Μουντιάλ 2022

Γαλλία – Μαρόκο 2-0: Τέταρτος τελικός για τους «τρικολόρ», έπεσαν μαχόμενοι οι Αφρικανοί! (video)

Γαλλία – Μαρόκο 2-0: Τέταρτος τελικός για τους «τρικολόρ», έπεσαν μαχόμενοι οι Αφρικανοί! (video)
Η μεν Γαλλία είχε δεχθεί γκολ και στους πέντε προηγούμενους αγώνες της. Το δε Μαρόκο όχι μόνο δεν είχε δεχθεί γκολ από… αντίπαλο αλλά δεν είχε βρεθεί ούτε καν πίσω στο σκορ. Αλλά στο ματς που η μπάλα ζύγιζε πιο βαριά για όλους μίλησε η εμπειρία και το γρήγορο γκολ του Ερναντέζ που έστειλε τους «πετεινούς» στον τελικό!
Τέταρτος τελικός στις επτά τελευταίες διοργανώσεις για την ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν η οποία την Κυριακή (18/12, 17:00) κόντρα στην Αργεντινή (αλήθεια, τι ονειρικός τελικός…) θα προσπαθήσει να γίνει η πρώτη ομάδα μετά τη Βραζιλία του 1958 και του 1962, τη «σελεσάο» των Πελέ, Γκαρίντσα, Ζαγκάλο, Βαβά και Αλταφίνι που θα κατακτήσει δύο σερί τρόπαια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η Γαλλία λοιπόν κράτησε για πρώτη φορά στη διοργάνωση το μηδέν, έβαλε από πολύ νωρίς με το όμορφο και δύσκολο γκολ του Ερναντέζ το Μαρόκο στην πίεση της ανατροπής και λίγο με τις επεμβάσεις του Γιορίς (ο οποίος ισοφάρισε τις 19 συμμετοχές του Νόϊερ σε Μουντιάλ για τερματοφύλακα), λίγο με την ψυχραιμία των Κονατέ και Βαράν στο κέντρο της άμυνας στην πίεση του Μαρόκο, πήρε αυτό που ήθελε και που τελικά άξιζε.

Όλα λοιπόν ξεκίνησαν και ουσιαστικά κρίθηκαν στην φάση του 5ου λεπτού όταν από την κάθετη πάσα ακριβείας του Βαράν στο τρανζίσιον ο Γκριεζμάν με σουτ έβαλε δύσκολα στον Μπόνο που απέκρουσε με υπερένταση όμως ο Ερναντέζ πήρε το… ριμπάουντ και με γυριστό σουτ άνοιξε το σκορ για το 1-0.

 
Οι Γάλλοι άλλες δύο φορές στο πρώτο ημίχρονο απείλησαν την εστία του Μαρόκο, η πρώτη με το σουτ του Ζιρού στο 17ο λεπτό με το κάθετο δοκάρι να είναι σύμμαχος του πορτιέρο των Βορειοαφρικανών και άλλη μία στο 36ο λεπτό ξανά με τον Ζιρού που έκανε κακό τελείωμα μετά από σουτ του Εμπαπέ και απόκρουση από πόδια παικτών του Μαρόκο.

Το Μαρόκο που μετά το γκολ πήρε πρωτοβουλίες αλλά λες και βιαζόταν να ισοφαρίσει όταν έφτανε έξω από τη μεγάλη περιοχή έχυνε την καρδάρα με το γάλα, προσπάθησε «φορτώνοντας» το παιχνίδι του από δεξιά με τους δαίμονες Χακίμι και Ζιγιές να δημιουργήσει ρήγματα. Όμως μία φορά ο Γιορίς (στο σουτ του Ουνάκι στο 10ο λεπτό) και μία το δοκάρι στο ψαλιδάκι του Ελ Γιαμίκ στο 45ο λεπτό μετά από κόρνερ του Ζιγιές (φάση που αν κατέληγε σε γκολ θα ήταν μακράν το κορυφαίο της διοργάνωσης) κράτησασν το μηδέν.

 
Με τον αέρα του 1-0 και την εμπειρία της πρωταθλήτριας κόσμου η Γαλλία ένιωσε λιγότερη πίεση στο 2ο ημίχρονο όπου ναι μεν έδωσε ξανά χώρο στο Μαρόκο (που επέμενε από δεξιά και από ένα σημείο και μετά ήταν προβλέψιμο) αλλά πέρα από την καίρια επέμβαση του Κονατέ σε πάσα του Αμραμπάτ προ του Εν Νεσιρί στο 54ο λεπτό και μία εφόρμηση του Αμπντάλα (που είχε μπει αλλαγή αντί του Μπουφάλ) στο 76ο όπου ο Μαροκινός «πλήρωσε» την υπερβολή στις ντρίμπλες χωρίς να σουτάρει ενώ βρισκόταν σε καίρια θέση, δεν απείλησε ξανά.

Δύο λεπτά μετά, δε, για μία ακόμη φορά τηρήθηκε ο νόμος του… χάνεις γκολ, τρως γκολ. Σε μία όμορφη αντεπίθεση της Γαλλίας ο Εμπαπέ «χόρεψε» την αντίπαλη άμυνα με δύο μαγικές ντρίμπλες και έδωσε έτοιμο γκολ στον Κόλο Μουανί ο οποίος χρήστηκε σκόρερ στην μόλις πρώτη του επαφή με τη μπάλα στο 79’ για το 2-0.

 
Το Μαρόκο μέχρι το 70ο λεπτό είχε κερδίσει την συμπάθεια όλων για τη μαχητικότητα και το πάθος που πήγαζε κυρίως από την σχεδόν κατακόκκινη «θάλασσα» στις εξέδρες του γηπέδου όμως οι αλλαγές του Ρεγκραγκουί αποδείχθηκαν «τζούφιες» μιας και οι Αμντάλα και Αμπουκάλ που υποτίθεται θα έφερναν φρέσκα πόδια και ταχύτητα για να πιέσουν όσο το σκορ ήταν 1-0 δεν προσέφεραν τίποτα.

Μοναδική αναλαμπή στην οποία οι Μαροκινοί έφτασαν κυριολεκτικά μια ανάσα από το 2-1 ήταν στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων όταν ο Κουντέ «μπλόκαρε» με το πόδι τη μπάλα πριν αυτή περάσει τη γραμμή του τέρματος του Γιορίς μετά από σουτ του Ουνακί.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν): Γιορίς, Ερναντέζ, Κονατέ, Βαράν, Κουντέ, Φοφανά, Τσουαμενί, Γκριεζμάν, Εμπαπέ, Ντεμπελέ (78' Κόλο Μουανί), Ζιρού (65' Τουράμ)

Μαρόκο (Ουαλίντ Ρεγκραγκουί): Μπόνο, Μαζραουί (46' Γιαχιά Ατία), Σαίς (21' Αμάλα, 78' Εζαλζουλί), Αγκουέρντ, Ελ Γιαμίκ, Χακίμι, Ζιγιές, Ουνάκι, Αμραμπάτ, Μπουφάλ (66' Αμπουκάλ), Εν Νεσιρί (66' Αμντάλα)

Η φωτογραφία του αγώνα

france.jpg
Οι πρωταγωνιστές των Γάλλων, μια αγκαλιά ζουν τη στιγμή και πανηγυρίζουν την πρόκριση στον μεγάλο τελικό της Κυριακής, ένα βήμα μακριά από το όνειρο...

Γιάννης Ψαράκης
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης