Μουντιάλ 2022

Κορυφαίοι Μέσι και Εμπαπέ στις στατιστικές κατηγορίες – «Κλειδί» για την Ισπανία ο Ρόδρι, ψηλά για την Αγγλία ο Πίκφορντ!

Κορυφαίοι Μέσι και Εμπαπέ στις στατιστικές κατηγορίες – «Κλειδί» για την Ισπανία ο Ρόδρι, ψηλά για την Αγγλία ο Πίκφορντ!

Τέλος έλαβε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ένα Μουντιάλ που μας προσέφερε αναρίθμητες αναμνήσεις, με τον Λιονέλ Μέσι να είναι αυτός που εν τέλει κατέκτησε το τρόπαιο, για πρώτη φορά στην καριέρα του. Είναι όμως ο κορυφαίος όλων στις στατιστικές κατηγορίες; Είναι, αλλά… δεν θα μπορούσε να είναι μόνος του!

Τα είδαμε όλα σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αμέτρητες εκπλήξεις, ομάδες που δεν περιμέναμε να μας εντυπωσιάσουν, τρομερές αναμετρήσεις και μία Αργεντινή να φτάνει μέχρι το τέλος. Να κατακτά το πρώτο της Μουντιάλ από το 1986 και να ολοκληρώνει με τον ιδανικότερο τρόπο την καριέρα του Λιονέλ Μέσι σε Μουντιάλ, με τον παίκτη της Παρί Σεν Ζερμέν να είναι ο απόλυτος ηγέτης της.

Η αλήθεια είναι πως ο Μέσι ψηφίστηκε δικαίως ως ο κορυφαίος του τουρνουά. Για ακόμη μία φορά επί της ουσίας, δεν αναδείχθηκε στην κορυφή, αυτός που έβαλε τα περισσότερα γκολ στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Δηλαδή ο Κιλιάν Εμπαπέ.

Ο συμπαίκτης του Μέσι στους Παριζιάνους έγινε ο πρώτος που σημειώνει χατ-τρικ σε τελικό και παράλληλα, οι δυο τους έγιναν οι πρώτοι παίκτες στον 21ο αιώνα, που σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο καταφέρνουν να καταγράψουν αθροιστικά 10+ γκολ και ασίστ!

Στο τέλος, προφανώς ένας θα ήταν ο νικητής, αλλά το γεγονός αυτό δεν μειώνει σε τίποτα τον εντυπωσιακό Κίλιαν Εμπαπέ, ο οποίος είναι ο πρώτος σκόρερ του Μουντιάλ με 8 γκολ σε 31 σουτ (32 ο Μέσι), την στιγμή που μοίρασε και δύο ασίστ, ώστε να «σπάσει» και το δικό του ατομικό ρεκόρ ο Ολιβιέ Ζιρού!

Από εκεί και πέρα, οι «πρωτιές» στις στατιστικές κατηγορίες, δεν περιορίζονται μόνο στον Λιονέλ Μέσι και στον Γάλλο σούπερ σταρ, καθώς στην κουβέντα υπάρχουν και άλλοι αριθμοί, στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνονται οι προαναφερθέντες.

Ποιος παίκτης είχε τις περισσότερες επαφές με τη μπάλα στο Μουντιάλ; Ο Ρόδρι είναι η σωστή απάντηση, παρά το γεγονός πως η Ισπανία δεν μακροημέρευσε στον θεσμό. Περισσότερα από 700 πάσες, εξαιρετικός στην κυκλοφορία της μπάλας και ένας από τους βασικούς λόγους που η «φούρια ρόχα» στο ματς με το Μαρόκο, στο οποίο εν τέλει αποκλείστηκε, άλλαξε για περισσότερες από 1000 φορές την μπάλα.

Επιπλέον, εξαιρετικό τουρνουά πραγματοποίησε ο Αντουάν Γκριεζμάν. Ο μοναδικός παίκτης που εκτέλεσε κόρνερ για 28+ φορές, την στιγμή που οι «τρικολόρ» κέρδισαν και τις περισσότερες στατικές φάσεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο!

Από εκεί και πέρα, ιδιαίτερη στατιστική κατηγορία είναι οι φορές που κάποιος παίκτης πέρασε ως αλλαγή σε αναμέτρηση. Αυτός είναι ο Λόβρο Μάγιερ της Κροατίας, που έπαιξε έξι φορές στο τουρνουά, ερχόμενος από τον πάγκο.

Όσον αφορά τους τερματοφύλακες, κανείς δεν βρίσκεται στην πρώτη θέση… μόνος του. Ο Τζόρνταν Πίκφορντ ήταν εξαιρετικός με την Αγγλία και διατήρησε το «μηδέν» σε τρεις περιπτώσεις, ενώ το ίδιο συνέβη και με τον Εμιλιάνο Μαρτίνες της Αργεντινής και φυσικά για τον Γιασίν Μπόνο από το Μαρόκο!

Τέλος, κορυφαίος αναφορικά με τις αποκρούσεις ήταν ο Λιβάκοβιτς της Κροατίας με 24, την στιγμή που δεν μπορούμε να αδικήσουμε τον Βόιτσεκ Σέζνι, ο οποίος αποσόβησε και τον μεγαλύτερο αριθμό expected goals (0.70).

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης