστ 18, Φώτσης 5 (7 ριμπάουντ), Σάτο 13 (7 ριμπάουντ), Νίκολας 14 (2), Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 16 (9 ασίστ), Βουγιούκας 4, Καλάθης 4 (6 ασίστ), Καϊμακόγλου.

Παρακολουθήστε ολόκληρο τον τελικό: 

Έκτορας Σταυρόπουλος 

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0