Πρόσωπα

Σαντιό Μανέ: Ο «βασιλιάς» της Αφρικής θέλει να ζήσει ξανά εποχές… Μουντιάλ 2002 με την Σενεγάλη (video)

Σαντιό Μανέ: Ο «βασιλιάς» της Αφρικής θέλει να ζήσει ξανά εποχές… Μουντιάλ 2002 με την Σενεγάλη (video)

Επικρατώντας των Μοχάμεντ Σαλάχ και Εντουάρ Μεντί, ο Σαντιό Μανέ αναδείχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής της Αφρικής για το 2022. «Βασιλιάς» στην ήπειρό του, με την φανέλα της Σενεγάλης, ετοιμάζεται πλέον για το Μουντιάλ του Κατάρ με στόχο να αναβιώσει ιστορικές στιγμές.

Σχετικά Άρθρα

Μπορεί στην Λίβερπουλ να ζούσε στην «σκιά» του Μοχάμεντ Σαλάχ, στην Αφρική όμως το «στέμμα» του ανήκει. Ο Σαντιό Μανέ διένυσε μια μαγευτική σεζόν, τόσο με τους «κόκκινους» όσο και -κυρίως- με την εθνική Σενεγάλης και απόλαυσε την αναγνώριση του ποδοσφαιρικού κόσμου όταν ανακηρύχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής της ηπείρου για το 2022.

Νέα «σελίδα» πλέον με την Μπάγερν Μονάχου, νέες προκλήσεις στον ορίζοντα για τον 30χρονο επιθετικό. Όχι μόνο σε συλλογικό επίπεδο, όμως, αλλά και σε εθνικό. Ο Μανέ έχει αποδείξει την αγάπη του για την Σενεγάλη, την επιθυμία του να την οδηγήσει στην δόξα και με το Μουντιάλ του Κατάρ «προ των πυλών» ίσως έχει μια τεράστια ευκαιρία.

Το «αστέρι» τη Αφρικής πήρε… τα πάντα

Εξαιρετικός, όπως μας έχει συνηθίσει άλλωστε, με την Λίβερπουλ την περασμένη σεζόν. 23 γκολ και πέντε ασίστ σε 51 εμφανίσεις «γέμισαν» την στατιστική του, βάζοντας τέλος σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση (αν υπήρχε κάποια) της συμμετοχής του στην ομάδα. Ήταν άλλωστε καταλυτικός στην πορεία των «κόκκινων» μέχρι τον τελικό του Champions League (ήττα 1-0 από την Ρεάλ Μαδρίτης) αλλά και στο… photo finish με την Μάντσεστερ Σίτι, όταν και οριακά χάθηκε το πρωτάθλημα για την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ την τελευταία αγωνιστική.

Δεν έμεινε όμως μόνο στην Ευρώπη. Το βραβείο του ποδοσφαιριστή της χρονιάς στην Αφρική ήταν η ατομική επιβράβευση μιας συλλογικής (και ιδιαίτερα επιτυχημένης) προσπάθειας. Ως «καπετάνιος», ο Σαντιό Μανέ οδήγησε το… πλοίο του, την εθνική Σενεγάλης, σε ύψη που δεν είχε ξαναφτάσει, ζώντας μαγευτικές στιγμές.

Πρώτη και… καλύτερη, όπως λέει και ο ίδιος, η παρθενική κατάκτηση Copa Africa της χώρας του με την υπογραφή του ίδιου. O MVP της διοργάνωσης σκόραρε το τελευταίο και καθοριστικό πέναλτι στον τελικό κόντρα στην Αίγυπτο του Μοχάμεντ Σαλάχ, αναπληρώνοντας για την άστοχη προσπάθειά του από την άσπρη βούλα στο 7ο λεπτό.

Σχεδόν δύο μήνες αργότερα, η μοίρα επιφύλασσε… copy-paste για τους δύο «αστέρες» της Λίβερπουλ. Αυτή τη φορά με το βλέμμα στο Μουντιάλ, Αίγυπτος και Σενεγάλη αναμετρήθηκαν στα προκριματικά της Αφρικής με στόχο το «εισιτήριο» για την διοργάνωση, με τον δεύτερο αγώνα να πηγαίνει ξανά στα πέναλτι (1-0 έληξαν και τα δύο ματς). Η διαδικασία πλέον γνωστή.

Ο Σαντιό Μανέ ανέλαβε ξανά να εκτελέσει το τελευταίο για την ομάδα του, ενώ μάλιστα ο Σαλάχ είχε αστοχήσει στο πρώτο για την δική του. Εύστοχος και πάλι, άλλη μια ιστορική νίκη για την Σενεγάλη, άλλη μια επικράτηση επί τις Αιγύπτου. Μπορεί στους «κόκκινους» ο Σαλάχ να… κλέβει τα φώτα της δημοσιότητας, στην Αφρική όμως βασιλιάς είναι ένας.


Και τώρα… Μουντιάλ στα «χνάρια» του 2002

Στις 31 Μαΐου του 2002 το Παγκόσμιο Κύπελλο ξεκινούσε στα γήπεδα της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας με τον αγώνα ΓαλλίαΣενεγάλη. Κόντρα στα προγνωστικά, οι Αφρικανοί επικράτησαν με 1-0, βάζοντας… πλώρη για μια ξέφρενη πορεία μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης, όπου και αποκλείστηκαν από την Τουρκία στις λεπτομέρειες, χάρη σε «χρυσό» γκολ στο 94’ (1-0). Στην «φουρνιά» εκείνη, μάλιστα, εκτός από τον ηγέτη Ελ Χαντζί Ντιούφ και τον εξαιρετικό Πάπα Μπούμπα Ντιόπ, ο οποίος αργότερα αγωνίστηκε στην ΑΕΚ, υπήρχε και ο νυν προπονητής της εθνικής ομάδας, Αλιού Σισέ!

Ήταν η πρώτη φορά που η χώρα συμμετείχε σε Μουντιάλ, ενώ μόλις το 2018 πραγματοποίησε την δεύτερη εμφάνισή της στον θεσμό, γνωρίζοντας όμως τον αποκλεισμό από τους ομίλους, λόγω του κανόνα fair play (!) μιας και υπήρχε απόλυτη ισοπαλία σε βαθμούς και διαφορά γκολ με την Ιαπωνία. Μετά από ακόμα μια ιστορική πρόκριση όμως έχει την ευκαιρία να ξαναζήσει επικές στιγμές. Και ποιος είναι ο ιδανικότερος για τις φέρει από τον Σαντιό Μανέ!

Ο «βασιλιάς» της Αφρικής και της Σενεγάλης θέλει να φέρει την χώρα του στην κορυφή και ήδη το έχει καταφέρει σε μεγάλο βαθμό. Μπροστά του όμως υπάρχει μια ακόμα πρόκληση, το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Μπορεί οι δόξες του 2002 να μοιάζουν κυριολεκτικά ανεπανάληπτες, η Σενεγάλη όμως με τον Μανέ ηγέτη έχει την ικανότητα να προκαλέσει προβλήματα. Άλλωστε, ως μια σατανική σύμπτωση, όπως και το 2002, δίνει ξανά τον πρώτο αγώνα της διοργάνωσης!

Κώστας Ξενακούδης
www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0