Πρόσωπα

Σεντρίκ Μπακαμπού: Ένα αφρικανικό «τανκ» αξίας 40 εκατ. ευρώ στον Πειραιά! (video)

Σεντρίκ Μπακαμπού: Ένα αφρικανικό «τανκ» αξίας 40 εκατ. ευρώ στον Πειραιά! (video)

Το μεταγραφικό κρεσέντο στον Ολυμπιακό καλά κρατεί, καθώς οι «ερυθρόλευκοι» πραγματοποιούν ένα εντυπωσιακό κλείσιμο με τις κινήσεις τους. Ύστερα από τις «βόμβες» Μαρσέλο και Χάμες Ροντρίγκες, οι πρωταθλητές Ελλάδας έφεραν ακόμα ένα δυνατό όνομα, αυτό του Κογκολέζου επιθετικού, Σεντρίκ Μπακαμπού!

Μαρσέλο, Χάμες και τώρα… Μπακαμπού! Ο Ολυμπιακός πραγματοποιεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά finish σε μεταγραφική περίοδο στην ιστορία του! Οι «ερυθρόλευκοι» ύστερα από την απόκτηση των δύο πρώην αστέρων της Ρεάλ Μαδρίτης, έφεραν στην Ελλάδα ακόμα έναν ποδοσφαιριστή με σημαντικές παραστάσεις από τα κορυφαία πρωταθλήματα στην Ευρώπη.

Ο Κογκολέζος επιθετικός της Μαρσέιγ, Σέντρικ Μπακαμπού, είναι η 16η μεταγραφή των πρωταθλητών Ελλάδας για φέτος, οι οποίοι ενισχύονται σημαντικά έστω και την τελευταία στιγμή. Ποιος είναι όμως ο 31χρονος στράικερ που έρχεται να δυναμώσει την γραμμή κρούσης της ομάδας του Πειραιά, ο οποίος μάλιστα το 2018 έκανε μεταγραφή ύψους 40 εκατ. ευρώ (!) ;

Το ξεκίνημα στη Σοσό

Ο Μπακαμπού αν και έχει καταγωγή από τον Κονγκό είναι γαλλοθρεμένος. Έκανε τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα στην ομάδα της Σοσό, με την οποία μάλιστα έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο και αγωνίστηκε για συνολικά τέσσερα χρόνια, από το 2010 έως το 2014. Ξεχώρισε πολύ γρήγορα για τα ποδοσφαιρικά του προσόντα, με τους προπονητές του να μιλάνε για ένα πραγματικό διαμάντι που είχαν στα χέρια τους.

Οι δύο τελευταίες του σεζόν στη γαλλική ομάδα θα είναι και αυτές που θα τον βάλουν για τα καλά στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Γεμάτες σεζόν, 73 συνολικά συμμετοχές και 18 γκολ για τον τότε νεαρό επιθετικό, είναι αυτά που σε συνδυασμό με τον υποβιβασμό της Σοσό στη Ligue 2, θα του δώσουν την πρώτη του μεταγραφή και μάλιστα στο εξωτερικό.

cedric-bakambu-a-debute-sous-les-couleurs-sochaliennes-1546019022.jpg

Ποδαρικό στο εξωτερικό με την Μπούρσασπορ

Η τουρκική Μπούρσασπορ τον Σεπτέμβρη του 2014 θα κάνει κρούση στη Σοσό για τον Μπακαμπού και θα καταφέρει να τον κάνει δικό της δίνοντας ένα ποσό κοντά στα δύο εκατ. ευρώ.

Ο Κογκολέζος στράικερ θα κάνει δύο ονειρικές σεζόν στην γειτονική χώρα. Συνολικά 40 συμμετοχές με την Μπούρσασπορ, 21 γκολ και 7 ασίστ θα καταφέρει να καταγράψει και το όνομα του είχε μπει για τα καλά στα μπλοκάκια των διάφορων σκάουτερ. Όλοι είχαν καταλάβει στον τουρκικό σύλλογο ότι δεν θα είχαν για πολύ καιρό ακόμα στο ρόστερ τους τον Μπακαμπού, καθώς οι εμφανίσεις του είχαν προσελκύσει το ενδιαφέρον ομάδων από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Τελικά, η Βιγιαρεάλ, τον Αύγουστο του ’15 θα ολοκληρώσει την αγορά του παίκτη έναντι 7.5 εκατ. ευρώ και ο Μπακαμπού θα κάνει το μεγάλο βήμα στη La Liga, υπογράφοντας πενταετές συμβόλαιο με το «κίτρινο υποβρύχιο».

Η εκτόξευση στην Ισπανία

Αμέσως ο Μπακαμπού ένιωσε πολύ οικεία στη Βιγιαρεάλ και αυτό τον βοήθησε να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο σαν ποδοσφαιριστής. Η πρώτη σου σεζόν στο Μαδριγάλ θα είναι εντυπωσιακή. Μαζί με τον Ρομπέρτο ​​Σολδάδο θα κάνουν εξαιρετικό δίδυμο και θα οδηγήσουν την Βιγιαρεάλ μέχρι τα ημιτελικά του Europa League. Ο Μπακαμπού εκείνη την σεζόν θα σκοράρει συνολικά εννέα γκολ στην πορεία της ομάδας προς τους «4» της διοργάνωσης, τερματίζοντας δεύτερος σκόρερ πίσω από τον Αντούριθ της Αθλέτικ Μπιλμπάο. Συνολικά εκείνη τη σεζόν θα βάλει 22 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.

Η επόμενη σεζόν για τον Μπακαμπού δεν ήταν το ίδιο παραγωγική καθώς ταλαιπωρήθηκε από έναν τραυματισμό στο μηρό στην καλοκαιρινή προετοιμασία, καταφέρνοντας να βρει δίχτυα μόνο 12 φορές.

Η έλευση του Κάρλος Μπάκα την σεζόν 2017-18 θα είναι κομβική, καθώς με εκείνον θα δημιουργήσουν ακόμα ένα εξαιρετικό δίδυμο στην ισπανική ομάδα. Στο πρώτο μισό της σεζόν θα σημειώσουν συνολικά 22 γκολ! Μάλιστα τότε, ο Κογκολέζος θα κερδίσει το βραβείο του παίκτη του μήνα της La Liga για τον Οκτώβριο - ο πρώτος Αφρικανός παίκτης που το κατάφερνε.

Η μεταγραφή των 40 εκατ. ευρώ!

Το 2018 οι κινεζικές ομάδες είχαν ήδη αρχίσει να κάνουν άνοιγμα προς την ευρωπαϊκή αγορά, δαπανώντας απίστευτα ποσά για παίκτες. Την τελευταία μέρα της μεταγραφικής περιόδου στην Κίνα, η Γκουοάν καταθέτει μία απίστευτη πρόταση στην Βιγιαρεάλ ύψους 40 εκατ. ευρώ προκειμένου να κάνει δικό της τον Μπακαμπού!

Φυσικά, τόσο η ομάδα όσο και ο παίκτης συμφώνησαν σε αυτή την μετακίνηση, μιας και τα χρήματα ήταν εξωπραγματικά και για τις δύο πλευρές. Μέσα σε ένα βράδυ, ο Κογκολέζος είχε γίνει μία από τις ακριβότερες μεταγραφές Αφρικανών ποδοσφαιριστών στην ιστορία!

Στην Κίνα ο Μπακαμπού θα αγωνιστεί για τρεισήμισι σεζόν και θα καταγράψει συνολικά 87 συμμετοχές, με 58 γκολ και 23 ασίστ! Τον Ιανουάριο του 2021, ο παίκτης αποφάσισε να επιστρέψει στην Γαλλία για λογαριασμό της Μαρσέιγ αυτή τη φορά ωστόσο ήταν φανερά έξω από τα νερά του. Σε συνολικά 21 εμφανίσεις θα σκοράρει 4 γκολ ενώ την φετινή σεζόν θα τεθεί εκτός πλάνων από τη γαλλική ομάδα.

Πλέον μέσα από τον Ολυμπιακό θα ψάξει να βρει και πάλι τον καλό του εαυτό, ο χρόνος θα δείξει εάν θα τα καταφέρει…



Αντώνης Κεφαλωνίτης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0