Μουντιάλ 2022

Προημιτελικοί Μουντιάλ: Πέντε αναμετρήσεις που έμειναν στην ιστορία! (video)

Προημιτελικοί Μουντιάλ: Πέντε αναμετρήσεις που έμειναν στην ιστορία! (video)

Λίγες ώρες απέμειναν μέχρι την πρώτη σέντρα των Προημιτελικών στο Παγκόσμιο του Κατάρ. Ολλανδία, Αργεντινή, Αγγλία, Γαλλία, Κροατία, Βραζιλία, Μαρόκο και Πορτογαλία θα μονομαχήσουν για μια θέση στους «4». Με αφορμή τις μεταξύ τους αναμετρήσεις, το BN Sports σας παρουσιάζει 5 παιχνίδια της φάσης των «8» που έμειναν στην ιστορία.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ φτάνει σιγά-σιγά στο τέλος του. Οκτώ κορυφαίες χώρες της διοργάνωσης αναμένεται να μονομαχήσουν για το «εισιτήριο» των ημιτελικών, με την αγωνία και το σασπένς να κορυφώνονται αυτό το διήμερο. Παραδοσιακά, οι προημιτελικές φάσεις επιφυλάσσουν μεγάλες συγκινήσεις, με τις «εκπλήξεις» και τα δραματικά φινάλε να μην απουσιάζουν. Το BN Sports ανέτρεξε στο παρελθόν της διοργάνωσης και σας παρουσιάζει πέντε ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις που άφησαν εποχή!

1. Δυτική Γερμανία - Αγγλία (3-2) - 1970, Μεξικό


Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1970 και συγκεκριμένα στο «Εστάντιο Λεόν» σημειώθηκε μια από τις σημαντικότερες ανατροπές στην ιστορία της διοργάνωσης. Η Δυτική Γερμανία του Χέλμουτ Σεν αντιμετώπιζε την Αγγλία του Άλφ Ράμσευ, στο πλαίσιο των Προημιτελικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους καλύτερους «οιωνούς» για τους Άγγλους, καθώς με τα γκολ των Μάλερι (31') και Πίτερς (49') το ζήτημα πρόκριση φάνταζε σχεδόν βέβαιη υπόθεση.
england2.jpg

Η «μάνσαφτ» ωστόσο δεν είχε πει την τελευταία της λέξη, καταφέρνοντας να μειώσει σε 2-1 με τον Μπεκενμπάουερ στο 68'. Δεκατέσσερα λεπτά αργότερα το 2-2 ήταν γεγονός. Ο Ούβε Ζέελερ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα με... ανάποδη κεφαλιά, σημειώνοντας ένα από τα ομορφότερα γκολ της Δυτικής Γερμανίας. Το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση, εκεί όπου οι Γερμανοί ολοκλήρωσαν μια τεράστια ανατροπή. Στο 108' ο Γκερντ Μίλλερ σημείωσε το τελικό 3-2, αφήνοντας εκτός συνέχειας την υπερασπίτρια του τίτλου Αγγλία. (1966)



2. Βραζιλία - Γαλλία 1-1 (3-4 πεν.) - 1986, Μεξικό

Ήταν μόλις η δεύτερη φορά που η «Σελεσάο» συναντούσε τους «τρικολόρ» σε Παγκόσμιο Κύπελλο και όπως φάνηκε δεν της βγήκε σε καλό. Παρά το γεγονός ότι οι Βραζιλιάνοι προηγήθηκαν από νωρίς με το γκολ του Καρέκα (17'), η ισοφάριση δεν άργησε να έρθει. Στο 40' ο Πλατινί πλάσαρε από κοντά για το 1-1, το οποίο και παρέμεινε μέχρι το τέλος. Η παράταση δεν είχε σκόρερ, ούτε και νικητή και ως εκ τούτου όλα θα κρινόντουσαν στη «ρουλέτα» των πέναλτι.


Εκεί, τα πράγματα ξεκίνησαν και... τελείωσαν με τον χειρότερο τρόπο για την Βραζιλία, με τους Σόκρατες και Ζούλιο Σέζαρ να αστοχούν στο πρώτο και τελευταίο πέναλτι αντίστοιχα. Με την εύστοχη εκτέλεση του Φερναντές, η Γαλλία βρισκόταν στους ημιτελικούς. Ο ενθουσιασμός των «μπλε» ωστόσο διήρκησε λίγο, καθώς τέσσερις μέρες αργότερα ακολούθησε η ήττα από τη Δ. Γερμανία με 2-0.




3. Σουηδία - Ρουμανία 2-2 (5-4 πεν.) - 1994, ΗΠΑ

Οι Σκανδιναβοί συμμετείχαν για μόλις δεύτερη φορά σε Προημιτελικούς της διοργάνωσης, με τους Ρουμάνους από την άλλη να πραγματοποιούν την παρθενική τους εμφάνιση στη «Φάση των 8». Η Σουηδία προηγήθηκε στο 78’, με τον Μπρόλιν να βρίσκει δίχτυα από διαγώνια θέση. Οι παίκτες του Ιορντανέσκου ωστόσο δε παρέδωσαν τα «όπλα», ισοφαρίζοντας δέκα λεπτά αργότερα με τον Ραντουτσιόγιου.

Ο ίδιος σκόραρε και πάλι στην παράταση (101’) λυτρώνοντας για ακόμη μια φορά του Βαλκάνιους. Η επιμονή και το πείσμα ωστόσο της Σουηδίας, έστειλε το παιχνίδι στα πέναλτι, με τον Κέννετ Άντερσσον στο 115’ να σημειώνει το 5ο  του γκολ στο τουρνουά. Το σύνολο του Σβένσον βγήκε αλώβητο από την «ψυχοφθόρα» διαδικασία, επικρατώντας εν τέλει με 5-4. Η «μπλόγκιλτ» προκρίθηκε έτσι στα ημιτελικά για πρώτη φορά στην ιστορία της, γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Βραζιλία.



4. Σενεγάλη – Τουρκία 0-1 – 2002, Ιαπωνία

Για τη νέα γενιά η λέξη «χρυσό» γκολ μπορεί να μην λέει και πολλά. Και αυτό γιατί ο εν λόγω κανονισμός εμφανίστηκε για τελευταία φορά προ εικοσαετίας στα γήπεδα του Παγκοσμίου της Νοτίου Κορέας και Ιαπωνίας. Εκεί, στη φάση των Προημιτελικών, η Τουρκία άφησε εκτός συνέχειας τη Σενεγάλη, προκρινόμενη στους «4» του θεσμού με γκολ… «αιφνίδιο θάνατο». Μετά το 0-0 της κανονικής περιόδου, τα «αστέρια της ημισελήνου» βρήκαν τη λύση στην παράταση. Στο 94’ ο Μανσίζ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα και τις ομάδες στα… αποδυτήρια, με τη Σενεγάλη και τον Αλιού Σισσέ (νυν προπονητής της ομάδας) να μην μπορούν να συνέλθουν



5. Αγγλία – Πορτογαλία 0-0 (3-1 πεν.) – 2006, Γερμανία

Ο Ρούνει αποβάλλεται, ο Ρονάλντο του «κλείνει» το μάτι και οι Ίβηρες προκρίνονται στα πέναλτι. Ναι, σωστά θυμάστε, πρόκειται για το παιχνίδι ανάμεσα σε Αγγλία και Πορτογαλία το 2006, για την Προημιτελική Φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Γερμανία. Με αμφότερες τις ομάδες να μην μπορούν να σκοράρουν, το παιχνίδι οδηγήθηκε στα πέναλτι, εκεί οπού τα «τρία λιοντάρια» έχασαν και… τρία πέναλτι!



Μοιραία πρόσωπα της βραδιάς ήταν οι Λάμπαρντ, Τζέραρντ και Κάραχερ, με τους Σιμάο, Ποστέγκα και Ρονάλντο να βρίσκονται στον αντίποδα. Η ομάδα του Σκολάρι πήρε παλικαρίσια πρόκριση για τους «4», γνωρίζοντας τον αποκλεισμό στη συνέχεια από την φιναλίστ Γαλλία.



Νικόλας Μπιλάλης

www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης