Μουντιάλ 2022

Πορτογαλία-Ελβετία: Το Nations League είναι οδηγός! (video)

Πορτογαλία-Ελβετία: Το Nations League είναι οδηγός! (video)

Πορτογαλία εναντίον Ελβετίας είναι το τελευταίο χρονικά ζευγάρι των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μια ευρωπαϊκή αναμέτρηση που έχουμε ήδη δει δύο φορές φέτος!

Η Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο αντιμετωπίζει την Ελβετία του Σακίρι σε ένα ζευγάρι που αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον. Το δεύτερο -μετά το Γαλλία-Πολωνία- ευρωπαϊκό ζευγάρι των «16» μας έχει ήδη δείξει πράγματα μέσα στο 2022, σε αγώνες για το Nations League.


Τέσσερα και… λίγα ήταν!

Στις 5 Ιουνίου της τρέχουσας χρονιάς, Πορτογαλία και Ελβετία τέθηκαν αντιμέτωπες για τη 2η αγωνιστική του 2ου ομίλου της Α’ κατηγορίας του Nations League. Στο «Ζοσέ Αλβαλάδ» η ομάδα του Φερνάντο Σάντος ήταν καταιγιστική και «διέλυσε» με 4-0 τους Ελβετούς. Στο 15ο λεπτό ο Καρβάλιο ύστερα από ασταθή απόκρουση του Κόμπελ άνοιξε το σκορ από κοντά, ενώ είκοσι λεπτά αργότερα ο Κριστιάνο Ρονάλντο με μια…βολίδα έγραψε το 2-0. Δοκάρι για τον Πέπε στο 35’, 3-0 ξανά με Κριστιάνο στο 39’.

Το τελικό 4-0 «υπέγραψε» ο Ζοάο Κανσέλο με πλασέ, ύστερα από φανταστική ενέργεια του Μπερνάρντο Σίλβα, σε ένα ματς όπου οι γηπεδούχοι ήταν απόλυτοι κυρίαρχοι!


Ελβετική νίκη με το γρηγορότερο γκολ!

Μια εβδομάδα αργότερα, ήρθε η «ρεβάνς» στην Ελβετία. Το συγκρότημα του Μουράτ Γιακίν νίκησε με 1-0 τους Πορτογάλους χάρη σε γκολ του Σεφέροβιτς μόλις στα 57 δευτερόλεπτα μετά το πρώτο σφύριγμα! Φυσικά, πρόκειται για το πιο γρήγορο γκολ στο θεσμό του Nations League!

Πάντως, παρά το ιδανικό ξεκίνημα, οι Ελβετοί είδαν τους αντιπάλους τους να δημιουργούν αρκετές ευκαιρίες για την ισοφάριση, η οποία εν τέλει δεν ήρθε ποτέ. Αν δει κάποιος συνολικά και τα δύο ματς, το ασφαλές συμπέρασμα είναι πως η παρέα του Κριστιάνο βρίσκεται -σχεδόν- ένα… «σκαλί» πάνω από τους πάντα υπολογίσιμους Ελβετούς.

 
Η παράδοση, η «πρώτη» τους σε Μουντιάλ και οι παίκτες-βαρόμετρα!

Η αναμέτρηση της Τρίτης (6/12, 21:00) θα είναι η πρώτη μεταξύ τους «μάχη» στα πλαίσια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το εξίσου εντυπωσιακό στοιχείο είναι το γεγονός πως αυτή θα είναι η δεύτερη αναμέτρησή τους σε τελική φάση διοργάνωσης. Η πρώτη ήταν στο EURO του 2008, όταν και τα 2 γκολ του Χακάν Γιακίν είχαν δώσει τους τρείς βαθμούς στην Ελβετία.

Συνολικά έχουν δώσει μεταξύ τους 25 αγώνες (επίσημους και φιλικούς) με τους Ελβετούς να έχουν 11 νίκες έναντι 9 των Πορτογάλων, ενώ 5 παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα (τελευταίο το 1993 για τα προκριματικά του Μουντιάλ).

Κριστιάνο Ρονάλντο και Σερντάν Σακίρι είναι τα δύο μεγάλα ονόματα. Ο Πορτογάλος που είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει σκοράρει σε 5 διαφορετικά και διαδοχικά Μουντιάλ, απέναντι στον παίκτη που μαζί με εκείνον και τον Μέσι, είναι οι μόνοι που έχουν πετύχει γκολ και στα 3 τελευταία Μουντιάλ!

Ο Φερνάντο Σάντος θα στερηθεί τις υπηρεσίες του νεαρού άσου της Παρί Σεν Ζέρμεν, Νούνο Μέντες, ο οποίος τραυματίστηκε και τέθηκε εκτός διοργάνωσης. Στα παιχνίδια που αγωνίστηκε είχε σημαντικό ρόλο τόσο στο χτίσιμο των επιθέσεων όσο και στο ανασταλτικό κομμάτι. Βέβαια, ο παίκτης βαρόμετρο είναι ο Μπρούνο Φερνάντες (2 γκολ και ισάριθμες ασίστ) ο οποίος αναμένεται να βρει μπροστά του το πολύ δυνατό δίδυμο των χαφ, Τζάκα και Φρόιλερ.

Η -δεξιά- δυνατή πλευρά της Πορτογαλίας με Κανσέλο, Μπερνάρντο Σίλβα και -ενίοτε- Κριστιάνο αναμένεται να «χτυπήσει» τους Ροντρίγκεζ και Βάργκας όμως το δίδυμο της άμυνας των Ντίαζ και Πέπε θα πρέπει να προσέξει πολύ τον Εμπολό, ο οποίος στην κόντρα επίθεση είναι….εκτελεστής!

Μανώλης Μακρόπουλος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης