Πρόσωπα

Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα: Η Ιταλία βρίσκει τον νέο «Τζίτζι» νωρίτερα από ό,τι περίμενε!

Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα: Η Ιταλία βρίσκει τον νέο «Τζίτζι» νωρίτερα από ό,τι περίμενε!

Ο Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα αναδείχθηκε ως ο πολυτιμότερος παίκτης του EURO 2020 και δείχνει πως η Ιταλία έχει εντοπίσει ήδη τον «Τζίτζι» της επόμενης ημέρας.

Σχετικά Άρθρα

Καίριες επεμβάσεις, καθαρό μυαλό και μία σιγουριά πως στα πέναλτι θα είναι ο πρωταγωνιστής. Ο Τζιανλουίτζι Ντοναρούμα ήταν κάτι περισσότερο από «παρών» για την Εθνική Ιταλίας καθ’ όλη τη διάρκεια του τουρνουά, κρατούσε το καλύτερο για το τέλος -όπως φάνηκε- και ως φύσικο κι επόμενο αναδείχθηκε ως ο MVP του φετινού EURO!

Τι κι αν είναι μόλις 22 ετών; Έγραψε τη δική του ιστορία, όντας ο πρώτος τερματοφύλακας που το καταφέρνει από τη στιγμή που θεσπίστηκε το συγκεκριμένο βραβείο το 1996!

Αποκρούοντας ένα πέναλτι στη σχετική διαδικασία στον ημιτελικό με την Ισπανία και άλλα δύο στον τελικό απέναντι στην Αγγλία, έδειξε να βαδίζει στα χνάρια των ενδοξότερων ημερών του Φραντσέσκο Τόλντο, που πριν από 21 χρόνια, στο EURO της Ολλανδίας, έκανε τα πέναλτι να μοιάζουν ως μία τυπική διαδικασία.

donna_me.jpg

Με παρόμοιο τρόπο, ο Ντοναρούμα εξέπεμπε μία σιγουριά πως αν το παιχνίδι οδηγηθεί στα πέναλτι, η «Σκουάντρα Ατζούρα» θα έχει τον πρώτο λόγο εξαιτίας του. Ωστόσο, δεν ήταν καθοριστικός μόνο στα νοκ άουτ.

Ουδείς δεν πρέπει να ξεχνά πως η Ιταλία πέρασε τους ομίλους δίχως να χρειαστεί να μαζέψει την μπάλα από τα δίχτυα της, γεγονός που πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στον νεαρό «πορτιέρε».

Ακόμα κι αν στις φάσεις μετά τους ομίλους ως την κατάκτηση η Ιταλία δέχθηκε σε κάθε ματς από ένα γκολ, αν αναλογιστεί κανείς πως δέχτηκε 13 σουτ στον στόχο, ο αριθμός μοιάζει αμελητέος.

Μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως πρόκειται για έναν τερματοφύλακα μόλις 22 ετών. Το γεγονός πως το αστείρευτο ταλέντο του τον έφερε στην ποδοσφαρική καθημερινότητα από την τρυφερή ηλικία των 16 χρόνων, επιβεβαιώνει απλώς την σπανιότητα του «είδους» του. Άλλωστε, δεν είναι πολλοί αυτοί που σε τόσο νεαρή ηλικία καταφέρνουν να εκπέμπουν τέτοια αυτοπεποίθηση κάτω από τα γκολπόστ.

dona_mesa.jpg

Ένας από αυτούς ήταν ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν και οι συγκρίσεις με τον συνονόματό του, Ντοναρούμα, είναι αναπόφευκτες. Αν κρίνει κανείς από τους παράλληλους βίους που φαίνεται πως ακολουθούν (ο Μπουφόν κάνει ντεμπούτο με την Ιταλία στα 18 - ο Ντοναρούμα στα 17), μάλλον η Ιταλία βρήκε νωρίτερα από ό,τι θα περίμενε κανείς, τον αντικαταστάτη του.

Άλλωστε, τη βαριά κληρονομιά όχι μόνο δείχνει να την αντέχει, αλλά φρόντισε να προσθέσει στη συλλογή του με το φετινό EURO, κι ένα κομμάτι που έλειπε από αυτήν του Μπουφόν, ενώ έχει μπροστά του και το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ σε ενάμιση χρόνο από τώρα.

Με τη φόρα που δείχνει να έχει η Ιταλία, αλλά και την επικείμενη μεταγραφή του στην Παρί Σεν Ζερμέν, ποιος ξέρει; Ίσως η τροπαιοθήκη να αρχίσει να γεμίζει απότομα, ισοφαρίζοντας ή και ξεπερνώντας τον προκάτοχό του.

Φάνης Τσοκανάς

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0