Πρόσωπα

Άντονι Μπόργκες: Θυσίασε μια καριέρα ποδοσφαιριστή, έσωσε 20 ζωές συμμαθητών του!

Άντονι Μπόργκες: Θυσίασε μια καριέρα ποδοσφαιριστή, έσωσε 20 ζωές συμμαθητών του!

Το παιδικό του όνειρο για μια καριέρα ποδοσφαιριστή γκρεμίστηκε βίαια σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα, κατόρθωσε, ωστόσο, να σώσει 20 ανθρώπινες ζωές. Το «BN Sports» παρουσιάζει τη συγκλονιστική ιστορία του Άντονι Μπόργκες.

«Η μνήμη όπου και να την αγγίξεις πονά», έγραψε κάποτε ο Γιώργος Σεφέρης. Ο 18χρονος σήμερα Άντονι Μπόργκες, άλλοτε εκκολαπτόμενος ποδοσφαιριστής, περίπου τρία χρόνια μετά την αποφράδα 14η Φεβρουαρίου 2018, που ένας 19χρονος αιματοκύλησε το σχολείο του και τον έπληξε με πέντε σφαίρες, αγωνίζεται ακόμα να κλειδώσει τα φαντάσματα στο χρονοντούλαπο.

ΦΩΤΟ_2_ΜΠΟΡΓΚΕΣ.jpg

Η «ματωμένη» γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου

Ήταν περίπου μισή ώρα προτού χτυπήσει το κουδούνι για το τέλος της σχολικής ημέρας, της 14η Φεβρουαρίου, ημέρας των ερωτευμένων, όταν άρχιζε η αποτρόπαια σφαγή των αμνών στο λύκειο «Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας», στο Πάρκλαντ της Φλόριντα. Ο 19χρονος Νίκολας Κρουζ, ενεργοποιεί το σύστημα συναγερμού πυρκαγιάς για να τρομάξει καθηγητές και μαθητές, και να τους βγάλει στο διάδρομο. Οπλισμένος σαν αστακός, ανοίγει πυρ αδιακρίτως. Το θέαμα, όταν όλα τελείωσαν, αποκρουστικό. Έκανε τα μάτια να ματώνουν. Δεκαεπτά νεκροί και δεκάδες βαριά τραυματίες, ο θλιβερός απολογισμός που βύθισε στο πένθος μια ολόκληρη χώρα. Το δε τραγικότερο: Μην αντέχοντας να διαχειριστούν τις τρομακτικές συνέπειες στον ψυχισμό τους, δύο επιζήσαντες του μακελειού αυτοκτόνησαν περίπου ένα χρόνο αργότερα.

Ο θύτης είχε αποβληθεί από το σχολείο, επειδή χτύπησε τον σύντροφο της 17χρονης συμμαθήτριάς του, την οποία είχε ερωτευτεί. Βάσει των ερευνών, αυτό φαίνεται να ήταν το κίνητρο που όπλισε το χέρι του.

Τα περισσότεροι θύματα υπήρξαν μαθητές, ανάμεσά τους και ήρωες καθηγητές που εκτελέστηκαν, προσπαθώντας να αφοπλίσουν τον δράστη ή να προστατεύσουν τους υπόλοιπους μαθητές. Ο βαρύτερα τραυματισμένος επιζών ήταν ο Άντονι Μπόργκες, φέρελπις ποδοσφαιριστής, ο οποίος ονειρευόταν να γίνει επαγγελματίας και να φορέσει μια μέρα τα χρώματα της Μπαρτσελόνα. Μάλιστα, είχε αγωνιστεί στις ακαδημίες των «μπλαουγκράνα» στη Νότια Φλόριντα!

Ο Άντονι είδε τον Κρουζ που ανέβαινε τις σκάλες. Τα 8-9 βήματα που τον χώριζαν από τις αιματοβαμμένες σχολικές αίθουσες έγιναν σανίδι προς το ικρίωμα. Με φυλλοκάρδι που έτρεμε, φτερά στα πόδια και τα μάτια του να «καίνε» από τον καταιγισμό πυρών, επιχείρησε τρέχοντας να μπει σε μια από τις τάξεις. Απέτυχε, αλλά χρησιμοποίησε το σώμα του ως ασπίδα κλείνοντας την πόρτα της συγκεκριμένης αίθουσας, ώστε οι 20 μαθητές που ήταν μέσα να προστατευθούν.

Εν τέλει, ο Μπόργκες πυροβολήθηκε πέντε φορές, καταρρέοντας σαν τσακισμένο δέντρο. Τρεις σφαίρες στα πόδια, μια στον κορμό του σώματος του και άλλη μια στην πλάτη του. Το όνειρο είχε μόλις τσαλαπατηθεί και ο ομφάλιος λώρος της εφηβικής αθωότητας έμελλε σε μια στιγμή να κοπεί βάναυσα.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ_ΦΩΤΟ_ΜΠΟΡΓΚΕΣ.jpg

«Ήθελα να δώσω την ευκαιρία σε κάποιους άλλους να ζήσουν»

«Εκείνη τη στιγμή πίστεψα πως θα πέθαινα και ήθελα να δώσω την ευκαιρία σε κάποιους άλλους ανθρώπους να ζήσουν περισσότερο», διηγείται ο παθών σε ένα ντοκιμαντέρ που επιμελήθηκε το «Bleacher Report». Ο άτυχος νεαρός έβγαλε την μπλούζα του και με αυτήν έδεσε τα πόδια του προκειμένου να σταματήσει την αιμορραγία. Αυτός είναι ένα από βασικότερους λόγους που σήμερα βρίσκεται στη ζωή.

«Με πήρε τηλέφωνο και μου είπε: ‘’Μπαμπά είμαι στο πάτωμα. Δέχθηκα σφαίρα στα πόδια και άλλες στην πλάτη’’. Ειλικρινά δεν ξέρω πώς κατόρθωσε να βγει ζωντανός. Δεν υπάρχει απάντηση», δήλωσε ο πατέρας του σε μια άλλη συνέντευξη στην «Guardian».

«Μου θύμιζε έντονα τον Νεϊμάρ»

Ο Ρομπέρτο Βιεϊρά, ένας από τους πρώτους του προπονητές στις ακαδημίες, περιγράφει όσα σκέφτηκε αντικρίζοντάς τον Μπόργκες στο γήπεδο: «Η πρώτη εντύπωση που σχημάτισα ήταν πολύ θετική, εξαιρετικός ποδοσφαιριστής. Όσον αφορά στη σωματοδομή, στην κίνησή του μέσα στον αγωνιστικό χώρο και στο πώς ντρίμπλαρε, μου θύμιζε έντονα τον Νεϊμάρ. Είχε πολλές ικανότητες, ήταν ηγέτης στον τομέα του σκοραρίσματος. Υπήρχαν επαγγελματικές ομάδες στη Βραζιλία, οι οποίες εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα με τον Μπόργκες. Μας ρώτησαν αν μπορούσαν να προσκαλέσουν τον Άντονι στη Βραζιλία για να τον δοκιμάσουν. Πιστεύω ότι ο Άντονι βρισκόταν στη σωστή κατεύθυνση, ώστε να γίνει επαγγελματίας», εξηγεί ο Βιεϊρά.   

Ενώ σχετικά με το μέγεθος των ζημιογόνων συνεπειών που είχε ο τραυματισμός του στο ποδοσφαιρικό κομμάτι, ξεκαθαρίζει:

«Σε ό,τι έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο η ευκαιρία του να γίνει επαγγελματίας χάθηκε, εξαιτίας των σοβαρότατων τραυμάτων που υπέστη».

Του τοποθετήθηκε λάμα στον αριστερό μηρό και ένα σίδερο στο δεξί του πόδι. Μολονότι είχε υποβληθεί σε 11 χειρουργικές επεμβάσεις, εξακολουθούσε να μην μπορεί να κουνήσει τα δάχτυλα του αριστερού του ποδιού, όπως αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ του Bleacher Report που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2019. Μετέπειτα ακολούθησαν και άλλα χειρουργεία.


«Αφαίρεσαν κομμάτι από το συκώτι και τους πνεύμονές του. Δόξα τω Θεώ, τουλάχιστον είναι ζωντανός», τονίζει η μητέρα του.

«Ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Δεν μπορούσα να κάνω μπάνιο μόνος μου, να πλύνω τα δόντια μου, να πάω στην τουαλέτα», παραδέχεται ο Μπόργκες, ενώ σε άλλη συνέντευξη στην «Guardian» εκμυστηρεύεται:

«Ήταν σαν να ξαναγεννήθηκα, με την έννοια ότι λειτουργούσα όπως ένα μωρό. Έπρεπε να μάθω να περπατάω, να ξανακάνω τα πάντα από την αρχή. Δεν βρίσκω λέξεις για να περιγράψω πόσο δύσκολο υπήρξε το παρελθόν. Η κάθε μέρα ήταν επίπονη. Μα αυτό που ήταν σκέτη κόλαση; Οι εφιάλτες τα βράδια. Ξαναζούσα τους πυροβολισμούς…».  

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νοσοκομείο έχασε περίπου 20 κιλά, ενώ ήταν ο τελευταίος από τους επιζήσαντες που έλαβε εξιτήριο, αρκετές εβδομάδες αργότερα από το συμβάν, σε αναπηρικό καροτσάκι.



ΦΩΤΟ_1_ΘΕΜΑ_ΜΠΟΡΓΚΕΣ.jpg

Η πρόσκληση της Μπαρτσελόνα!

«Πληροφορούμενοι την επίθεση αντιληφθήκαμε ότι αυτό το παιδί μάς εμπνέει και θέλαμε να υποστηρίξουμε την οικογένειά του», επισημαίνει ο τότε διευθυντής ακαδημιών της Μπαρτσελόνα, Κάρλος Μαρτίν. Έτσι, του απηύθυναν πρόσκληση για να επισκεφτεί την καταλανική ομάδα, η οποία του απέστειλε και υπογεγραμμένη φανέλα από άπαντες τους ποδοσφαιριστές. Ωστόσο, εκείνο το διάστημα ο νεαρός συνέχιζε να διανύει τον Γολγοθά της αποθεραπείας.

Όταν οι γονείς του ενημέρωσαν τον Μπόργκες για την πρόσκληση, ο περί ου ο λόγος σκέφτηκε: «Αυτό δεν μπορεί να είναι αλήθεια. Ίσως να το είδα στον ύπνο μου. Η Μπαρτσελόνα είναι η ζωή μου», επισημαίνει φορώντας ένα χαμόγελο ευτυχίας. Η άσβεστη επιθυμία του να συναντήσει τους ανθρώπους της Μπάρτσα μετατράπηκε στη βενζίνη που χρειαζόταν για να σημειώσει αλματώδη πρόοδο στην αποκατάσταση.

Εν τέλει τα κατάφερε το Μάρτιο του 2019. Συνάντησε τα ποδοσφαιρικά του ινδάλματα στο προπονητικό κέντρο, ενώ ξεναγήθηκε επίσης στο μουσείο της ομάδας. Το «κερασάκι στην τούρτα;» Παρακολούθησε παιχνίδι της Μπαρτσελόνα στο Champions League από τις εξέδρες του «Καμπ Νου», ως επίτιμος προσκεκλημένος!

«Είναι κάτι σαν θαύμα. Είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Ύστερα από αυτή την τραγωδία που βιώσαμε, μπορεί να παίξει ξανά ποδόσφαιρο. Ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι θα ήταν ικανός να περπατήσει ξανά και τώρα μπορεί να τρέξει», δήλωνε συγκινημένη η μητέρα του.    

Το όνομα του Άντονι Μπόργκες θα κρατηθεί ως άγιο φυλαχτό στη συνείδηση των 20 ανθρώπων που ο «φύλακας άγγελός» τους έσωσε τη ζωή τους. Αληθινοί ήρωες και πρότυπα δεν είναι ή δεν θα έπρεπε να είναι ο Λιονέλ Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, μα ο «άσημος» Μπόργκες. Σε αυτόν έχουν χρέος να μοιάσουν τα παιδιά του σήμερα και η γενιά του αύριο. Άλλωστε, όπως είχε αναφέρει κάποτε και ο  παλαίμαχος Αργεντινός γκολκίπερ Αντριάν Μπούργκος, βοηθός του Ντιέγκο Σιμεόνε επί σειρά ετών στην Ατλέτικο Μαδρίτης: «Υπάρχουν άνθρωποι που σώζουν ζωές. Ασύγκριτα πιο σημαντικό αυτό από ένα ματς. Ακόμη κι από ένα πρωτάθλημα».  

Παναγιώτης Ιωάννου

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης



0