Μουντιάλ 2022

Ιαπωνία – Κροατία 1-1 (1-3 πεν.): Ήρωας Λιβάκοβιτς, έπιασε τρία πέναλτι και την έστειλε στους «8»! (video)

Ιαπωνία – Κροατία 1-1 (1-3 πεν.): Ήρωας Λιβάκοβιτς, έπιασε τρία πέναλτι και την έστειλε στους «8»! (video)

Με τον τρομερό Ντόμινικ Λιβάκοβιτς να αποκρούει τρία πέναλτι των Ιαπώνων, η Κροατία πήρε σπουδαία πρόκριση στις «8» καλύτερες ομάδες του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου, μέσω της διαδικασία της «ρωσικής ρουλέτας» με 3-1, έπειτα από το ισόπαλο 1-1 (05/12) της κανονικής διάρκειας.

Στην πρώτη αναμέτρηση του φετινού Παγκοσμίου Κυπέλλου που οδηγήθηκε στην παράταση και στην διαδικασία των πέναλτι, ο Ντόμινικ Λιβάκοβιτς αποδείχθηκε «κέρβερος» αποκρούοντας τρία πέναλτι της άτυχης Ιαπωνίας και έδωσε στην Κροατία την πρόκριση στα προημιτελικά του Μουντιάλ, μετά το ισόπαλο 1-1 της κανονικής διάρκειας (3-1 πεν.).

Στα του αγώνα, η πρώτη καλή φάση του αγώνα άνηκε στην Κροατία καθώς στο 8’ ο Πέρισιτς έκλεψε την μπάλα μετά το λάθος του Τομιγιάσου, πλάσαρε αλλά τον νίκησε ο Γκόντα και εν συνεχεία ο Πέτκοβιτς που πήρε το ριμπάουντ κλείστηκε από τέσσερις αντιπάλους και δεν κατάφερε να τελειώσει επιτυχημένα τη φάση.

 

Το παιχνίδι είχε πολύ καλό ρυθμό στο πρώτο ημίωρο του παιχνιδιού, με την Ιαπωνία να προσπαθεί να «χτυπήσει» με την ταχύτητα της στον χώρο, με τους Ντόαν και Κάμαντα και την Κροατία να θέλει να εκμεταλλευτεί την δύναμη της από το κέντρο με τους έμπειρούς, Μόντριτς, Κόβασιτς και Μπρόζοβιτς. Μάλιστα, στο 40’ οι Ασιάτες έχασαν μεγάλη ευκαιρία για να πάρουν προβάδισμα όταν ο Καμάντα άδειασε τον Μπρόζοβιτς,  πλάσαρε από διαγώνια θέση μέσα από την περιοχή αλλά αστόχησε.

Ωστόσο, η πίεση της Ιαπωνίας απέφερε καρπούς τρία λεπτά αργότερα, καθώς στο 43’ το κόρνερ εκτελέστηκε πλασαριστά, σέντρα του Ντοάν, κεφαλιά του Τανιγκούτσι και ο Μαέντα εξ επαφής έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-0.

 

Στο δεύτερο μέρος, η «χρβάτσκα» ανέβασε την απόδοση της και στο 55’ έφερε το παιχνίδι σε απόλυτη ισορροπία, όταν ο Γιουράνοβιτς έβγαλε εξαιρετική σέντρα από τα δεξιά και η φανταστική κεφαλιά του Ιβάν Πέρισιτς δεν άφησε περιθώριο αντίδρασης στον Γκόντα για το 1-1.

 

Η Κροατία συνέχισε να ασκεί πίεση στην Ιαπωνία και στο 63’ ο Μόντριτς «έπιασε» ένα φανταστικό βολέ εκτός περιοχής, με τον Γκόντα να αποκρούει εντυπωσιακά. Στο 66’ η φιναλίστ του 2018 απείλησε με κεφαλιά του Μπούντιμιρ που πέρασε άουτ, μετά από σέντρα ακριβείας του Κράμαριτς.

 

Ο ρυθμός του αγώνα έπεσε αισθητά με την κούραση να κάνει την εμφάνιση της στα πόδια των ποδοσφαιριστών και των δύο ομάδων, με την αναμέτρηση να λήγει χωρίς νικητή και να οδηγείται στην παράταση. Μάλιστα, είναι το πρώτο παιχνίδι που οδηγήθηκε στην διαδικασία των έξτρα 30 λεπτών στο φετινό Μουντιάλ στο Κατάρ.

Στα πρώτα 15’ της παράτασης η Ιαπωνία πίεσε για να φτάσει στην επίτευξη του δεύτερου γκολ χωρίς ωστόσο, ιδιαίτερο αποτέλεσμα με μοναδική αξιόλογη φάση το δυνατό σουτ του Μιτόμα που έβγαλε σε κόρνερ ο Λιβάκοβιτς στο 105’.

Στο δεύτερο μέρος της παράτασης όπως ήταν αναμενόμενο, δεν δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις για κάποια μεγάλη φάση με τις δύο ομάδες να προσπαθούν μέσω κάποιες σέντρας να φανούν απειλητικές χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Έτσι, η «δραματική» αναμέτρηση οδηγήθηκε στην αγχωτική διαδικασία των πέναλτι.

Στη «ρωσική ρουλέτα» πρωταγωνιστής αναδείχθηκε ο τερματοφύλακας της Χρβάτσκα, Ντόμινικ Λιβάκοβιτς, ο οποίος απέκρουσε τρεις εκτελέσεις πέναλτι της Ιαπωνίας. Ο 27χρονος νίκησε τους Μιναμίνο, Μιτόμα και Γιοσίντα και χάρισε την πρόκριση στην χώρα του. Οι Κροάτες ευστόχησαν σε 3/4 πέναλτι που εκτέλεσαν, με τον Μάρκο Λιβάια να είναι ο μοναδικός που αστόχησε.



Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

 

Ιαπωνία (Μοριγιάσου): Γκόντα, Τομιγιάσου, Γιοσίντα, Τανιγκούτσι, Ίτο, Έντο, Μορίτα (106' Τανάκα), Ναγκατόμο (64' Μιτόμα), Ντόαν (87' Μιναμίνο), Μαέντα (64' Ασάνο), Κάμαντα (75' Σακάι)

Κροατία (Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Λόβρεν, Μπάρισιτς, Τζουράνοβιτς, Γκβαρδιόλ, Μόντριτς (99΄ Μάγερ), Κόβασιτς (99' Βλάσιτς), Μπρόζοβιτς, Κράμαριτς (68' Πάσαλιτς), Πέτκοβιτς (62' Μπούντιμιρ, 106' Λιβάγια), Πέρισιτς (106' Όρσιτς)

Η φωτογραφία του αγώνα

Η στιγμή που ο τερματοφύλακας της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, Ντομινίκ Λιβάκοβιτς αποκρούει το πέναλτι του Γιοσίντα και «κλειδώνει» την πρόκριση της Κροατίας στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

λήψη_2.jpg

Χρήστος Λόης 
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης