Μουντιάλ 2022

Αργεντινή vs Κροατία και Ντε Πολ vs Γκβάρντιολ: Οι «αφανείς» αστέρες στους οποίους στηρίζονται, Μέσι και Μόντριτς! (video)

Αργεντινή vs Κροατία και Ντε Πολ vs Γκβάρντιολ: Οι «αφανείς» αστέρες στους οποίους στηρίζονται, Μέσι και Μόντριτς! (video)
Πίσω από κάθε σπουδαίο αρχηγό, βρίσκονται μεγάλοι «πολεμιστές». Ροντρίγκο Ντε Πολ και Γιόσκο Γκβάρντιολ, το επιβεβαιώνουν στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο.
Ώρα ημιτελικών Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022. Η Αργεντινή κόντρα στην Κροατία (13/12, 21:00). Ο Λιονέλ Μέσι κόντρα στον Λούκα Μόντριτς.

Βάσει της ηλικίας τους, αλλά και των δηλώσεών τους κατά καιρούς, πιθανότατα πρόκειται για το προτελευταίο παιχνίδι της καριέρας τους σε Μουντιάλ. Ένας, όμως, θα πάρει το πολυπόθητο εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό. Ο άλλος θα αρκεστεί στον «μικρό».

Ως φύσει και θέσει αρχηγοί των δύο εθνικών ομάδων, γνωρίζουν πως η τύχη τους «περνά» από τα δικά τους.. πόδια. Όσο σκληρή «μάχη» κι αν προμηνύεται, πάντως, ο καθένας έχει έναν πολύ καλό λόγο, στις θέσεις πίσω από αυτόν, για να νιώθει γεμάτος αυτοπεποίθηση.

Από τη μία, ο Ροντρίγκο Ντε Πολ, και από την άλλη, ο Γιόσκο Γκβάρντιολ, που όσο δύσκολο κι αν ήταν να «λάμψουν» στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο της καριέρας τους, με τους Μέσι και Μόντριτς μπροστά τους, τα κατάφεραν!

Εγώ κι εσύ, μαζί!

Η μοίρα τα έφερε έτσι, ώστε Ροντρίγκο Ντε Πολ και Λιονέλ Μέσι, να αγωνιστούν για πρώτη φορά πλάι-πλάι τον Ιούνιο του 2019, στο Κόπα Αμέρικα. Κρίνοντας από την απόσταση των τριών χρόνων από τότε, φαίνεται πως ο ένας βρήκε το κομμάτι που του έλειπε. Ο Μέσι τον πολεμιστή που θα καλύπτει τα νώτα του και ο Ντε Πολ τον αρτίστα για τον οποίο αξίζει να παλεύεις.

Μαζί πανηγύρισαν την κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα το καλοκαίρι του 2021. Ένα τουρνουά μέσω του οποίου ο Ροντρίγκο Ντε Πολ «μπήκε» για τα καλά στον ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό χάρτη και «εξαργύρωσε» τις εμφανίσεις του, με μία μεταγραφή στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Εκεί, ο δυναμικός τρόπος παιχνιδιού του «έδεσε» με τις ποδοσφαιρικές ιδέες του Ντιέγκο Σιμεόνε. Τα αποτελέσματα της συνεργασίας τους φαίνονται και στα γήπεδα του Κατάρ.

Ο Ντε Πολ έχει χάσει μόλις 55 λεπτά από τους πέντε αγώνες που έχει δώσει η Αργεντινή έως τα ημιτελικά, παρότι οι «μηχανές» του δουλεύουν συνεχώς στα... κόκκινα! Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως έχει κάνει 230 (!) σπριντ σε αυτά τα 426 λεπτά, δηλαδή ολοκληρώνει ένα, ανά δύο λεπτά παιχνιδιού!

Ο χώρος δράσης του, όπως φαίνεται από την παρακάτω φωτογραφία, δεν έχει περιορισμούς.

de-paul-heatmap.png

Στα πέντε ματς που έχει αγωνιστεί έως τώρα, έχει διανύσει περίπου 50 χιλιόμετρα. Όπως είναι λογικό, η κόπωση «γεννά» λάθη, αλλά απέναντι από τις χαμένες κατοχές και τις ανεπιτυχείς πάσες, υπάρχει ένα ασύλληπτο επίτευγμα που δείχνει τη συμμετοχή του και στην οργάνωση του παιχνιδιού της Αργεντινής.

Στο πρώτο «do or die» παιχνίδι της «αλμπισελέστε», αυτό κόντρα στην Πολωνία, ο Ντε Πολ ολοκλήρωσε 137 πάσες! Αριθμό ρεκόρ στην ιστορία της Αργεντινής σε Παγκόσμιο Κύπελλο!

Οι καλές του εμφανίσεις σε αριθμούς, προφανώς, δεν σταματούν εδώ. Είναι, όμως, αρκετοί, για να αποδείξουν πως ο Ροντρίγκο Ντε Πολ στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, είναι πρώτα ένα εξαιρετικά χρήσιμο γρανάζι στη «μηχανή» του Λιονέλ Σκαλόνι κι έπειτα, ο «φύλακας άγγελός» του Λιονέλ Μέσι.

20 ετών, με εμπειρία 30χρονου!

Από την αρχή του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, ο Γιόσκο Γκβάρντιολ αποτελεί τον παρτενέρ του Ντέγιαν Λόβρεν στο κέντρο της άμυνας της Κροατίας. Δεν έχει χάσει λεπτό από τις πέντε αναμετρήσεις της και παιχνίδι με το παιχνίδι, «δικαιολογεί» την μανιώδη προσπάθεια της Τσέλσι να τον αποκτήσει το καλοκαίρι του 2022, έναντι 90 εκατ. ευρώ.

Σωστές τοποθετήσεις, απίστευτη ηρεμία, όταν έχει την μπάλα στα πόδια και κατά συνέπεια, τεράστια συμβολή στον τρόπο ανάπτυξης της Κροατίας.

Κατά μέσο όρο, έχει 92 επαφές με την μπάλα ανά παιχνίδι, 96% ποσοστό ευστοχίας στις μεταβιβάσεις του στο μισό της ομάδας του και 75%, σε αυτό του αντιπάλου. Τόσο οι αριθμοί του, όσο και η ηρεμία που βγάζει στον αγωνιστικό χώρο, τον τοποθετούν στη συζήτηση για έναν από τους κορυφαίους κεντρικούς αμυντικούς στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο. Αν συνυπολογιστεί πως έκανε το ντεμπούτο του με την εθνική ομάδα της Κροατίας μόλις ενάμιση χρόνο πριν, ενώ μετρά μόλις 17 συμμετοχές με αυτήν έως τώρα, τα επιτεύγματά του, αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη αξία.

Θα περίμενε κανείς, πως με τον πολύπειρο Ντέγιαν Λόβρεν δίπλα του, τον κατά 13 χρόνια μεγαλύτερό του και με 60 περισσότερες συμμετοχές στο ενεργητικό του, ο Γκβάρντιολ θα αρκούνταν σε έναν συμπληρωματικό ρόλο και όχι πρωταγωνιστικό.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο, όμως, γι' αυτόν τον λόγο υπάρχει. Ώστε να «γεννά» νέους ήρωες. Έστω κι αν ο Γιόσκο Γκβάρντιολ, στον έναν χρόνο μακριά από τη γενέτειρά του και τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ, κατάφερε μέσω της Λειψίας, να βρίσκεται στο μεταγραφικό στόχαστρο των «γιγάντων» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Το μόνο που μένει να φανεί, είναι το πόσο θα κοστολογείται μετά το πέρας του Μουντιάλ. Σίγουρα, κατά πολύ περισσότερο, από τα 90 εκατ. ευρώ που ζητούσε η Λειψία, πριν από αυτό.

Φάνης Τσοκανάς

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης