Μουντιάλ 2022

Σκαλόνι εναντίον Ντεσάν, 20 χρόνια μετά τη συντριβή του Αργεντινού από τη Μονακό του Γάλλου στο Champions League!

Σκαλόνι εναντίον Ντεσάν, 20 χρόνια μετά τη συντριβή του Αργεντινού από τη Μονακό του Γάλλου στο Champions League!

Το απόγευμα της Κυριακής (18/12, 17:00) Αργεντινή και Γαλλία θα αναμετρηθούν στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Από την άκρη των πάγκου, Λιονέλ Σκαλόνι και Ντιντιέ Ντεσάν θα δίνουν τη δική τους «μάχη». Πριν σχεδόν 20 χρόνια, οι δύο τους είχαν συναντηθεί ξανά, αλλά ο Αργεντινός μάλλον θα ήθελε να ξεχάσει αυτή την ιστορία…

Μπορεί όλα τα «φώτα» στον μεγάλο τελικό του Μουντιάλ ανάμεσα σε Αργεντινή και Γαλλία να είναι στραμμένα στους Λιονέλ Μέσι και Κιλιάν Εμπαμπέ, ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από τους δύο «μαέστρους» των ομάδων. Από τη μία ο Λιονέλ Σκαλόνι και από την άλλη ο Ντιντιέ Ντεσάν θα προσπαθήσουν να καταστρώσουν όσον το δυνατόν καλύτερα το πλάνο για να «εξοντώσουν» τον αντίπαλο.

Αυτή η ξεχωριστή «μονομαχία» έχει… παρελθόν, αν και αφορά την περίοδο που ο Σκαλόνι ήταν ακόμη εν ενεργεία ποδοσφαιριστής της Λα Κορούνια και ο Ντεσάν έκανε τα πρώτα προπονητικά του βήματα στη Μονακό. Συγκεκριμένα, οι δύο τους έχουν συναντηθεί τέσσερις φορές στο παρελθόν, με τον Γάλλο να επικρατεί τις τρεις. Η μία και μοναδική που έφυγε με «χαμόγελο» ο Αργεντινός ήταν η πρώτη εξ αυτών.

Τη σεζόν 2003/04 οι δύο ομάδες βρέθηκαν στον ίδιο όμιλο του Champions League, με τη Ντεπορτίβο να επικρατεί 1-0 με γκολ του Ντιέγκο Τριστάν στο πρώτο ματς. Αυτή που ακολούθησε ωστόσο είναι μια ιστορικής σημασίας αναμέτρηση και δίχως αμφιβολία ένα βράδυ που στη Γαλικία θα ήθελαν να μην είχε συμβεί ποτέ.

Ήταν 5 Νοεμβρίου 2003, όταν η Λα Κορούνια ταξίδεψε στο Πριγκιπάτο του Μονακό για τον αγώνα της 4ης αγωνιστικής του Champions League, με στόχο να επαναλάβει το αποτέλεσμα που είχε πάρει δύο εβδομάδες νωρίτερα. Ωστόσο, ένα ενενηντάλεπτο αργότερα θα είχε βιώσει έναν… εφιάλτη!

Η Μονακό του Ντεσάν ήταν καταιγιστική και ως το 29’ είχε σκοράρει ήδη τέσσερις φορές! Ροτέν, Ζιουλί και δύο γκολ από τον Πρσο είχαν ρίξει στο καναβάτσο τη Λα Κορούνια. Οι ποδοσφαιριστές της βέβαια αναθάρρεψαν για λίγο, όταν Τριστάν και Σκαλόνι μείωσαν σε 4-2, όμως ο Πρσο δευτερόλεπτα πριν λήξει το ημίχρονο πέτυχε χατ-τρικ.

Ο Ντεσάν στα αποδυτήρια θα ήταν πανευτυχής, αφού θα είχε… εύκολη δουλειά, αλλά αυτό δεν σήμαινε ότι ο στόχος είχε επιτευχθεί. Οι Μονεγάσκοι επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώρο λες και εκείνοι… έχαναν! Μέσα σε τρία λεπτά (47’, 49’) Πλασίλ και Πρσο ανέβασαν το δείκτη του σκορ στο 7-2! Λίγο αργότερα ο Σκαλόνι, που σε εκείνο το ματς αγωνιζόταν δεξί εξτρέμ, παρότι η θέση του ήταν πλάγιος μπακ, «σέρβιρε» στον Τριστάν για το 7-3, προτού ο Έντουαρντ Σισέ διαμορφώσει το τελικό 8-3!

tumblr_9711c5fbf8650e2fd2ad36869dc0accc_ed22c0ca_2048.jpg

Ήταν ένα σκορ που δεν είχε προηγούμενο στο Champions League και χρειάστηκε να περάσουν 13 χρόνια ώστε Ντόρτμουντ και Λέγκια Βαρσοβίας να καταρρίψουν το εν λόγω ρεκόρ (8-4). Στο τέλος της φάσης των ομίλων Ντεσάν και Σκαλόνι προκρίθηκαν στην επόμενη φάση μπροστά από ΑΕΚ και Αϊντχόφεν, με τη Μονακό του Γάλλου να φτάνει ως τον τελικό της διοργάνωσης, όπου ηττήθηκε από την Πόρτο.

Την αμέσως επόμενη σεζόν βέβαια, οι δύο τους συναντήθηκαν ξανά. Και πάλι στη φάση των ομίλων, Μονακό και Ντεπορτίβο βρέθηκαν στο ίδιο γκρουπ παρέα με Λίβερπουλ και Ολυμπιακό. Οι Γαλιθιανοί θα περίμενε κανείς να αναζητήσουν… ρεβάνς μετά την συντριβή ένα χρόνο νωρίτερα, ωστόσο κάτι τέτοιο δε συνέβη.

Αντίθετα, ο Ντεσάν και πάλι έφυγε νικητής έχοντας αντίπαλο τον Σκαλόνι με σκορ 2-0 στο ματς του «Λουί ντε» και με 5-0 σε εκείνο του «Ριαθόρ». Αναμνήσεις που σε καμία περίπτωση ο Αργεντινός δεν θέλει να θυμάται και σίγουρα απεύχεται να συμβεί κάτι ανάλογο στον τελικό του Μουντιάλ.

Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης