Μουντιάλ 2022

Ο Μέσι την έστελνε στον ημιτελικό, η Αργεντινή τον γυρνούσε στην Γαλλία και ο Μαρτίνες διάλεξε… Κατάρ! (video)

Ο Μέσι την έστελνε στον ημιτελικό, η Αργεντινή τον γυρνούσε στην Γαλλία και ο Μαρτίνες διάλεξε… Κατάρ! (video)

Θα είναι ένα ματς που θα μνημονεύεται για χρόνια. Ένα παιχνίδι που πολύ δύσκολα θα ξεχαστεί, με την Αργεντινή να παίρνει την πρόκριση απέναντι στην Ολλανδία στα πέναλτι, αλλά… δύο από την «αλμπισελέστε» να ξεχωρίζουν. Τον Λιονέλ Μέσι και τον Εμιλιάνο Μαρτίνες.

Αν ο ένας δεν είχε τον άλλον, πιθανότατα η Αργεντινή θα είχε αποκλειστεί από την Ολλανδία. Για την ακρίβεια, ίσως και να μην είχε φτάσει στο σημείο να αντιμετωπίσει την Ολλανδία, με τον Λιονέλ Μέσι και τον Εμιλιάνο Μαρτίνες να είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές της ομάδας του Σκαλόνι.

Δεν είναι μόνο τα γκολ, δεν είναι μόνο οι αποκρούσεις. Είναι κάτι περισσότερο από αριθμούς και στατιστικά, αν αναλογιστεί κανείς τι προσφέρει στην Αργεντινή ο Μέσι και τι παίρνει η «αλμπισελέστε» από τον γκολκίπερ της Άστον Βίλα. Πάθος, ένταση και μία τεράστια σιγουριά, η οποία έγινε ακόμη μεγαλύτερη από το ματς απέναντι στην Αυστραλία και πλέον κεφαλαιοποιήθηκε, στην διαδικασία των πέναλτι κόντρα στην ομάδα του Λουίς Φαν Χάαλ.

Όλα ξεκίνησαν από τον Λιονέλ Μέσι. Μία «μαγική» ασίστ στο 35ο λεπτό και το προβάδισμα για την Αργεντινή ήταν γεγονός. Με την τελική του πάσα, ο σούπερ σταρ της χώρας του και της Παρί Σεν Ζερμέν, ο Μέσι έφτασε στις 7 σε Παγκόσμια Κύπελλα. Μία λιγότερη δηλαδή από τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, στην 24η του εμφάνιση σε ματς Μουντιάλ, σε ολόκληρη την καριέρα του.

Το ματς έμενε 1-0 και άπαντες ανέμεναν αν μπορεί κάτι να διαφοροποιηθεί μέχρι το φινάλε. Το «ναι» του Μέσι ακούστηκε πολύ πιο μακριά από το Κατάρ, με τον 35χρονο να αναλαμβάνει την εκτέλεση πέναλτι του 73ου λεπτού, να ευστοχεί και να δίνει προβάδισμα ασφαλείας στην ομάδα του.

Άμεση συνέπεια; Ισοφάριση του ρεκόρ του Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, 10 γκολ σε Παγκόσμια Κύπελλα και μπρος ολοταχώς για μία «ιστορική» πρόκριση, που θα τον καθιστούσε τον μοναδικό παίκτη στην ιστορία του Μουντιάλ, που έχει φορέσει φανέλα της χώρας του για 25+ φορές, ξεπερνώντας τις 24 του Λοτάρ Ματέους.

Εν τέλει, ο στόχος επετεύχθη, αλλά ουδείς περίμενε πως αυτό θα συμβεί με τον τρόπο που έλαβε χώρα. Το ματς οδηγήθηκε στην παράταση, ενώ βρισκόταν στο 2-0 μέχρι και το 83’. Δύο γκολ του Βέργκχορστ «σόκαραν» την Αργεντινή και το 2-2 ήταν γεγονός…


Πολλές φάσεις, δοκάρι από την «αλμπισελέστε» στο 120’ και πέναλτι. Εμιλιάνο Μαρτίνες απέναντι στον Αντριές Νοπέρτ. Καλοί τερματοφύλακες, αμφότεροι καλοί από τα «11» βήματα και μία «ρώσικη ρουλέτα» που δεν είχε φαβορί, αλλά η ζυγαριά έδειχνε… Ολλανδία. Καλύτερη ψυχολογία, «μαγική» ισοφάριση, τυχερή σε ορισμένα σημεία και έστειλε το ματς εκεί που ήθελε. Τι θα μπορούσε να της στερήσει μία απίθανη πρόκριση, ώστε να μην επαναληφθεί το «δράμα» των πέναλτι του 2014, και πάλι κόντρα στην Αργεντινή;

Ο τερματοφύλακας της Άστον Βίλα. Απέκρουσε το πέναλτι του Βίρτζιλ Φαν Ντάικ, σταμάτησε και τον Μπέργκχαους και η «αλμπισελέστε» είχε και πάλι πλεονέκτημα. «Θρίλερ» ξανά, αλλά το ζητούμενο ήρθε και στο τέλος της βραδιάς, ο απίθανος Λιονέλ Μέσι «χρωστά» πολλά στον Εμιλιάνο Μαρτίνες.

 Ο πρώτος σκοράρει ή δημιουργεί, αλλά ο δεύτερος είναι ο βασικός λόγος που τα ρεκόρ του μένουν ζωντανά, κάνοντάς τον να δακρύσει!

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης