Πρόσωπα

Ντιρκ Νοβίτσκι: Ο Γερμανός θρύλος που κατέκτησε το Ντάλας! (video)

Ντιρκ Νοβίτσκι: Ο Γερμανός θρύλος που κατέκτησε το Ντάλας! (video)

Ιστορικό το σημερινό βράδυ για το ΝΒΑ και το μπάσκετ γενικότερα, καθώς ένας από τους καλύτερους Ευρωπαίους που έπαιξε ποτέ το παιχνίδι, θα δει τη φανέλα του να ανυψώνεται στην οροφή του American Airlines Center, όπως ο ίδιος ανύψωσε τους Μάβερικς στα «μπασκετικά ουράνια», φορώντας τη… Ο λόγος, φυσικά, για τον θρυλικό Ντιρκ Νοβίτσκι.

Ο σημερινός αγώνας Ντάλας Μάβερικς – Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς (2:30 ώρα Ελλάδας) θα είναι ιστορικής σημασίας, καθώς οι γηπεδούχοι θα αποσύρουν τη φανέλα με το νούμερο 41, που φορούσε ο μεγάλος Γερμανός Ντιρκ Νοβίτσκι. Η φανέλα του 43χρονου, θα είναι η τέταρτη που θα αποσυρθεί  από τους Μάβερικς, μετά τους Ρολάντο Μπλάκμαν (Νο.22), Μπραντ Ντέιβις (Νο.15) και Ντέρεκ Χάρπερ (Νο.12). Ο παίκτης - σύμβολο των Μάβερικς, θα δει τη φανέλα με το νούμερό του, να κοσμεί την οροφή του γηπέδου της αγαπημένης του ομάδας, για πάντα... Το BN SPORTS σας παρουσιάζει γνωστές και… άγνωστες πτυχές της καριέρας και της ζωής του.

Ο Νοβίτσκι υπήρξε 14 φορές All-Star και «πιστός στρατιώτης» του Ντάλας, καθώς πέρασε εκεί και τις 21 σεζόν της θρυλικής καριέρας του. Οδήγησε μάλιστα την ομάδα στο μοναδικό πρωτάθλημα της ιστορίας της, κατόρθωμα ιστορικό, που θεωρείται από πολλούς ένα από τα πιο ανατρεπτικά και «μάγκικα» όλων των εποχών.

Οι Μάβερικς πανηγύρισαν το 2011 την κατάκτηση του δαχτυλιδιού, έχοντας ουσιαστικά μόνο τον Νοβίτσκι από «σούπερσταρς», κερδίζοντας με 4-2 την υπερομάδα των Μαϊάμι Χιτ, των Λεμπρόν Τζέιμς, Ντουέιν Ουέιντ και Κρις Μπος. Ο Ντιρκ που αναδείχθηκε φυσικά MVP των τελικών, ήταν καθοριστικός, με μεγάλες εμφανίσεις και εξαιρετική ψυχραιμία στα κρίσιμα τελευταία λεπτά των αγώνων.

Επιπλέον, ο Γερμανός πρώην πάουερ φόργουορντ, τελείωσε την καριέρα του με 31.560 πόντους, που τον κατατάσσουν στην έκτη θέση της λίστας των σκόρερ όλων των εποχών. Από το «παλμαρέ» του δεν θα μπορούσε να λείπει και ο τίτλος του MVP του πρωταθλήματος, τον οποίο κατέκτησε τη σεζόν 2006-07. Στις 10 Απριλίου του 2019 ο θρύλος των Μάβερικς, έπαιξε το τελευταίο του παιχνίδι, αποχαιρετώντας συγκινημένος το μπάσκετ μέσα σε αποθέωση και έντονα φορτισμένο κλίμα.

Βασικός παράγοντας στις επιτυχίες του ήταν η fade-away κίνηση, που ο ίδιος καθιέρωσε και τελειοποίησε, αφήνοντάς την παρακαταθήκη για τους επόμενους ψηλούς που θέλουν να κυριαρχήσουν με όπλο το καλό σουτ τους… Τη δεύτερη χρονιά του στη «Λίγκα», έγινε ο ψηλότερος παίκτης (2,13) που είχε συμμετάσχει ποτέ σε διαγωνισμό τριπόντων του All Star Game. Ο μεγάλος αντίπαλος, Λεμπρόν Τζέιμς, είχε πει για το «δολοφονικό fade-away σουτάκι», κίνηση σήμα κατατεθέν του Ντιρκ, ότι είναι το δεύτερο πιο αποτελεσματικό σουτ στην ιστορία, μετά το «skyhook» του Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ.

Ο Ντιρκ όντας ακόμα παιδί, είχε ως πρότυπο τον Σκότι Πίπεν, του οποίου η αφίσα βρισκόταν πάνω από το κρεβάτι του στη Γερμανία. Το 1996 τον ζήτησε η Μπαρτσελόνα, όμως ο ίδιος δεν δέχτηκε να πάει, αφού ήθελε να τελειώσει πρώτα το σχολείο. Αφού αποφοίτησε, το 1997, υπηρέτησε κανονικά στον Γερμανικό στρατό, χωρίς μάλιστα κανένα προνόμιο ή ειδική μεταχείριση λόγω της επαγγελματικής του ενασχόλησης με το μπάσκετ. Όταν δε πρωτοπήγε στο ΝΒΑ, του είχαν προσδώσει το προσωνύμιο «επόμενος Κούκοτς».

Ο Ντιρκ, μεγαλούργησε και με την εθνική ομάδα της χώρας του, η οποία πριν την εμφάνισή του, δεν υπήρχε ουσιαστικά στον «μπασκετικό χάρτη». Κατάφερε να την οδηγήσει το 2002 στο χάλκινο μετάλλιο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος και το 2005 στο ασημένιο μετάλλιο του Eurobasket, απέναντι στην εθνική μας ομάδα! Το Σεπτέμβριο του 2015, ο Νοβίτσκι έπαιξε το τελευταίο του παιχνίδι με την εθνική Γερμανίας κόντρα στους Ισπανούς. Μετά τη λήξη του αγώνα, ολόκληρο το γήπεδο σηκώθηκε όρθιο και τον χειροκροτούσε επί δέκα λεπτά, σε ένα ανεπανάληπτο «standing ovation».

Η κληρονομιά που αφήνει ο Νοβίτσκι στο μπάσκετ είναι τεράστια, με τους Μάβερικς αλλά και την πόλη του Ντάλας γενικότερα, να έχουν κάνει ότι περνάει από το χέρι τους για να τον κρατήσουν κοντά στα μέρη που μεγαλούργησε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι το 2019 ο Νοβίτσκι εγκαινίασε στο Ντάλας, δρόμο που πήρε προς τιμήν του, το όνομά του! Το διοικητικό συμβούλιο της πόλης αποφάσισε ομόφωνα, η «Olive Street» να μετονομαστεί σε «Nowitzki Way»



Έκτορας Σταυρόπουλος

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0