Μουντιάλ 2022

Λιονέλ Μέσι: Ο «Μίδας» της Αργεντινής έγινε μόλις ο 9ος που κατακτά Μουντιάλ, Champions League και Χρυσή Μπάλα!

Λιονέλ Μέσι: Ο «Μίδας» της Αργεντινής έγινε μόλις ο 9ος που κατακτά Μουντιάλ, Champions League και Χρυσή Μπάλα!
Ο Λιονέλ Μέσι ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής για την εθνική ομάδα της Αργεντινής σε αυτή την μεγαλειώδη πορεία της στο Μουντιάλ του Κατάρ που τελείωσε με τον πιο ιδανικό τρόπο. Η κατάκτηση του «χρυσού» έκλεισε ονειρικά το τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο του Αργεντινού σούπερ σταρ, ο οποίος έγινε μόλις ο 9ος στην ιστορία με Μουντιάλ, Χρυσή Μπάλα και Champions League στο παλμαρέ του!

Ήταν το μόνο που του έλειπε, το ήθελε όσο τίποτα άλλο και εν τέλει το έκανε δικό του και αυτό! Ο Λιονέλ Μέσι πήρε από το χέρι την Αργεντινή και την πήγε στην  κορυφή του κόσμου! Ο Μεσί(ας) των φίλων της «αλμπισελέστε» με την κατάκτηση ΚΑΙ του Παγκοσμίου Κυπέλλου έγινε ένας πραγματικός… Μίδας του ποδοσφαίρου καθώς είναι μόλις ο ένατος παίκτης στην ιστορία που καταφέρνει να κερδίσει στην καριέρα του Μουντιάλ, Champions League και Χρυσή Μπάλα!

Η απόλυτη καταξίωση για έναν αληθινό θρύλο του αθλήματος, ο οποίος στο «last dance» της του με την εθνική ομάδα της Αργεντινής το πήρε πάνω του και οδήγησε την χώρα του σε έναν παγκόσμιο τίτλο. Η είσοδός του σε αυτό το κλειστό κλαμπ ποδοσφαιριστών είναι ακόμα ένα σπουδαίο παράσημο στη μεγαλειώδη καριέρα του.

Ο Μέσι σε σχέση με τους υπόλοιπους της λίστας έχει κερδίσει τα περισσότερα Champions League όπως και τις περισσότερες Χρυσές Μπάλες από οποιονδήποτε άλλον. Τέσσερις φορές ήταν «βασιλιάς» της Ευρώπης με την Μπαρτσελόνα και φυσικά υπήρξε κορυφαίος στον κόσμο συνολικά επτά φορές στην τεράστια καριέρα του. Το τρόπαιο του Μουντιάλ ήταν το μόνο που του έλειπε και θα ήταν κάπως άδικο να μην γινόταν δικό του.

Ποιοι ωστόσο είναι οι υπόλοιποι οκτώ της ξεχωριστής αυτής λίστας;

Σερ Μπόμπι Τσάρλτον

Ο Μπόμπι Τσάρλτον, ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που έβγαλε ποτέ η Αγγλία, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην περίφημη νίκη των «Τριών Λιονταριών» στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1966 στο Νησί, όταν και νίκησαν τη Δυτική Γερμανία με 4-2 στον τελικό του Γουέμπλεϊ.

Screen_Shot_2020_11_02_at_15.22.48.0.jpg

Την ίδια χρονιά, ο Τσάρλτον τιμήθηκε με τη Χρυσή Μπάλα, τερματίζοντας οριακά μπροστά από τον Πορτογάλο σταρ Εουσέμπιο.

Δύο χρόνια αργότερα, δοξάστηκε για δεύτερη φορά στο Γουέμπλεϊ, όταν η ομάδα του, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, νίκησε την Μπενφίκα με 4-1 μετά από παράταση και σήκωσε το Κύπελλο Πρωταθλητριών για πρώτη φορά!

r377080_1296x729_16-9_1.jpg

Φραντς Μπεκενμπάουερ

Ο Μπεκενμπάουερ έπαιξε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966, αλλά η στιγμή του στη μεγαλύτερη σκηνή του ποδοσφαίρου έφτασε οκτώ χρόνια αργότερα, όταν οδήγησε τη Δυτική Γερμανία στην κορυφή του κόσμου μέσα στο «σπίτι» της!

Ο ρόλος του στον τελικό ήταν καθοριστικός, καθώς δεν άφησε από τα μάτια του τον Γιόχαν Κρόιφ και απέτρεψε την φανταχτερή ομάδα της Ολλανδίας να παίξει το περίφημο «Total Football» στη νίκη των Γερμανών με 2-1.

West Germany's national football team captain, Franz Beckenbauer, holds up the World Cup trophy after they defeated the Netherlands 2-1 in the World Cup soccer final on July 7, 1974, at Munich's Olympic stadium in Germany. Applauding at right, German goalkeeper Josef "Sepp" Maier and from left: FIFA president Sir Stanley Rous and German president Walter Scheel, smiling. (AP Photo)

Ο Μπεκενμπάουερ ήταν τότε μέλος της εκπληκτικής ομάδας της Μπάγερν Μονάχου που κέρδισε τρία Ευρωπαϊκά Κύπελλα στα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Ο εμβληματικός αμυντικός διεκδίκησε δύο φορές τη Χρυσή Μπάλα, το 1972, ως μέρος μιας πανγερμανικής πρώτης τριάδας με τους Μίλερ και Γκίντερ Νέτσερ, αλλά και το 1976 όταν τερμάτισε άνετα μακριά από τον Ολλανδό Ρομπ Ρένσενμπρινκ στην ψηφοφορία.

Γκερντ Mίλερ

Ένας από τους πιο ικανούς επιθετικούς όλων των εποχών, ο Γκερντ Μίλερ δύσκολα θα μπορούσε να λείπει από μία τέτοια λίστα. Κέρδισε για πρώτη φορά τη Χρυσή Μπάλα  το 1970, όταν ψηφίστηκε ως ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο μπροστά από τον Μπόμπι Μουρ. 

Στη συνέχεια, ο Μίλερ σκόραρε τέσσερις φορές κατά τη διάρκεια του θριάμβου της Γερμανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974, συμπεριλαμβανομένου και του τελικού νικητής εναντίον της Ολλανδίας στον τελικό.

740707_mueller_ima.jpg

Σημείωσε επίσης έναν αξιοσημείωτο αριθμό γκολ κατά τη διάρκεια των τριών κατακτήσεων του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, σκοράροντας οκτώ συνολικά τη σεζόν 1973-74 και πέντε σε κάθε μία από τις επόμενες επιτυχημένες χρονιές στη διοργάνωση, επιβεβαιώνοντας τον τίτλο του ως ένας από τους μεγαλύτερους στράικερ όλων των εποχών.

CwVDvzgW8AAya_7.jpg

Πάολο Ρόσι

Το 1982 ήταν «μαγική» χρονιά για τον θρυλικό Ιταλό Πάολο Ρόσι. Ο τότε παίκτης της Γιουβέντους, με τα έξι γκολ του κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου οδήγησαν την Ιταλία στην κορυφή του κόσμου.

Από αυτά τα έξι, πέτυχε δύο γκολ στον ημιτελικό επί της Πολωνίας και στη συνέχεια το πρώτο από τα τρία γκολ της Ιταλίας εναντίον της Δυτικής Γερμανίας στον τελικό, σφραγίζοντάς έτσι το Χρυσό Παπούτσι και, αργότερα εκείνο το έτος, τη Χρυσή Μπάλα.

yawkwyqxt6n0icu09aw0_1.jpg

Ο θρίαμβός του στο Κύπελλο Πρωταθλητριών θα ερχόταν τρία χρόνια αργότερα, παρότι η νίκη της Γιουβέντους με 1-0 επί της Λίβερπουλ επισκιάστηκε από την τραγωδία του Χέιζελ στην οποία έχασαν τη ζωή τους 39 άνθρωποι και τραυματίστηκαν πάνω από 600.

Ζινεντίν Ζιντάν

Ο Ζιντάν ήταν από τους πλέον κομβικούς παίκτες για την εθνική ομάδα της Γαλλίας, στον θρίαμβο της στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 που διοργάνωσε η ίδια. Οι δύο κεφαλιές του εναντίον της Βραζιλίας στον τελικό, ήταν μία μοναδική στιγμή στην καριέρα του.

GettyImages-52939373.jpg

Ήταν ο αδιαμφησβήτητος νικητής της Χρυσής Μπάλας αργότερα εκείνο το έτος, λαμβάνοντας 244 ψήφους, αφήνοντας τον Κροάτη, Νταβόρ Σούκερ στη δεύτερη θέση με μόλις… 68 ψήφους!

E4jSiShX0AAewc7.jpg

Η κατάκτηση του Champions League δεν ήρθε ποτέ για τον Ζιντάν όσο αγωνιζόταν στη Γιουβέντους μέχρι που ήρθε η μεταγραφή του στη Ρεάλ Μαδρίτης και στέψη επιτέλους την σεζόν 2001-02. Το εκπληκτικό βολέ του καθόρισε τον τελικό εναντίον της Μπάγερ Λεβερκούζεν στο Χάμπντεν Παρκ, θεωρείται δικαίως ως ένα από τα καλύτερα γκολ της διοργάνωσης.

Ριβάλντο

Ο Ριβάλντο έχοντας βοηθήσει την Βραζιλία να φτάσει στην κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα το 1999, ψηφίστηκε ο κορυφαίος άσος εκείνη τη σεζόν, κατακτώντας την Χρυσή Μπάλα.

Η επιτυχία της κατάκτησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου ήρθε το 2002, όταν αποτέλεσε μέρος της ασταμάτητης επιθετικής ομάδας των τριών «Ρ» της Σελεσάο, μαζί με τους Ρονάλντο και Ροναλντίνιο, οι οποίοι οδήγησαν την Βραζιλία στην κορυφή του κόσμου. Ο Ριβάλντο είχε σκοράρει τότε στα πρώτα πέντε παιχνίδια της Βραζιλίας στο τουρνουά.

EzQ0MvHUUAMQSgF.jpg

Όντας παίκτης της Μίλαν, ο «Ρίμπο» ανέβηκε στην κορυφή της Ευρώπης, όταν οι «ροσονέρι» επικράτησαν της Γιουβέντους στα πέναλτι στον τελικό του Champions League το 2003 στο Ολντ Τράφορντ.

Ροναλντίνιο

Ο δεύτερος Βραζιλιάνος της λίστας, ο Ροναλντίνιο,  ήταν επίσης βασικό μέρος εκείνης της νίκης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, σκοράροντας ένα φοβερό γκολ από τα 40 μέτρα στον προημιτελικό με την Αγγλία.

51273d679a6188f9.jpg

Η ατομική αναγνώριση ήρθε ως παίκτης της Μπαρτσελόνα το 2005, όταν κέρδισε τη Χρυσή Μπάλα μπροστά από το δίδυμο της μεσαίας γραμμής της Αγγλίας, Φρανκ Λάμπαρντ και Στίβεν Τζέραρντ.

Την επόμενη χρονιά πέτυχε, ήρθε και η πολυπόθητη επιτυχία στο Champions League, όταν η Μπαρτσελόνα νίκησε 2-1 την Άρσεναλ στον τελικό του Παρισιού και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

DTsnlHmW0AA1L03.jpg

Κακά

Και η κυριαρχία των Βραζιλιάνων συνεχίζεται! Παρότι έπαιξε μόλις 25 λεπτά στην μεγάλη πορεία της «σελεσάο» το 2002, εντούτοις αυτό μικρή σημασία έχει. Ο Κακά υπήρξε μέλος αυτής της «χρυσής» ομάδας και στέφθηκε πρωταθλητής κόσμου με την «σελεσάο», πριν καλά καλά λάμψει το άστρο του στην ποδοσφαιρική σκηνή.

kaka-16487217504x3.jpg

Οι μεγαλύτερες δόξες θα έρχονταν αργότερα, συμπεριλαμβανομένου του ρόλου του στην κατάκτηση του Champions League από τη Μίλαν το 2007, όταν νίκησε τη Λίβερπουλ με 2-1 στον τελικό της Αθήνας.

Εκείνη τη χρονιά ο Βραζιλιάνος τερμάτισε άνετα μπροστά από τον Κριστιάνο Ρονάλντο και τον Μέσι στην ψηφοφορία για την Χρυσή Μπάλα. Φυσικά, κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει τότε ότι ο Κακά θα ήταν ο τελευταίος παίκτης εκτός από αυτούς τους δύο που θα  κέρδιζε την Χρυσή Μπάλα,  μέχρι να έρθει η στιγμή του Λούκα Μόντριτς το 2018.

4c74a997175a4300bf649db302084e69.jpg

Αντώνης Κεφαλωνίτης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης