Μουντιάλ 2022

Λιβάκοβιτς: Τα «χατ-τρικ» αποκρούσεων πέναλτι σε Μουντιάλ είναι... κροατική υπόθεση!

Λιβάκοβιτς: Τα «χατ-τρικ» αποκρούσεων πέναλτι σε Μουντιάλ είναι... κροατική υπόθεση!

Ο Ντομινίκ Λιβάκοβιτς είναι αναμφίβολα το πρόσωπο της βραδιάς για την Κροατία. Ο 27χρονος γκολκίπερ έπιασε τρεις εκτελέσεις στη διαδικασία των πέναλτι κόντρα στην Ιαπωνία και έστειλε τη χώρα του στους «8». Κάτι ανάλογο έχει συμβεί άλλες δύο φορές στο παρελθόν και πίσω από τη μία κρύβεται ένας συμπατριώτης του.

Σχετικά Άρθρα

Η Κροατία είναι στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου για δεύτερη διαδοχική διοργάνωση, επικρατώντας στα πέναλτι της Ιαπωνίας με πρωταγωνιστή τον Ντομινίκ Λιβάκοβιτς. Ο γκολκίπερ της Ντιναμό Ζάγκρεμπ έδειξε τις ικανότητες του κόντρα στους Ασιάτες. Αρχικά, κατά την κανονική διάρκεια του αγώνα, όπου στο 57' και λίγο μετά την ισοφάριση του «ρέκορντμαν» Πέρισιτς, πραγματοποίησε μια «πτήση» για να απομακρύνει το σουτ του Έντο, αλλά και στην παράταση στην προσπάθεια του Γιοσίντα στο 104' ήταν εκεί. Περισσότερο από όλα όμως, η χώρα του τον χρειάστηκε στην «ψυχοφθόρο» διαδικασία, όπου με τρεις επεμβάσεις σε τέσσερις εκτελέσεις, της χάρισε την πρόκριση.

Ήταν η τρίτη φορά που ένας τερματοφύλακας «πιάνει» τρία πέναλτι στη διαδικασία σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η πρώτη γυρίζει το χρόνο πίσω στο 2016, όταν ο Πορτογάλος Ρικάρντο, στα προημιτελικά απέναντι στην Αγγλία, απέκρουσε τις εκτελέσεις των Λάμπαρντ, Τζέραρντ και Κάραχερ για να στείλει τους Ίβηρες στα ημιτελικά.

«Fast forward» 12 χρόνια αργότερα, ήταν σειρά ενός Κροάτη να πετύχει κάτι ανάλογο. Το 2018 η Κροατία οδηγήθηκε στα πέναλτι στη φάση των «16» απέναντι στη Δανία. Ο Ντάνιελ Σούμπασιτς ήταν εκπληκτικός, καθώς είπε τρεις φορές «όχι» σε Έρικσεν, Σόνε και Γιόργκεσεν, οδηγώντας την χώρα του στα προημιτελικά.

Φέτος, ο Λιβάκοβιτς «μιμήθηκε» τον συμπατριώτη του απόλυτα. Και πάλι στη φάση των «16», ένας Κροάτης τερματοφύλακας έκανε τρεις επεμβάσεις στη διαδικασία των πέναλτι και η «Χρβάτσκα» συνεχίζει ακάθεκτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο 27χρονος βέβαια χρειάστηκε να ξεπεράσει τον εαυτό του σε αυτή τη διαδικασία. Στην επαγγελματική του καριέρα μέχρι το ματς απέναντι στην Ιαπωνία, είχε κληθεί να αντιμετωπίσει 54 εκτελέσεις πέναλτι. Είχε αποκρούσει το 25% (14/54). Το βράδυ της Δευτέρας (5/12) νίκησε τα ποσοστά του, μαντεύοντας σωστά το 75% (3/4). Μένει να δούμε αν χρειαστεί να το επαναλάβει στην επόμενη φάση, όπως είχε χρειαστεί να κάνει ο Σούμπασιτς, αφού το 2018 η Κροατία είχε αποκλείσει και τη Ρωσία στα πέναλτι, στον δρόμο προς τον τελικό.


Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης