Μουντιάλ 2022

Πέρισιτς: Ιβάν ο… τρομερός, σκόραρε σε τρίτο σερί Μουντιάλ και έγινε συνώνυμο των γκολ για την Κροατία! (video)

Πέρισιτς: Ιβάν ο… τρομερός, σκόραρε σε τρίτο σερί Μουντιάλ και έγινε συνώνυμο των γκολ για την Κροατία! (video)

Αγέραστος και αγέρωχος Ιβάν Πέρισιτς. Σκόραρε σε τρίτο Μουντιάλ και ξεπέρασε τον Νταβόρ Σούκερ στα γκολ στις μεγάλες διοργανώσεις με την φανέλα της Κροατίας.

Σχετικά Άρθρα

Το αναζητούσε όπως «ο πεινασμένος το ψωμί» και τα κατάφερε! Ο Ιβάν Πέρισιτς έδειξε από το πρώτο παιχνίδι της Κροατίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο ότι θέλει να πετύχει ένα γκολ και να αφήσει ιστορία. Ακόμη και στα 33 χρόνια του απέδειξε ότι παίζει σαν «έφηβος» στο χορτάρι. Ήταν άλλωστε ένας από τους πιο δραστήριους επιθετικά ποδοσφαιριστές της «Χρβάτσκα» στα ματς του ομίλου, απέναντι σε Βέλγιο, Καναδά και Μαρόκο.

Ήταν αυτός που απείλησε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον συμπαίκτη του (5 τελικές), χωρίς ωστόσο να σκοράρει, ενώ μονάχα ο Κόβασιτς (5) δημιούργησε περισσότερες ευκαιρίες από τον 33χρονο (4), με τις δυο εξ αυτών να καταλήγουν σε γκολ κόντρα στον Καναδά.

Στο παιχνίδι με την Ιαπωνία ωστόσο, ήταν αποφασισμένος να γραφτεί το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ. Αν και στο ξεκίνημα του αγώνα έχασε μοναδική ευκαιρία όταν βρέθηκε απέναντι στον Γκόντα μετά από λάθος του Τομιγιάσου, στην δεύτερη ευκαιρία που του παρουσιάστηκε δεν αστόχησε. Στο 55’ ο Λόβρεν έβγαλε μια σέντρα και ο Πέρισιτς με ένα άλμα που θα ζήλευε 20χρονος ποδοσφαιριστής, έπιασε την κεφαλιά για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Αυτό ήταν! Η Κροατία ισοφάρισε σε 1-1, με ένα ιστορικής σημασίας γκολ.

 

Ο Πέρισιτς έγινε ο μοναδικός Κροάτης που σκοράρει σε τρία διαφορετικά Μουντιάλ και μόλις ο 4ος που βρίσκει δίχτυα σε τρία διαδοχικά μετά τους Μέσι, Κριστιάνο και Σακίρι. Το 2014 πέτυχε δύο, απέναντι στο Καμερούν κι στο Μεξικό, η χώρα του ωστόσο δεν κατόρθωσε να προχωρήσει στα νοκ-άουτ. Αντίθετα, το 2018 ήταν ένας από τους καταλυτικούς παράγοντες στην πορεία της «Χρβάτσκα» ως τον τελικό του Λουζνίκι της Μόσχας. Σκόραρε τρεις φορές, απέναντι σε Ισλανδία στον όμιλο, την Αγγλία στον ημιτελικό και τη Γαλλία στον τελικό. Φέτος, ήταν σειρά της Ιαπωνίας να πληγωθεί από τον Κροάτη.

Παράλληλα, όμως ο Πέρισιτς έπιασε δύο ακόμα «κορυφές». Με το έκτο του γκολ σε Παγκόσμιο Κύπελλο, έφτασε τα έξι γκολ, όσα έχει και ο Νταβόρ Σούκερ, ο οποίος βέβαια τα είχε πετύχει όλα στη διοργάνωση του 1998, σκοράροντας μάλιστα απέναντι στην Ιαπωνία!

Μπορεί ο «θρυλικός» επιθετικός της Κροατίας να «συγκατοικεί» με τον Πέρισιτς στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ σε Μουντιάλ, ωστόσο σε αυτόν με τα γκολ σε μεγάλες διοργανώσεις ο Ιβάν πρόσθεσε ακόμη ένα. Ο Σούκερ έχει εννέα, ο Πέρισιτς πλέον 10 (6 Μουντιάλ, 4 Euro)!

Κι αν όλα αυτά δεν σας έπεισαν για τον καθοριστικό ρόλο που έχει ο Πέρισιτς στις πορείες της Κροατίας στα τρία τελευταία Παγκόσμια Κύπελλα, τότε θα σας πείσει αυτό. Από το 2014 κι έπειτα, που έκανε το ντεμπούτο του σε τελική φάση της διοργάνωσης έχει συμμετοχή σε 10 γκολ (6 γκολ – 4 ασίστ) στο σύνολο 14 αγώνων. Μονάχα ο Λιονέλ Μέσι με 12 (8 γκολ – 4 ασίστ) και ο Κιλιάν Εμπαμπέ με 11 (9 γκολ – 2 ασίστ) έχουν μεγαλύτερη συνεισφορά έκτοτε.

Φυσικά και χάρις τις επεμβάσεις του Λιβάκοβιτς στη διαδικασία των πέναλτι, η Κροατία συνεχίζει στους «8» του Μουντιάλ, πετώντας εκτός διοργάνωσης την Ιαπωνία. Κάτι που θα δώσει την δυνατότητα στον Πέρισιτς σε ένα ακόμη ματς να διευρύνει το ρεκόρ του στο σκοράρισμα και γιατί όχι να οδηγήσει την «Χρβάτσκα» σε ακόμα περισσότερες επιτυχίες.

Βασίλης Βασιλείου

www.bnsports.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης