Πρόσωπα

Ρεξ Καλαμιάν: Από τα σαλόνια του ΝΒΑ στην Εθνική Αρμενίας

Ρεξ Καλαμιάν: Από τα σαλόνια του ΝΒΑ στην Εθνική Αρμενίας
Ο Ρεξ Καλαμιάν, βοηθός προπονητή στους Ντιτρόιτ Πίστονς, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της εθνικής ομάδας της Αρμενίας, χώρα που γεννήθηκε και μεγάλωσε η γιαγιά του, φεύγωντας για να γλυτώσει την ίδια της τη ζωή... Το BN Sports σας παρουσιάζει την ιδιαίτερη ιστορία και τη σχέση του νέου ομοσπονδιακού προπονητή της Αρμενίας με τη χώρα καταγωγής του, μέσα από τη δική του ματιά...

Ο Αμερικανο-Αρμένιος Ρεξ Καλαμιάν, ασίσταντ κόουτς των Ντιτρόιτ Πίστονς, συμφώνησε να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Εθνικής Αρμενίας, χώρας καταγωγής της γιαγιάς του, όπως αποκάλυψε ο «NBA insider», Έιντριαν Βοϊναρόφσκι. Ο πολυταξιδεμένος, έμπειρος προπονητής θα διατηρήσει τα καθήκοντά του στους Πίστονς και θα καθοδηγεί την Αρμενία κατά τη διάρκεια της offseason του NBA.

Η Εθνική Αρμενίας θα λάβει μέρος υπό τις οδηγίες του νέου της προπονητή στο «Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μικρών Χωρών», που θα διεξαχθεί από τις 28 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου στο Τα-Καλί της Μάλτας.

Ο Καλαμιάν έχει μια πλούσια καριέρα στους πάγκους του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ και θεωρείται εξειδικευμένος στο αμυντικό σκέλος στις ομάδων που προπόνησε. Έχει περάσει από τους Λος Άντζελες Κλίπερς, τους Σακραμέντο Κινγκς, τους Ντένβερ Νάγκετς, τους Τορόντο Ράπτορς, τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ και τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς, τα τελευταία 28 χρόνια που βρίσκεται στους πάγκους, έχοντας συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τον Ντοκ Ρίβερς.

Το νέο πόστο του Καλαμιάν, κρύβει πίσω του μια ιδιαίτερη ιστορία και ένα έντονο συναισθηματικό δέσιμο, με τη χώρα καταγωγής του, καθώς η γιαγιά του επέζησε της γενοκτονίας των Αρμενίων όταν ήταν μόλις 12 ετών και έζησε μέχρι το 1990 όπου ο Ρεξ ήταν αρκετά μεγάλος ώστε να θυμάται τις ιστορίες της… Ο ίδιος συνήθιζε πάντα να λέει στον 19χρονο πλέον γιο του: «Δεν έχεις ιδέα τι σημαίνει να ζεις μια δύσκολη ζωή. Δεν έχεις ιδέα τι πέρασαν, όχι μόνο οι πρόγονοί μας, αλλά και οι Αρμένιοι γενικότερα».

Ο Ρεξ έχει μιλήσει στο παρελθόν για την ιστορία της οικογένειάς του και τον αντίκτυπο που αυτή έχει στη ζωή και στον τρόπο σκέψης του: «Η γιαγιά μου γεννήθηκε στην Αρμενία το 1903. Μεγάλωσε σε ένα χωριό που ονομάζεται Amasya, που βρίσκεται στα σύνορα Τουρκίας και Αρμενίας. Έφυγε από την Αρμενία κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας, σε ηλικία μόλις 12 ετών. Η μητέρα της και ο πατέρας της, τα αδέρφια και οι αδερφές της σκοτώθηκαν όλοι κατά τη διάρκεια της Γενοκτονίας. Αυτό συνέβη σε διάστημα δύο - τριών ημερών όταν ο Τουρκικός στρατός μπήκε και πήρε πρώτα τους άνδρες».

«Στόχευσαν εκπαιδευτικούς και πολιτικούς και μετά επέστρεψαν και προσπάθησαν να πάρουν ανθρώπους που ήταν ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και άλλα τέτοια. Προσπαθούσαν απλώς να εξαλείψουν την Αρμενική εθνότητα. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι εκτελέστηκαν».
1915-armenia.jpg

Για τα πρώτα χρόνια στη ζωή του στην Αμερική έχει δηλώσει: «Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Ανατολικό Λος Άντζελες, κοντά στο Monterey Park. Πήγα σχολείο στο λύκειο Mark Keppel στην πόλη της Αλάμπρα. Οι γονείς μου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο Μπρονξ μέχρι που μετακόμισαν στο Λος Άντζελες».

«Νομίζω ότι έμμεσα είμαστε πιο σκληροί εξαιτίας όλου αυτού. Δεν νομίζω ότι αφήνουμε πράγματα να μας ενοχλούν τόσο ως οικογένεια. Η γιαγιά μου, η Yevkine Yermanian, ήταν ένα σκληρό άτομο που πέρασε αυτό που πέρασε. Οπότε νομίζω ότι όλο αυτό πέρασε και μέσα στη μητέρα μου και την οικογένειά μου, τον αδερφό μου και εμένα τον ίδιο. Πιθανότατα μας έκανε να σεβόμαστε πολύ αυτό που έχουμε, καταλαβαίνοντας από πού ήρθαν οι πρόγονοί μας. Είναι κάτι αρκετά ταπεινό…»

Πηγή: CLOSEUP360

Έκτορας Σταυρόπουλος 

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0