Μουντιάλ 2022

Κροατία – Βραζιλία 1-1 (4-2 πεν.): Και στα πέναλτι κερδίζει πάντα ο... Λιβάκοβιτς! (video)

Κροατία – Βραζιλία 1-1 (4-2 πεν.): Και στα πέναλτι κερδίζει πάντα ο... Λιβάκοβιτς! (video)

 Η αγωνία χτύπησε… κόκκινο σε ένα ματς θρίλερ, με τον Πέτκοβιτς να ισοφαρίζει στο 116’ το γκολ του Νεϊμάρ από το 105+1’ και να οδηγεί το ματς στα πέναλτι! Εκεί τo «άστρο» του Λιβάκοβιτς έλαμψε ξανά και η Κροατία «πέταξε» εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου την Βραζιλία!

Ένα… βαρετό 90λεπτο, έδωσε τη θέση του σε ένα συγκλονιστικό έξτρα μισάωρο και ακολούθως μια διαδικασία πέναλτι που «έσπασαν καρδιές». Η Κροατία κατάφερε να πάρει την πρόκριση στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου για δεύτερη διαδοχική φορά, με τον γκολκίπερ Λιβάκοβιτς να είναι ξανά ο ήρωας της βραδιάς. Ο Κροάτης γκολκίπερ με τις επεμβάσεις του κατόρθωσε να κρατήσει όρθια την «χρβάτσκα», ενώ στα πέναλτι απέκρουσε την εκτέλεση του Ροντρίγκο, ο Μαρκίνιος έστειλε την μπάλα στο δοκάρι και η Βραζιλία είναι εκτός Μουντιάλ.

Λιγοστές ήταν οι καλές στιγμές στο πρώτο ημίχρονο της αναμέτρησης. Η Βραζιλία είχε κυρίως την πρωτοβουλία των κινήσεων, όμως δεν κατόρθωσε να απειλήσει με αξιώσεις την εστία του Λιβάκοβιτς. Οι Κροάτες κατάφεραν να πάνε το παιχνίδι σε χαμηλό τέμπο και αυτό στοίχησε στη «σελεσάο».

Οι ποδοσφαιριστές του Τίτε στο δεύτερο μέρος ήταν πιο δραστήριοι και προκάλεσαν σαφώς περισσότερα προβλήματα στην κροατική άμυνα. Ο Λιβάκοβιτς όμως ήταν ανίκητος. Τόσο στο 47’ έσωσε την Κροατία σε παρολίγο αυτογκόλ του Γκβαρντιόλ, όσο και στο 55’ σε σουτ του Νεϊμάρ μέσα από τη μικρή περιοχή, αλλά και το 66’ σε προσπάθεια του Πακετά.

Η Κροατία άντεξε στην πίεση των Βραζιλιάνων και οι αλλαγές του Τίτε περισσότερο χάλασαν το ρυθμό της «σελεσάο», παρά βοήθησαν. Προς το φινάλε της κανονικής διάρκειας μάλιστα και οι δύο ομάδες φάνηκε πως συμβιβάζονταν με την ιδέα της παράτασης, όπερ και εγένετο.

Στο έξτρα ημίωρο, ο αγώνας έγινε… θρίλερ. Αρχικά στο 105+1’ σε φάση που ξεκίνησε και τελείωσε από τον αρχηγό της «σελεσάο», ο Νεϊμάρ έπαιξε δύο φορές το με Ροντρίγκο και Πακετά κι αφού απέφυγε όποιον βρήκε μπροστά του, ντρίμπλαρε και τον Λιβάκοβιτς, πλασάροντας σε κενή εστία για το 1-0!


Ένα ιστορικό γκολ για τον ίδιο αφού ισοφάρισε τα 77 που έχει ο Πελέ στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ της Βραζιλίας
, αλλά και για την ομάδα, αφού ήταν το πρώτο που έρχεται σε παράταση αγώνα Μουντιάλ μετά το 1938!

Η «σελεσάο» κρατούσε στα… χέρια της την πρόκριση στους «4», όμως η Κροατία δεν είχε πει την τελευταία λέξη. Σε μια ταχύτατη αντεπίθεση, ο Όρσιτς σέντραρε από τα αριστερά, η μπάλα έφτασε στον Πέτκοβιτς, ο οποίος με πλασέ που κόντραρε και στον Μαρκίνιος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Άλισον. Ήταν το πρώτο σουτ της Κροατίας στον στόχο, όμως ήταν αρκετό για να στείλει το ματς στα πέναλτι!


Για δεύτερο διαδοχικό ματς στο Μουντιάλ του Κατάρ, η Κροατία πανηγύρισε τη νίκη στην ψυχοφθόρο διαδικασία, με τον Λιβάκοβιτς να αποκρούει την εκτέλεση του Ροντρίγκο και τον Μαρκίνιος να σημαδεύει το δοκάρι. Οι Κροάτες από την άλλη έκαναν το 4/4 στις εκτελέσεις και η παρέα του Μόντριτς συνεχίζει στα ημιτελικά!


Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Κροατία (Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Γκβάρντιολ, Σόσα (110' Μπούντιμιρ), Μόντριτς, Μπρόζοβιτς (114' Όρσιτς), Κόβατσιτς (106' Μάγερ), Πάσαλιτς (72' Βλάσιτς), Κράμαριτς (72' Πέτκοβιτς), Πέρισιτς.

Βραζιλία (Τίτε): Άλισον, Μιλιτάο (106' Σάντρο), Μαρκίνιος, Σίλβα, Ντανίλο, Πακετά (106' Φρεντ), Καζεμίρο, Ραφίνια (56' Άντονι), Νεϊμάρ, Βινίσιους (64' Ροντρίγκο), Ριτσάρλισον (84' Πέντρο).

Η φώτο του αγώνα:

Η μπάλα χτυπά στο δοκάρι μετά την εκτέλεση πέναλτι του Μαρκίνιος και οι πανηγυρισμοί των Κροατών ξεκινούν!

FjjfaxhXoAQ1qU_.jpg

Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης