Μουντιάλ 2022

Η «δίψα» της Αργεντινής κόντρα στην κυνικότητα της Γαλλίας: Ο τελικός του Μουντιάλ 2022, η «μητέρα των μαχών»! (video)

Η «δίψα» της Αργεντινής κόντρα στην κυνικότητα της Γαλλίας: Ο τελικός του Μουντιάλ 2022, η «μητέρα των μαχών»! (video)
Η αντίστροφη μέτρηση για τον μεγάλο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 ξεκίνησε. Αργεντινή ή Γαλλία (18/12, 17:00); Ο Μέσι στην κορυφή του κόσμου για πρώτη φορά ή δεύτερη σερί κατάκτηση για τον Κιλιάν Εμπαπέ;
Η ώρα του μεγάλου τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 έφτασε. Η «μητέρα των μαχών» ανάμεσα σε Αργεντινή και Γαλλία (18/12, 17:00). Λιονέλ Μέσι vs Κιλιάν Εμπαπέ, για πολλούς. Για τον πρώτο, μία ευκαιρία εξιλέωσης κι επιστροφής στην κορυφή του κόσμου, μετά από 36 χρόνια. Για τον δεύτερο, το τελευταίο βήμα από το back-to-back.

Η παρουσία τους στον μεγάλο τελικό, ωστόσο, μόνο εντύπωση δεν προκαλεί. Από την αρχή της διοργάνωσης, λογίζονταν ως δύο από τα μεγάλα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Εν τέλει, τα κατάφεραν να δώσουν το «παρών» στο σπουδαίο ραντεβού.

Έστω κι αν το έπραξαν, μέσω διαφορετικών «δρόμων».

Διά πυρός και σιδήρου

Η πρεμιέρα της Αργεντινής στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 επιφύλασσε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις. Ίσως τη μεγαλύτερη στη φετινή διοργάνωση.

Η Σαουδική Αραβία κατάφερε αυτό που φάνταζε με «θαύμα» πριν τη σέντρα, κερδίζοντας την «αλμπισελέστε» με 2-1 (22/11) και αυτομάτως, το σύνολο του Λιονέλ Σκαλόνι βρέθηκε με την «πλάτη» στον τοίχο. Κάθε ματς ήταν τελικός και πράγματι, έτσι τα αντιμετώπισε και κατάφερε να βγει από αυτήν τη δεινή κατάσταση.
 
Νίκη επί του Μεξικού, νίκη επί της Πολωνίας, πρόκριση κόντρα στην Αυστραλίας στους «16» και παρολίγον... αυτοκτονία κόντρα στην Ολλανδία στα προημιτελικά. Βρήκε, ωστόσο, τα ψυχικά αποθέματα και πήρε το «εισιτήριο» για τα ημιτελικά στα πέναλτι, παρά το «σοκ» της ισοφάρισης στο 90+10'. Εκεί, μετέτρεψε μία φαινομενικά σκληρή μάχη, σε έναν... μονόλογο, επικρατώντας με 3-0 (13/12) της Κροατίας.

Το πρώτο εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό πέρασε στα δικά της χέρια, έστω και μέσω μίας επεισοδιακής πορείας, που δεν είχε καμία σχέση με αυτήν της αντιπάλου της.

Κυνικά και αθόρυβα

Χωρίς να λειτουργεί τις «μηχανές» της στα... κόκκινα, η Γαλλία εξασφάλισε νωρίς-νωρίς την πρόκρισή της από τους ομίλους. Επικράτησε της Αυστραλίας στην πρεμιέρα (22/11, 4-1), «έκαμψε» τη Δανία στη συνέχεια (26/11, 2-1) και στην αυλαία των ομίλων, η ήττα από την Τυνησία (30/11, 1-0) δεν της κόστισε.

Στη φάση των «16» η Πολωνία δεν μπόρεσε, σε καμία των περιπτώσεων, να ακολουθήσει τον ρυθμό του Κιλιάν Εμπαπέ, και υποτάχθηκε στην ανωτερότητα των «μπλε», χάνοντας με σκορ 3-1 (04/12). Στο δυσκολότερό της ματς, όμως, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, μάλλον στάθηκε τυχερή.
 
Γαλλία και Αγγλία τέθηκαν αντιμέτωπες στα προημιτελικά και παρότι τα «Τρία Λιοντάρια» πραγματοποίησαν πιο ψυχωμένη εμφάνιση, δεν πήραν την πρόκριση. Λίγο η κυνικότητα του Ζιρού, λίγο το χαμένο πέναλτι του Κέιν, έδωσαν την ευκαιρία στο σύνολο του Ντιντιέ Ντεσάν να συνεχίσει την πορεία του κυνικά και αθόρυβα.

 
Τελευταίο «εμπόδιο» της Γαλλίας πριν τον τελικό, η έκπληξη του θεσμού: το Μαρόκο. Παρά την υπερπροσπάθεια της «παρέας» των Χακίμι, Ζίγες και Άμραμπατ, η ποιότητα των Γάλλων υπερίσχυσε. Το 2-0 υπέρ τους (14/12) σφράγισε την παρουσία τους στον τελικό και παράλληλα, την ευκαιρία τους να υπερασπιστούν τον τίτλο τους. Κάτι που έχουν πράξει μόνο δύο χώρες έως τώρα: η Ιταλία (1934, 1938) και η Βραζιλία (1958, 1962).

Σε αυτό το σπουδαίο ραντεβού, όμως, δεν θα συναντηθούν μόνο οι δύο καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης, αλλά και οι δύο πρώτοι σκόρερ του Μουντιάλ 2022: ο Λιονέλ Μέσι και ο Κιλιάν Εμπαπέ.

Συμπαίκτες; Όχι απόψε.

Έξι ματς είχαν έως τώρα στη διάθεσή τους. Τι κατάφεραν; Ο Λιονέλ Μέσι να σκοράρει από ένα γκολ σε κάθε ματς, πλην αυτού κόντρα στην Πολωνία (30/11, 2-0) και να μοιράσει, παράλληλα, τρεις ασίστ. Ο απολογισμός του; Άμεση συμμετοχή σε οκτώ γκολ. Ένα περισσότερο από τον Κιλιάν Εμπαπέ.

Ο 23χρονος σταρ της Γαλλίας έγινε και εκτελεστής και δημιουργός στην πρεμιέρα κόντρα στην Αυστραλία (22/11, 4-1), σκόραρε δις κόντρα σε Δανία και Πολωνία, ενώ απέναντι στην τελευταία, μοίρασε και μία ασίστ.

Όλα τα «φώτα» είναι στραμμένα πάνω τους. Δικαίως. Οι δύο συμπαίκτες στην Παρί Σεν Ζερμέν θα γίνουν οι μεγαλύτεροι εχθροί για 90 -ίσως και παραπάνω- λεπτά. Είναι τέτοιο το ποδοσφαιρικό τους μέγεθος, που όλοι όχι απλώς πιστεύουν πως μπορούν, αλλά περιμένουν να κρίνουν τον τελικό. Μένει να φανεί.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο έχει ακόμη την (ωραία) τάση να «γεννά» νέους ήρωες. Άλλωστε, υπάρχουν παίκτες, όπως ο Γκριεζμάν ή ο Άλβαρες, που με το Μουντιάλ το οποίο έχουν κάνει, ίσως το αξίζουν.

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης