Μουντιάλ 2022

Κροατία-Βραζιλία: Η «Σελεσάο» τα έχει όλα με το μέρος της, αλλά και την πίεση του φαβορί!

Κροατία-Βραζιλία: Η «Σελεσάο» τα έχει όλα με το μέρος της, αλλά και την πίεση του φαβορί!

Κροατία και Βραζιλία παίζουν σήμερα το απόγευμα (9/12, 17:00) για μια θέση στα ημιτελικά και η «Σελεσάο» τα έχει -σχεδόν- όλα υπέρ της!

Το ζευγάρι που «ανοίγει» την προημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ είναι αυτό ανάμεσα σε Κροατία και Βραζιλία.

Οι τυπικά γηπεδούχοι προκρίθηκαν στα πέναλτι επί της μαχητικής Ιαπωνίας και συνέχισαν το σερί που έχει ξεκινήσει από το EURO του 2008. Ποιο είναι αυτό; Επτά στα οκτώ νοκ-άουτ ματς που έχει δώσει από τότε, έχουν πάει τουλάχιστον στην παράταση!

Οι Βραζιλιάνοι από την άλλη έστησαν πάρτι απέναντι στη Νότια Κορέα (4-1). Είναι το φαβορί στο συγκεκριμένο ζευγάρι, και αυτό είναι το μοναδικό υπέρ της…Κροατίας!

Το απόλυτο στα Μουντιάλ και το ισόπαλο φιλικό!

Οι δύο χώρες αναμετρήθηκαν για πρώτη φορά στις 17 Ιουνίου του 2005 σε φιλική αναμέτρηση. Το τελικό 1-1 με τα γκολ των Κράνιτσαρ και Ρικαρντίνιο είναι το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει να επιδείξει η Κροατία.

Στα υπόλοιπα τρία παιχνίδια που έχουν δώσει από τότε, η Βραζιλία έχει ισάριθμες νίκες! Στο Μουντιάλ της Γερμανίας το 2006, σχεδόν ένα χρόνο μετά το φιλικό τους (17-6-2006) το γκολ του Κακά ήταν αυτό που έδωσε τους τρεις πόντους στην τότε πρωταθλήτρια κόσμου.

Επόμενη συνάντηση ξανά σε Μουντιάλ, αυτή τη φορά εντός έδρας για τη Βραζιλία, το 2014. Σε ένα σόου του Νεϊμάρ η «Σελεσάο» επιβλήθηκε με 3-1 πετυχαίνοντας μάλιστα εκείνη όλα τα γκολ (2 Νεϊμάρ, 1 Όσκαρ και αυτογκόλ Μαρσέλο). Έγινε έτσι το απόλυτο όσο αφορά την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση.

Η τελευταία και πιο πρόσφατη συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2018, όταν Νεϊμάρ και Φιρμίνο υπέγραψαν το 2-0 στη φιλική αναμέτρηση που διεξήχθη στο «Άνφιλντ».

Το «βαρύ» κέντρο των Κροατών και το «βαρύ» φορτίο της Βραζιλίας!

Στην πέμπτη μεταξύ τους αναμέτρηση κρίνεται ένα εισιτήριο για τα ημιτελικά. Καταλαβαίνει κανείς λοιπόν πως τα ρίσκα σιγά σιγά μειώνονται, προτεραιότητα δίνεται στο αποτέλεσμα.

Η παρέα του Μόντριτς έχει εμπειρία. Η φιναλίστ του περασμένου Μουντιάλ είναι ένα σύνολο που παίζει αρκετά χρόνια μαζί. Γνωρίζονται καλά οι παίκτες, έχουν μια κάποια χημεία μα πάνω από όλα έχουν ένα πολύ δυνατό, ένα «βαρύ» κέντρο. Μόντριτς, Κόβασιτς και Μπρόζοβιτς είναι οι «τρεις σωματοφύλακες» και τα βαρόμετρα της Κροατίας που στερείται ενός ποιοτικού σέντερ φορ.

Ο Πέρισιτς βέβαια κάνει μια χαρά τη δουλειά, αφού μπήκε στο κλαμπ των Μέσι, Κριστιάνο και Σακίρι με γκολ στα τρία τελευταία Παγκόσμια Κύπελλα. Δεν είναι όμως καθαρός φορ.

Για τη Βραζιλία τα πράγματα είναι πιο…ωραία. Ο Νεϊμάρ επέστρεψε με γκολ και έγινε μόλις ο 3ος Βραζιλιάνος μετά τους Πελέ και Ρονάλντο που βρίσκει δίχτυα σε τρία διαφορετικά Μουντιάλ. Ο άσος της Παρί κόντρα στην Κορέα δεν ήταν στο 100%, έκανε όμως και πάλι τη διαφορά και με την Κροατία αναμένεται να βρίσκεται στο επιθυμητό επίπεδο. Θέλει να σκοράρει και πάλι, αφού ήδη έχει πετύχει τρία γκολ σε δύο αγώνες μεταξύ τους.

Έχει πλάι του τον Βινίσιους, τον Ραφίνια και τον Ριτσάρλισον, όπου όλοι τους είναι σημαντικοί και προσφέρουν στην ανάπτυξη. Και πιο πίσω; Ο Τίτε έχει φτιάξει την ομάδα με βάσει τα ευρωπαϊκά μοντέλα παιχνιδιού και μέχρι σήμερα σε τέσσερα παιχνίδια έχει δικαιωθεί απόλυτα. Η πέντε φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια έχει μονάχα ένα μεγάλο πρόβλημα στο δρόμο για το έκτο. Το «βαρύ» φορτίο του φαβορί, που κουβαλάει από πριν καν ξεκινήσει το τουρνουά.

Όλα είναι υπέρ του Τίτε!

Όλα όμως είναι υπέρ της. Η ψυχολογία, η αγωνιστική κατάσταση, η ποιότητα του ρόστερ. Το μόνο «κακό» είναι αυτό που προείπαμε. Η πίεση που έχει όντας φαβορί όχι μόνο για τη συγκεκριμένη αναμέτρηση, αλλά για την κατάκτηση του τροπαίου.

Από την άλλη κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει την ομάδα που έφτασε στον τελικό πριν τέσσερα χρόνια. Ποδοσφαιρικά όμως η Κροατία είναι πιο…πίσω από τη Βραζιλία. Θα χρειαστούν πολλά περισσότερα από όσα έκανε με την Ιαπωνία για να προκριθεί.

Ο Μόντριτς έχει κουβαλήσει τη μπάλα 917 μέτρα σε αυτό το Μουντιάλ, είναι τέταρτος στη σχετική λίστα, χωρίς να υπολογίζονται αμυντικοί. Χρειάζεται πολλή περισσότερη υποστήριξη στη δημιουργία, αν η Καράτια θέλει να έχει ελπίδες πρόκρισης.

Μανώλης Μακρόπουλος

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης