Μουντιάλ 2022

Βραζιλία: Οι θρύλοι της «Σελεσάο» που έχουν σκοράρει σε 3+ Παγκόσμια Κύπελλα! (video)

Βραζιλία: Οι θρύλοι της «Σελεσάο» που έχουν σκοράρει σε 3+ Παγκόσμια Κύπελλα! (video)

Το γκολ του Νεϊμάρ στη νίκη με 4-1 της Βραζιλίας απέναντι στη Νότια Κορέα, εκτός του ότι απλοποίησε τα δεδομένα για την πρόκρισης της ομάδας του Τίτε, τον πρόσθεσε σε ένα μοναδικό ρεκόρ που συγκαταλέγονται παίκτες-θρύλοι της ομάδας από τη χώρα του καφέ.

Με το πόδι πατημένο στο… γκάζι συνεχίζει την ξέφρενη πορεία της η Βραζιλία στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Η «Σελεσάο» επικράτησε με 4-1 της Νότιας Κορέας, έχοντας πειστική εμφάνιση από το πρώτο λεπτό και προκρίθηκε στις «8» καλύτερες ομάδες του τουρνουά, εκεί οπού θα αντιμετωπίσει ως φαβορί, την Κροατία.

Ένας εκ των πρωταγωνιστών στην εμφατική νίκη απέναντι στους Ασιάτες, ήταν χωρίς αμφιβολία, ο Νεϊμάρ. Ο σούπερ-σταρ Παρί Σεν Ζερμέν επέστρεψε στους αγωνιστικούς χώρους μετά την 1η αγωνιστική, αφήνοντας πλήρως πίσω, το πρόβλημα τραυματισμού όπου αντιμετώπισε και έκανε την διαφορά με την παρουσία του, σκοράροντας ένα γκολ και μοιράζοντας άλλο ένα στον Ριτσάρλισον. Μάλιστα μετά το τέλος του αγώνα, αναδείχθηκε ως ο πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης.

Ωστόσο, με το τέρμα που σημείωσε κατάφερε να βάλε το όνομα του σε μια κατηγορία που τοποθετούνται δύο ιερά τέρατα της πιο πετυχημένης ομάδας στην ιστορία των Μουντιάλ. Συγκεκριμένα, έγινε μαζί με τον «μυθικό» Πελέ και το «φαινόμενο» Ρονάλντο Ναζάριο, οι τρεις μοναδικοί παίκτες που έχουν σκοράρει σε τρία διαφορετικά τουρνουά Μουντιάλ με την εθνική Βραζιλίας, μάλιστα, ο Πελέ το έχει καταφέρει σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από με τη σειρά και με την περίπτωση του θρυλικού άσου της Σάντος. O Πελέ που συνέδεσε το όνομα του με την ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, συμμετείχε σε τέσσερα τουρνουά, εκ των οποίων κατέκτησε τα τρία από αυτά (1958, 1962, 1970) παρ’ όλα αυτά σκόραρε και στις τέσσερις φορές που συμμετείχε στον θεσμό. Αρχικά, το 1958 όντας 17 ετών σκόραρε έξι γκολ, τα δύο από αυτά, στον τελικό απέναντι στην Σουηδία και στη νίκη με 5-2.

Στο τουρνουά του 1962 η Βραζιλία έκανε το back-to-back με τον Πελέ να πετυχαίνει ένα γκολ απέναντι στο Μεξικό, ενώ το 1966 σκόραρε ακόμα ένα τέρμα, απέναντι στη Βουλγαρία και στη νίκη με 2-0. Τέλος, το 1970 πέτυχε τέσσερα, δύο εκ των οποίων στον τελικό, βοηθώντας το έθνος από την Νότια Αμερική στην κατάκτηση ενός ακόμη Μουντιάλ.

Ξεχωριστή είναι και η περίπτωση του Ρονάλντο Ναζάριο. Το γνωστό και ως «φαινόμενο» βρέθηκε και αυτός σε τέσσερα τουρνουά (1994, 1998, 2002, 2006) κατακτώντας το βαρύτιμο τρόπαιο δύο φορές (1994, 2002). Σκόραρε 15 γκολ σε τρεις διοργανώσεις και κατατάσσεται στην δεύτερη θέση στην λίστα των σκόρερ των Μουντιάλ. Το 1998 πέτυχε τέσσερα γκολ, σε μια διοργάνωση που θα του μείνει χαραγμένη για τον χαμένο τελικό με την Γαλλία με το βαρύ 3-0. Το 2002 ήταν η σειρά του να κατακτήσει το τρόπαιο, συμβάλλοντας τα μέγιστα με οχτώ γκολ που του έδωσαν όπως ήταν αναμενόμενο, την Χρυσή Μπάλα του τουρνουά. Στην τελευταία του συμμετοχή το 2006 στα γήπεδα της Γερμανίας, πέτυχε τρία γκολ, με την Βραζιλία και τον Ρονάλντο να αποχαιρετούν την διοργάνωση στα προημιτελικά.

Τέλος, ιδιαίτερη είναι και η αναφορά στα επιτεύγματα του Νεϊμάρ καθώς και στα τρία τουρνουά που έχει πάρει μέρος (2014, 2018, 2022), έχει βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα. Το 2014 όπου το Παγκόσμιο Κύπελλο διεξήχθη στη Βραζιλία, ο 30χρονος πέτυχε τέσσερα γκολ σε πέντε παιχνίδια, με χαρακτηριστική στιγμή, τον τραυματισμό του στη μέση απέναντι στην Κολομβία που κινδύνεψε να του διακόψει για πάντα την καριέρα. Το 2018 σκόραρε δύο φορές σε πέντε αναμετρήσεις, ενώ φέτος βρήκε δίχτυα και φέτος στη νίκη με 4-1 απέναντι στη Νότια Κορέα, βάζοντας το όνομα του σε αυτό το ιστορικό ρεκόρ.

 

Έτσι, στόχος του Νεϊμάρ που βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση τη φετινή αγωνιστική περίοδο, είναι κάτι το οποίο οι Ρονάλντο και Πελέ κατάφεραν στην καριέρα τους, ενώ εκείνος όχι μέχρι στιγμής. Ποιο είναι αυτό; Η απάντηση στο ερώτημα, ακούει το βαρύτιμο τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου…

Χρήστος Λόης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης