Μουντιάλ 2022

Από τον Μπάτζιο και τον Σούκερ, στον Κεντίρα και τον Αζάρ: Οι μικροί τελικοί στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων! (video)

Από τον Μπάτζιο και τον Σούκερ, στον Κεντίρα και τον Αζάρ: Οι μικροί τελικοί στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων! (video)

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ φτάνει στο τέλος του, με τον μικρό και μεγάλο τελικό να απομένει για να πέσει η αυλαία μιας μοναδικής διοργάνωσης που θα μείνει στην ιστορία για λόγους εντός και εκτός αγωνιστικών γραμμών.

Στην πρώτη διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξήχθη σε χειμερινούς μήνες, συνέβησαν πολλές εκπλήξεις με ισχυρές ομάδες να μένουν εκτός τουρνουά από νωρίς, ενώ υπήρξαν και άλλες με λιγότερη δυναμική, βάση ονόματος και ιστορίας, που αποτέλεσαν τις ευχάριστες εκπλήξεις.

Κροατία και Μαρόκο, πραγματοποίησαν εντυπωσιακές πορείες στο τουρνουά, ανταπεξελθόντας σε δύσκολές καταστάσεις, έχοντας και οι δύο ως σύμμαχο την πίστη για κάτι… μεγάλο στην κορυφαία ποδοσφαιρική σκηνή παγκοσμίως.

Η «χρβάτσκα» έδειξε με την παρουσία της στα γήπεδα του Κατάρ, ότι η συμμετοχή της στον τελικό του Μουντιάλ το 2018 απέναντι στην Γαλλία δεν ήρθε στην… τύχη. Ένα σύνολο γεμάτο «πολεμιστές» και ισχυρές προσωπικότητες, με κορυφαίο όλων, τον Λούκα Μόντριτς που ηγήθηκε σε ακόμα μια διοργάνωση. Οι Κροάτες κατατάχθηκαν στην 2η θέση του 6ου ομίλου και στους «16» αντιμετώπισαν την Ιαπωνία, όπου την απέκλεισαν στην διαδικασία των πέναλτι με τον Ντομινίκ Λιβάκοβιτς να αποκρούει τρείς εκτελέσεις. Στα προημιτελικά, η Κροατία τέθηκε αντιμέτωπη με την Βραζιλία και παρά το γκολ του Νεϊμάρ, βρήκε «απάντηση» στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης και έστειλε το ματς στα πέναλτι, όπου εκεί πέτυχε ακόμα μια τεράστια πρόκριση απέναντι σε ένα εκ των φαβορί. Στον ημιτελικό, η κούραση έκανε την εμφάνιση της, με την Αργεντινή να επικρατεί των Κροατών με 3-0.  

Στην αντίπερα όχθη, το Μαρόκο έγινε η πρώτη Αφρικανική ομάδα που φτάνει στις «4» καλύτερες ομάδες ενός τουρνουά Παγκοσμίου Κυπέλλου. Κατέκτησε την πρωτιά του 6ου ομίλου και στα νοκ-άουτ άφησε εκτός δύο μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Αρχικά, απέκλεισε την Ισπανία στη διαδικασία των πέναλτι και στους «8» την Πορτογαλία, στο τελευταίο Μουντιάλ του Κριστιάνο Ρονάλντο. Απέναντι στην Γαλλία, δέχθηκε γκολ νωρίς και στην συνέχεια δεν κατάφερε να βρει την δική της ευκαιρία για μπει στο παιχνίδι.

Έτσι, οι δύο ομάδες θα συναντηθούν στον μικρό τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλου, ένας αγώνας που μπορεί να μοιάζει με… αγγαρεία αλλά στο παρελθόν τα παιχνίδια αυτά εμπεριέχουν γκολ, θέαμα και συγκινήσεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, η νίκη της Ιταλίας το 1990 απέναντι στη Αγγλία με σκόρερ τον Ρομπέρτο Μπάτζιο, η πορεία της Κροατίας του Σούκερ, η κεφαλιά του Κεντίρα στον μικρό τελικό απέναντι στην Ουρουγουάη στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής και η 3η θέση του Βελγίου το 2018 με κορυφαίο τον Εντέν Αζάρ. Το BN Sports τα θυμάται και σας τα παρουσιάζει, λίγες ώρες πριν την «μονομαχία» της Κροατίας απέναντι στο Μαρόκο

1934 Γερμανία – Αυστρία 3-2

1938 Βραζιλία – Σουηδία 4-2

1954 Αυστρία – Ουρουγουάη 3-1

1958 Γαλλία – Δυτική Γερμανία 6-3

1962 Χιλή – Γιουγκοσλαβία 1-0

1966 Πορτογαλία - Σοβιετική Ένωση 2-1

1970 Δυτική Γερμανία – Ουρουγουάη 1-0

1974 Βραζιλία – Πολωνία 0-1

1978 Βραζιλία – Ιταλία 2-1

1982 Πολωνία – Γαλλία 3-2

1986 Γαλλία – Βέλγιο 4-2

1990 Ιταλία – Αγγλία 2-1

1994 Σουηδία – Βουλγαρία 4-0

1998 Ολλανδία – Κροατία 1-2

2002 Νότια Κορέα – Τουρκία 2-3

2006 Γερμανία – Πορτογαλία 3-1

2010 Ουρουγουάη – Γερμανία 2-3

2014 Βραζιλία – Ολλανδία 0-3

2018 Βέλγιο – Αγγλία 2-0

Χρήστος Λόης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης