Μουντιάλ 2022

Τα 4+1 συμπεράσματα των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Η Βραζιλία του… Πελέ, ο «γκρινιάρης» Κριστιάνο και το απίθανο Μαρόκο! (video)

Τα 4+1 συμπεράσματα των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου: Η Βραζιλία του… Πελέ, ο «γκρινιάρης» Κριστιάνο και το απίθανο Μαρόκο! (video)

Τέλος έλαβε η φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με τα συμπεράσματα του BN Sports να έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους. Ο Λιονέλ Μέσι πήρε από το χέρι την Αργεντινή, ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν χρειάστηκε να κάνει το ίδιο με την Πορτογαλία, η Βραζιλία έπαιξε για τον Πελέ και το Μαρόκο «σόκαρε» τον ποδοσφαιρικό πλανήτη.

Γνωστά έγιναν πλέον τα ζευγάρια της φάσης των προημιτελικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με την διαδικασία των «16» καλύτερων ομάδων να ολοκληρώνεται, έχοντας προσφέρει αξιέπαινα πράγματα στο φίλαθλο ποδοσφαιρικό κοινό.

Δεν θα αναφερθούμε μόνο στα εξαιρετικά γκολ, στην εμφάνιση του Γκονζάλο Ράμος και στο γεγονός πως η Βραζιλία πραγματοποίησε το καλύτερο ημίχρονο ομάδας στο τρέχον Μουντιάλ.

Στρέφουμε την προσοχή μας στην επική πρόκριση που πραγματοποίησε το Μαρόκο, στον Πελέ, που ακόμη και αν δεν είναι στο Κατάρ, άπαντες αντιδρούν σαν να βρίσκεται εκεί, στην Αργεντινή του Λιονέλ Μέσι και στην «γερασμένη» Κροατία, που με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, δείχνει να διαθέτει το know how.

Τι κρατάμε λοιπόν από όσα είδαμε στην φάση των «16»; Το BN Sports έχει την απάντηση!

-Αρχικά, τους δύο «αστέρες» του Μουντιάλ, δίχως αυτό να μειώνει τον πρώτο σκόρερ, Κίλιαν Εμπαπέ. Ο Λιονέλ Μέσι είναι ο βασικός λόγος που η «αλμπισελέστε» προχωρά στον θεσμό. Σκόραρε στο 1000ο του παιχνίδι σε ολόκληρη την καριέρα του και θέλει ένα γκολ ακόμη, για να ισοφαρίσει τα γκολ του Μπατιστούτα με την Αργεντινή.


Από την άλλη πλευρά, αν και ακούγεται οξύμωρο, ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν είχε την δυνατότητα να συμβάλλει στις προσπάθειες της Πορτογαλίας. Έμεινε στον πάγκο, ενώ ήταν διαθέσιμος, σε ματς τελικής φάσης, για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία, αλλά προκάλεσε το ξέσπασμα του κοινού, όταν πέρασε στον αγωνιστικό χώρο.


Περνάμε στην επική πρόκριση που πραγματοποίησε το Μαρόκο επί της Ισπανίας στα πέναλτι, για να γίνει μόλις η 4η ομάδα από την Αφρική, που φτάνει στους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Κράτησε το «μηδέν», δεν δέχθηκε γκολ και πάλι και παρότι στο 105ο λεπτό της παράτασης, είχε πραγματοποιήσει περίπου 700 πάσες λιγότερες από την αντίπαλό του, πήρε το εισιτήριο για τα προημιτελικά.


Αντίθετα από την Ισπανία, τη δουλειά τους και με το… παραπάνω, πραγματοποίησαν η Γαλλία και η Αγγλία. Η πρώτη δυσκολεύτηκε για ένα ημίχρονο κόντρα στην Πολωνία, αλλά εν τέλει δεν επηρεάστηκε. Ο Ολιβιέ Ζιρού έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των «τρικολόρ» και το τελικό 3-0 διαμορφώθηκε από τον Κίλιαν Εμπαπέ, με δύο εκπληκτικά σουτ, στο φινάλε της συνάντησης.


Την ίδια ώρα, ανάλογη ήταν και η προσέγγιση του ματς από την Αγγλία του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, απέναντι στην Σενεγάλη. Συντηρητικά στο ξεκίνημα, μέχρι ο Τζόρνταν Χέντερσον να κάνει το 1-0, με το μόλις 3ο του γκολ με την φανέλα των «τριών Λιονταριών». Ακολούθησε το πρώτο γκολ του Κέιν στο Μουντιάλ, ύστερα από τρεις ασίστ και το 3ο τέρμα του Σάκα στην διοργάνωση, και η πρόκριση της Αγγλίας στην επόμενη φάση, ήρθε πιο εύκολα από ό,τι και η ίδια θα περίμενε.

Ο στόχος επετεύχθη και για την Κροατία. Ναι, είναι μία ομάδα δίχως ιδιαίτερο βάθος, ναι, ίσως και να έχασε την ευκαιρία της πριν από μία τετραετία, αλλά ουδείς θα ήθελε να δει τον Λούκα Μόντριτς να ολοκληρώνει την καριέρα του με το εθνόσημο, κόντρα στην ομάδα που έκανε και ντεμπούτο: την Ιαπωνία. Πάλεψε, η ομάδα του έπαιξε για αυτόν όταν αντικαταστάθηκε και η πρόκριση στα πέναλτι φέρει την υπογραφή του Λιβάκοβιτς. Μοναδικός που αστόχησε από τους νικητές; Ο Μάρκο Λιβάγια!


Τέλος, αφήσαμε για το κλείσιμο τους Βραζιλιάνους. Την ομάδα που λογίζεται ως το φαβορί για την κατάκτηση του Μουντιάλ, διεκδικώντας το πρώτο μετά από μία εικοσαετία. Άνετη πρόκριση, 4-0 ημίχρονο κόντρα στη Νότια Κορέα, για πρώτη φορά σε ματς νοκ – άουτ, στην φάση των «16», σάμπα και ατελείωτος… χορός, με ισάριθμους διαφορετικούς σκόρερ.

Το σημαντικό όμως ήρθε μετά την λήξη. Εκεί που ο Νεϊμάρ έφερε ένα πανό και η φωτογραφία του Πελέ σηκώθηκε από όλους τους Βραζιλιάνους. Παίζουν για αυτόν και άπαντες γνωρίζουμε πού θα αφιερωθεί η κατάκτηση, αν τελικά ο στόχος στεφθεί από επιτυχία…

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης