Μουντιάλ 2022

Μέσι – Ρονάλντο: Last Dance στον Αργεντινό, με το χάσμα των συναισθημάτων να είναι τεράστιο! (video)

Μέσι – Ρονάλντο: Last Dance στον Αργεντινό, με το χάσμα των συναισθημάτων να είναι τεράστιο! (video)

Στο τελευταίο τους Παγκόσμιο Κύπελλο, Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο προσέλκυσαν όλα τα… βλέμματα του ποδοσφαιρικού πλανήτη πάνω τους, με την πορεία των δύο «θρύλων του αθλήματος να είναι τελείως αντίθετη, κάτι που φάνηκε από το πώς εκδήλωσαν, τα συναισθήματα τους…

Η ελίτ του ποδοσφαίρου την τελευταία 15ετία άνηκε δικαιωματικά στους Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο. Οι δύο αυτοί «μύθοι» του αθλήματος, ανέβασαν τον πήχη σε σημεία που δεν είχαμε σκεφτεί ότι θα μπορούσε να φτάσει ποτέ, με την απόδοση τους να ακουμπάει τα όρια του… αφύσικου, ενώ το βραβείο της Χρυσής Μπάλας εξελίχθηκε σε μια υπόθεση αποκλειστικά για… δύο.

Ωστόσο, ο χρόνος δεν βλέπει πρόσωπα και καταστάσεις με αποτέλεσμα να επηρεάσει ακόμα και δύο εκ των καλύτερων ποδοσφαιριστών όλων των εποχών, με το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ να είναι η τελευταία ευκαιρία για να πετύχουν το μοναδικό επίτευγμα που δεν είχαν καταφέρει, δηλαδή, την κατάκτηση ενός Μουντιάλ. Έτσι, σημαντικό ρόλο για την αγωνιστική τους εικόνα στα γήπεδα της Μέσης Ανατολής, θα έπαιζε το πως θα έφταναν εκεί, αφού πρωταρχικό μέλημα σε ένα τουρνουά που διαρκεί ένα μήνα είναι ο ρυθμός που ακολουθεί τον ποδοσφαιριστή.

Έτσι, η σύγκριση αυτή βρήκε σε πολύ καλύτερη «μοίρα» τον Μέσι που στο πρώτο διάστημα της φετινής αγωνιστικής περιόδου ήταν εξαιρετικός με την Παρί Σεν Ζερμέν. Πήρε μέρος κανονικά την καλοκαιρινή προετοιμασία της γαλλικής ομάδας και σε 19 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, μέτρησε 12 γκολ και 14 ασίστ σε 1.657 λεπτά, ακολουθώντας με ευλάβεια το πρόγραμμα, για να βρίσκεται στην καλύτερη αγωνιστική κατάσταση στην τελευταία του απόπειρα με την «Αλμπισελέστε». Αντίθετα, ο Πορτογάλος όχι μόνο δεν πραγματοποίησε την προετοιμασία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αλλά η ρήξη της σχέσης του με τον Έρικ Τεν Χάαγκ ήταν τέτοια, που έχασε την θέση βασικού και σε 16 εμφανίσεις πέτυχε μόλις τρία γκολ σε 1.051 αγωνιστικά λεπτά. Επίσης, λίγες μέρες μετά την έναρξη του τουρνουά, οι «κόκκινοι διάβολοι» έλυσαν το συμβόλαιο του 37χρονου, αφήνοντάς τον, χωρίς σύλλογο.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι η σπουδαιότητα της συνύπαρξης των δύο αθλητών ανάγκασε την διάσημη μάρκα, Louis Vuitton να δημιουργήσει μια ιστορική φωτογράφιση ανάμεσα τους όπου παίζουν σκάκι, με τους δύο παίκτες να την κοινοποιούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η φωτογραφία αυτή έγινε viral παγκοσμίως μέσα σε λίγα λεπτά και ανέβασε στα… ύψη το ενδιαφέρον για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Εκεί, η 1η αγωνιστική βρήκε τον Ρονάλντο να σκοράρει με πέναλτι απέναντι στην Γκάνα, κάτι που σήμαινε ότι έγινε ο πρώτος παίκτης που σκοράρει σε πέντε Μουντιάλ, ενώ αντίθετα, η Αργεντινή του Μέσι υπέστη ήττα-σοκ από την Σαουδική Αραβία. Έκτοτε, όλα άλλαξαν. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν σκόραρε ξανά, με την απόδοση του στα ματς με την Νότια Κορέα και την Ουρουγουάη να είναι μη πειστική. Μάλιστα, απέναντι στους Ασιάτες αντικαταστάθηκε στο 65’ όντας δυσαρεστημένος, ενώ φαίνεται να είπε κάποιες άσχημες κουβέντες προς το πρόσωπο του Φερνάντο Σάντος.

 

Απ’ την άλλη, η Αργεντινή με τον Μέσι να ηγείται σκοράροντας ένα υπέροχο γκολ απέναντι στο Μεξικό, έκανε το 2 στα 2 και προκρίθηκε ούσα πρώτα από τον 3ο όμιλο με την ηρεμία και την ελπίδα να επανέρχεται δριμύτερη.

 

Στη φάση των νοκ-άουτ συνέβη κάτι που είχε να συμβεί 14 χρόνια από το Euro 2008. Ποιο ήταν αυτό; Μα φυσικά, η μη χρησιμοποίηση του Κριστιάνο Ρονάλντο σε παιχνίδι των Ίβηρων σε μεγάλη διοργάνωση, με τον Φερνάντο Σάντος να επιλέγει τον Γκονσάλο Ράμος και να τον δικαιώνει πετυχαίνοντας χατ-τρικ και δίνοντας στην χώρα του, το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Μάλιστα, την ημέρα του αγώνα η πορτογαλική εφημερίδα “A Bola” έκανε ένα γκάλοπ για το αν έπρεπε να μείνει στον πάγκο ο 37χρονος, με το 70% να θεωρεί ότι θα ήταν καλύτερο να μην χρησιμοποιηθεί στο αρχικό σχήμα και εν τέλει να δικαιώνεται.

Όσο ο Κριστιάνο βίωνε πρωτόγνωρες καταστάσεις, ο άσος της Παρί Σεν Ζερμέν αποτελούσε το σημείο αναφοράς, πετυχαίνοντας ακόμα ένα υπέροχο γκολ με θύμα αυτή τη φορά την Αυστραλία. Παρόμοιο έργο και στους «8» απέναντι στην Ολλανδία, με τον Μέσι να κάνει «μυθικό» παιχνίδι με γκολ, ασίστ και αρκετή ένταση απέναντι στον Φαν Χάαλ. Στιγμές που θύμιζαν Μαραντόνα στο Μουντιάλ του 1986.

 

Στα προημιτελικά όμως το «ταξίδι» του Κριστιάνο είχε φτάσει στο τέλος του. Κόντρα στο Μαρόκο έμεινε για ακόμη μια φορά στον πάγκο, με την  παρουσία του στο δεύτερο μέρος να μην τροποποιεί τα δεδομένα υπέρ της χώρας του. Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία της Πορτογαλίας να κλαίει με λυγμούς, σε μια από τις συγκινητικές στιγμές της διοργάνωσης.

 

Με αυτόν τον τρόπο, το ενδεχόμενο συνάντησης των δύο παικτών στον τελικό έπαψε να υφίσταται με τον Λιονέλ Μέσι να παίρνει από το… χέρι την Αργεντινή και να την οδηγεί στον τελικό, καθώς απέναντι στην Κροατία ήταν απολαυστικός. Highlight η ασίστ στο τρίτο τέρμα, με τον 35χρονο να… ζαλίζει τον κατά 15 (!) χρόνια νεαρότερο του, Γκβάρντιολ.

 

Στον τελικό, Αργεντινή και Γαλλία τέθηκαν αντιμέτωπες, με την τελευταία «παράσταση» του Μέσι σε Παγκόσμια Κύπελλο να είναι αντάξια της κλάσης του. Δύο γκολ, ηγετικό χαρακτήρα από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό, εύστοχη εκτέλεση στη διαδικασία των πέναλτι και στο τέλος δικαίωση. Η Αργεντινή του Μέσι στέφθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια μετά από 36 ολόκληρα χρόνια. Το παιδί από το Ροσάριο είχε περάσει στην αιωνιότητα και η συνέχεια δεν θα μπορούσε να περιγράφει με λέξεις ή με λόγια. Η ώρα της στέψης, η ανάδειξη ως ο πολυτιμότερος του τουρνουά, επιστέγασαν μια καριέρα που θα ήταν άδικο να μην εμπεριείχε την κατάκτηση ενός Μουντιάλ.

 

Το τέλος της διοργάνωσης, βρήκε τους δύο «ήρωες» εκατομμυρίων παιδιών σε διαφορετικούς δρόμους. Απ’ τη μια ο Ρονάλντο που δεν κατάφερε να φανεί ανταγωνιστικός σε ένα τουρνουά που δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, ενώ από την άλλη ο Pulga, έκανε τους Αργεντινούς να βάλουν το όνομα του δίπλα σε εκείνο με του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Το Last Dance είχε νικητή και ακούει το όνομα του Λιονέλ Μέσι…

Χρήστος Λόης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης