Μουντιάλ 2022

Η Κροατία θέλει να στέλνει τα ματς στα πέναλτι, αλλά ο Μαρτίνες το είχε… κάνει και στο παρελθόν! (video)

Η Κροατία θέλει να στέλνει τα ματς στα πέναλτι, αλλά ο Μαρτίνες το είχε… κάνει και στο παρελθόν! (video)

Μπορεί οι Κροάτες να αρέσκονται να οδηγούν τα ματς τους στα νοκ – άουτ στην διαδικασία των πέναλτι, όμως πρέπει να βάλουν καλά στο μυαλό τους, πως ο Μαρτίνες την γνωρίζει την… ιστορία. Έχει διακριθεί με τη φανέλα της Άρσεναλ στην «ρώσικη ρουλέτα» σε δύο περιπτώσεις, έχει δώσει τίτλο στους «κανονιέρηδες» υπό αυτή τη συνθήκη και ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι αν ο ημιτελικός με την Αργεντινή καταλήξει εκεί!

Ναι, ο Λιονέλ Μέσι ήταν αυτός που σκόραρε και πάλι, ήταν αυτός που μοίρασε μία ακόμη ασίστ. Που ξεπέρασε τον Ντιέγκο Μαραντόνα και που βρίσκεται ένα γκολ μακριά από το να αποτελέσει τον πρώτο σκόρερ στην ιστορία της Αργεντινής σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ξεπέρασε τις συμμετοχές του Λοτάρ Ματέους, μετά την πρόκριση της χώρας του, στους «4» του Μουντιάλ και θέλει μόλις μία ασίστ για να ισοφαρίσει τις οκτώ του Μαραντόνα.

Στο τέλος της ημέρας όμως, άπαντες αντιλαμβανόμαστε πως αν ο Εμιλιάνο Μαρτίνες δεν ήταν τόσο καλός στην διαδικασία των πέναλτι, πιθανότατα τα ρεκόρ του «σταρ» της Παρί Σεν Ζερμέν θα είχαν αποτελέσει παρελθόν. Θα είχε αρκεστεί στο γκολ και την ασίστ, δεν θα ξεπερνούσε ποτέ τον Ματέους, δεν θα είχε άλλη ευκαιρία να «γράψει» ιστορία με την Αργεντινή σε Μουντιάλ, έχοντας πλέον «πατήσει» τα 35 του χρόνια.

Ο γκολκίπερ της Άστον Βίλα όμως, θέλησε να του δώσει μία ακόμη ευκαιρία, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά πως είναι εξαιρετικός στην «ρώσικη ρουλέτα». Πρώτος του αντίπαλος ο Βίρτζιλ Φαν Ντάικ. Τον νικά. Ακολουθεί ο Μπέργκχαους, με τους δυο αντιπάλους να γελούν πριν την εκτέλεση. Νικητής και πάλι ο πρώην τερματοφύλακας της Άρσεναλ.

Στα εναπομείναντα πέναλτι, δεν χρειάστηκε να παρέμβει, δέχθηκε γκολ από τον Βέργχοστ και τον Ντε Γιονγκ, μαντεύοντας λάθος την γωνία που είχαν επιλέξει, ενώ διάλεξε να καθίσει στο κέντρο σε μία από τις εκτελέσεις. Η δουλειά όμως είχε γίνει στα δύο πρώτα και μετά το νικητήριο του Λαουτάρο Μαρτίνες, ο τερματοφύλακας της Αργεντινής έμεινε στο έδαφος.

Όλοι έτρεξαν στον σέντερ φορ της Ίντερ, αλλά ο Λιονέλ Μέσι ήξερε πως αν δεν ήταν βασικός ο Μαρτίνες, το όνειρό του θα είχε λάβει τέλος. Τον αγκαλιάζει, τον σηκώνει και συνεχίζουν μαζί.

Η αλήθεια είναι πως ολόκληρη αυτή η ιστορία, δεν ήταν πρωτόγνωρη για τον έμπειρο τερματοφύλακα των «χωριατών». Δύο φορές ακόμη άλλωστε, είχε καταφέρει να ξεχωρίσει στην διαδικασία των πέναλτι την τελευταία πενταετία, φορώντας σε αμφότερες την φανέλα της Άρσεναλ.

Η πρώτη χρονολογείται το 2017, όταν οι «κανονιέρηδες» αντιμετώπιζαν σε φιλικό τη Μπάγερν Μονάχου και με το γκολ του Ιγουόμπι σε «νεκρό χρόνο», οδηγήθηκαν στην διαδικασία των πέναλτι. Απέκρουσε δύο, ένα πήγε στο δοκάρι και η Άρσεναλ επικράτησε.

Τρία χρόνια μετά, σε ένα πιο «επίσημο» φιλικό, στο Community Shield, ήταν και πάλι πρωταγωνιστής. Κάθισε κάτω από τα δοκάρια απέναντι στην Λίβερπουλ, διάλεξε την σωστή γωνία στο 50% των περιπτώσεων, ένα πέναλτι πήγε στο οριζόντιο δοκάρι και η Άρσεναλ κατέκτησε το δεύτερο τρόπαιό της υπό τις οδηγίες του Μικέλ Αρτέτα, λίγους μήνες μετά το 14ο FA Cup της ιστορίας της.


Ενόψει λοιπόν του ημιτελικού της Αργεντινής με την Κροατία, η «παρέα» του Λούκα Μόντριτς πρέπει να έχει στο μυαλό της πως ναι μεν αρέσκεται να στέλνει το ματς στα πέναλτι, αλλά η Αργεντινή δεν είναι ούτε… Ιαπωνία, ούτε Βραζιλία. Και πολύ δε περισσότερο, ο Εμιλιάνο Μαρτίνες γνωρίζει πολύ καλύτερα τι θα πει «έχω τον αντίπαλο στα 11 βήματα μακριά», από τους Γκοντά και Άλισον…

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης