Μουντιάλ 2022

Μουντιάλ: Πάντα θα έχει ανάγκη το ποδόσφαιρο ομάδες σαν την Ιαπωνία (video)

Μουντιάλ: Πάντα θα έχει ανάγκη το ποδόσφαιρο ομάδες σαν την Ιαπωνία (video)

Ένας Γάλλος συγγραφέας, ο Νικολά Σαμφόρ, είχε πει ότι ο σεβασμός αξίζει περισσότερο από την φήμη και η τιμή περισσότερο από την δόξα. Στην περίπτωση της εθνικής ομάδας της Ιαπωνίας δεν θα μπορούσαν να ταιριάξουν καλύτερα αυτά τα λόγια.

Το ταξίδι των «μπλε σαμουράι» στο Μουντιάλ τελείωσε στα πέναλτι κόντρα στην Κροατία, όμως κατάφεραν να μείνουν στη συνείδηση όλων ως μία πολύ ευχάριστη παρουσία, που όχι μόνο έπαιξε ποδόσφαιρο αλλά δίδαξε και… σον-κέι-σου-ρου, δηλαδή σεβασμό, στα ιαπωνικά.

Στο άκουσμα της κλήρωσης των ομίλων για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, λίγοι έως ελάχιστοι πίστευαν ότι η Ιαπωνία θα είχε κάποια τύχη να περάσει στους «16» έχοντας απέναντί της, Ισπανία και Γερμανία. Είναι φυσιολογικό να μην πιστεύει κανείς σε εσένα όταν θα πρέπει να κοντράρεις δύο τοτέμ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Το θέμα όμως στην περίπτωση των Ιαπώνων δεν είναι ότι δεν πίστευε κανένας σε αυτούς αλλά ότι πίστεψαν οι ίδιοι στους εαυτούς τους.

Η Ιαπωνία ταξίδεψε στο Κατάρ με λίγες πιθανότητες αλλά περίσσεια πίστη. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες συμμετοχές της σε Παγκόσμιο Κύπελλο, πλέον δεν είχε κάποιον ξεκάθαρο ηγέτη, κάποιο μεγάλο όνομα, ειδικά από την στιγμή που ο Μιναμίνο θα συμμετείχε χωρίς να είναι έτοιμος. Αυτό που είχε όμως ο Μοριγιάσου ήταν μία ομάδα με όλη την σημασία της λέξης. Παίκτες που έπαιζαν ο ένας για τον άλλον και όλοι για όλους.

244524.jpg

Το πρώτο παιχνίδι με την Γερμανία στο Στάδιο Καλίφα έρχεται να διαψεύσει τους πάντες. Το γκολ του Ασάνο στο 83ο λεπτό έμελλε να υπογράψει την πρώτη μεγάλη έκπληξη της Ιαπωνίας σε αυτό το Μουντιάλ. Νίκη και μάλιστα με ανατροπή (2-1) κόντρα σε μία πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια! Δεν το είχε κάνει η ομάδα του Χόντα ή του Νακαμούρα, το έκανε η ομάδα του Μοριγιάσου, για πρώτη φορά στην ιστορία της.


Η τελευταία αγωνιστική κόντρα στην Ισπανία θα ήταν και η πλέον κομβική για την συνέχεια της Ιαπωνίας στο Μουντιάλ. Πολλοί κάνουν λόγο για εύκολη επικράτηση των Ισπανών, οι οποίοι πράγματι είχαν δείξει αρκετά καλό πρόσωπο στις δύο πρώτες αγωνιστικές, όμως οι «μπλε σαμουράι» τους διέψευσαν και πάλι, με πανηγυρικό τρόπο. Ξανά πίσω στο σκορ, ξανά ανατροπή, ξανά σοκ στο Μουντιάλ και η Γερμανία εκτός!

Οι υπέροχοι Ιάπωνες κέρδισαν ακόμα μία πρώην κάτοχο Παγκοσμίου Κυπέλλου (2-1), πέρασαν θριαμβευτικά στους «16» ως πρώτοι στον όμιλό τους και έκαναν έναν ολόκληρο πλανήτη να υποκλιθεί δείχνοντάς τους αυτό που πρεσβεύουν οι ίδιοι ως έθνος, σεβασμό.


Ο αγώνας με την Κροατία με φόντο μία θέση στα προημιτελικά ήταν η μεγάλη ευκαιρία της ασιατικής χώρας να βρεθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της στους «8» της διοργάνωσης. Δεν θα ήταν φυσικά εύκολο όταν έχεις αντίπαλό μία ομάδα που στο προηγούμενο τουρνουά είχε φτάσει μέχρι τον τελικό, κάτι που αποδείχθηκε. Βεβαίως, πάλι υπήρξε κόσμος που δεν έδινε καμία τύχη στην ομάδα του Μοριγιάσου, βλέποντας μία άνετη πρόκριση των Κροατών.

Φυσικά η Ιαπωνία τους εξέθεσε για ακόμα μία φορά. Το σφύριγμα της λήξης της παράτασης έστειλε τις δύο ομάδες στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι. Πλέον, μπορούσαν να γίνουν όλα, πλέον το όνειρο για μία θέση στα προημιτελικά ήταν πιο κοντά από ποτέ, όμως ο απίστευτος Ντομινίκ Λιβάκοβιτς είχε βαλθεί να κάνει τον αγώνα της ζωής του, να πιάσει τρία πέναλτι και να δώσει στην Κροατία το εισιτήριο.


Σύμφωνοι, η Ιαπωνία δεν είναι η ομάδα που την βλέπεις και… τρέμεις, ούτε διαθέτει ποδοσφαιριστές σούπερ σταρς όπως για παράδειγμα η Γερμανία που έμεινε έξω στους ομίλους. Όμως δεν μπορείς να μην παραδεχτείς, ότι πρόκειται για ένα σύνολο γρήγορο, με καλή τεχνική κατάρτιση, με παίκτες-μηχανάκια, με παίκτες θαρραλέους, με παίκτες που διαθέτουν ψυχή. Ναι, σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο γεμάτο ομάδες με απίστευτη ποιότητα και ποδοσφαιριστές δισεκατομμυρίων, μία ομάδα σαν την Ιαπωνία, ξεχωρίζει και ξεχωρίζει γιατί έχει κάτι διαφορετικό.

np_file_197675.jpg

Αυτός ενδεχομένως να είναι και ο λόγος που έγιναν τόσο αγαπητοί οι παίκτες του Μοριγιάσου και φυσικά ο ίδιος. Πήγαν στο Κατάρ, έπαιξαν το ποδόσφαιρό τους, χάρισαν απίστευτες στιγμές στους φιλάθλους, μάζεψαν ακόμα και τα σκουπίδια τους και στο τέλος… υποκλίθηκαν οι ίδιοι στον κόσμο στις κερκίδες. Εάν αυτό δεν είναι κάτι τόσο δυνατό και διαφορετικό, τότε τι είναι;

Για όσα μας χάρισες και όσα μας δίδαξες, ευχαριστούμε Ιαπωνία!

 

Αντώνης Κεφαλωνίτης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης