Μουντιάλ 2022

Κροατία - Μαρόκο: Από τον 6ο όμιλο, σε μία ιστορική συνάντηση σε μικρό τελικό

Κροατία - Μαρόκο: Από τον 6ο όμιλο, σε μία ιστορική συνάντηση σε μικρό τελικό

Ένα ιδιαίτερο παιχνίδι ανάμεσα σε Μαρόκο και Κροατία με τις δύο ομάδες να παίζουν στον μικρό τελικό του Μουντιάλ 2022, με σκοπό την κατάκτηση της τρίτης θέσης.

 

Δύο… ωραία ταξίδια πλησιάζουν στο τέλος τους, αλλά ένα από αυτά θα ολοκληρωθεί με πιο γλυκό τρόπο. Κροατία και Μαρόκο δίνουν ραντεβού (17/12, 17:00) στον μικρό τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με στόχο την κατάκτηση της τρίτης θέσης. Δύο ομάδες οι οποίες είχαν βρεθεί αντιμέτωπες και στον έκτο όμιλο.

Οι Κροάτες κατάφεραν για δεύτερο συνεχόμενο Μουντιάλ να ενθουσιάσουν με την πορεία τους στη διοργάνωση. Το 2018 στη Ρωσία είχαν φτάσει μέχρι τον τελικό και φέτος κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τα ημιτελικά.

Η ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς, κατάφερε να τερματίσει δεύτερη στον όμιλό της με πέντε βαθμούς και να αφήσει τρίτο το Βέλγιο. Η Κροατία ήρθε ισόπαλη 0-0 με την ομάδα του Ντε Μπρόινε και το Μαρόκο, ενώ πήρε τρεις πολύτιμους βαθμούς κόντρα στον Καναδά, επικρατώντας με 4-1.

Στους «16» της διοργάνωσης, βρέθηκε απέναντί της η Ιαπωνία, μία ομάδα που τερμάτισε πρώτη σε όμιλο με Ισπανία και Γερμανία. Το σκορ ήρθε ισόπαλο 1-1 και δεν άλλαξε στην παράταση, με τους Κροάτες να παίρνουν την πρόκριση στα πέναλτι με 3-1. Εκεί όπου ο Ντόμινικ Λιβάκοβιτς, ήταν ο μεγάλος ήρωας με τρεις αποκρούσεις πέναλτι.

Στα προημιτελικά, η Κροατία βρήκε απέναντι της τη Βραζιλία. Ένα από τα μεγάλα φαβορί για τον τίτλο. Το 90λεπτο έληξε χωρίς σκορ, με τον Νεϊμάρ να κάνει το 1-0 στο 105+1’. Οι Κροάτες δεν είχαν πει όμως την τελευταία τους λέξη.

Με γκολ του Πέτκοβιτς στο 117’, οδήγησαν το ματς στα πέναλτι, εκεί που με ήρωα και πάλι τον Λιβάκοβιτς (έπιασε το πρώτο πέναλτι, ενώ το τέταρτο πήγε δοκάρι) πήραν την πρόκριση στα ημιτελικά με 4-2.

Αντίπαλος τους στους «4», άλλη μία ομάδα από τη Λατινική Αμερική, η Αργεντινή. Οι παίκτες του Ντάλιτς, έδειχναν πιο αποφασισμένοι στο ξεκίνημα, όμως με πέναλτι του Μέσι στο 34’ και γκολ του Άλβαρες στο 39’, οι Κροάτες κάπως… ξεμείνανε από ενέργεια. Η «Αλμπισελέστε» έφτασε και σε τρίτο τέρμα, πάλι με τον Άλβαρες και έστειλε την Κροατία στον μικρό τελικό.



Το Μαρόκο από την άλλη, έχει πραγματοποιήσει μία «μαγική» πορεία, ως ένα τεράστιο αουτσάιντερ. Οι Αφρικανοί, τερμάτισαν πάνω από την Κροατία στον όμιλο. Μάζεψαν 7 βαθμούς, καθώς εκτός της λευκής ισοπαλίας με τους Κροάτες, επικράτησαν 1-0 του Βελγίου και 2-1 του Καναδά.

Ήδη από τα πρώτα ματς η ομάδα του Ρεγκραγκί είχε αρχίσει να εντυπωσιάζει. Στο πρώτο νοκ άουτ παιχνίδι, βρήκαν απέναντί τους την Ισπανία. Το ματς έληξε ισόπαλο 0-0 με τις δύο ομάδες να οδηγούνται στα πέναλτι. Εκεί με τον φανταστικό Μπόνο κάτω από τα δοκάρια, το Μαρόκο κέρδισε 3-0 και πήρε μία σπουδαία πρόκριση.

Στους «8», συναντήθηκε με την Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος. Οι Μαροκινοί με γκολ του Γιουσέφ Εν Νεσύρι στο 42’, επικράτησαν με 1-0, δεν δέχθηκαν γκολ για ένα ακόμη ματς και γράψανε ιστορία με την πρόκρισή τους στα ημιτελικά.

Αυτή τη φορά απέναντί τους ήταν η κάτοχος του τροπαίου, Γαλλία.

Οι Αφρικανοί κάνανε ένα καταπληκτικό παιχνίδι, είχαν αρκετές ευκαιρίες για να βρουν τον δρόμο προς τα δίχτυα, όμως έχασαν με 2-0 χάρις σε γκολ του Τεό Ερναντές και του Ράνταλ Κόλο Μουανί. Τώρα οι Μαροκινοί θέλουν να γράψουν ιστορία, κατακτώντας την τρίτη θέση.

Ο Λούκα, ο Ιβάν και η… μαγική πορεία

Μετά τη λήξη του παιχνιδιού ανάμεσα σε Κροατία και Μαρόκο, δύο Θρύλοι της ομάδας του Ζλάτκο Ντάλιτς, θα αποχαιρετήσουν τα Παγκόσμια Κύπελλα. Ο λόγος για τους Λούκα Μόντριτς και Ιβάν Πέρισιτς.

Ο Μόντριτς είναι ο Κροάτης με τις περισσότερες συμμετοχές στην ιστορία της χώρας, αλλά και ο καλύτερος ποδοσφαιριστής που έχει βγάλει ποτέ η Κροατία. Ο Πέρισιτς από την άλλη, είναι ο ποδοσφαιριστής με τα περισσότερα γκολ της εθνικής του ομάδας σε τελική φάση Μουντιάλ.

Δύο εμβληματικές μορφές για το ποδόσφαιρο της Κροατίας, που δεν θα έχουμε τη χαρά να τους δούμε σε κάποιο άλλο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Οι δυο τους ήταν μπροστάρηδες στην πορεία της ομάδας το 2018 μέχρι τον τελικό του Μουντιάλ της Ρωσίας, αλλά το ίδιο συμβαίνει και στο Μουντιάλ του Κατάρ, όπου σήμερα η Κροατία θα έχει την ευκαιρία μέσω του μικρού τελικού να τερματίσει στην τρίτη θέση του κόσμου.

Εκτός από αυτούς τους δύο, δεν γίνεται να μην υπάρξει και μία αναφορά στον 33χρονο Ντέγιαν Λόβρεν, με τον κεντρικό αμυντικό της Ζενίτ, να είναι ο «βράχος» στην άμυνα της Κροατίας τα τελευταία χρόνια.

Η «μάχη» κάτω από τα δοκάρια

Μαρόκο και Κροατία, έχουν δύο καταπληκτικούς τερματοφύλακες, οι οποίοι είναι δεδομένο ότι θα απασχολήσουν πολλές ομάδες μετά το Μουντιάλ. Ο Μπόνο και ο Λιβάκοβιτς.

Ήρωες των εθνικών τους ομάδων, όχι μόνο σε όσες διαδικασίες πέναλτι χρειάστηκε, αλλά και στην κανονική ροή των αναμετρήσεων. Δεν είναι τυχαίο που θεωρούνται οι καλύτεροι τερματοφύλακες του τουρνουά, με τον Εμιλιάνο Μαρτίνες να ακολουθεί.

Το ματς ανάμεσα σε Κροατία και Μαρόκο, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον και για το ποιος τερματοφύλακας θα χρειαστεί περισσότερο να… δείξει τα ριφλέξ του.

Παναγιώτης Ραμαντάνης 

www.bnsports.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης