Μουντιάλ 2022

Από τον Βαλένσια και τον Ράσφορντ, στον Εμπαπέ και τον Γκάκπο: Σκόρερ που είπαν... αντίο κι οι άλλοι που λαχταρούν το Golden Boot (video)

Από τον Βαλένσια και τον Ράσφορντ, στον Εμπαπέ και τον Γκάκπο: Σκόρερ που είπαν... αντίο κι οι άλλοι που λαχταρούν το Golden Boot (video)

Η φάση των ομίλων έχει φτάσει στο τέλος της και μια ματιά στους πρώτους σκόρερ της διοργάνωσης, μπορεί να δείξει πολλά και για το μέλλον των ομάδων στην τελική ευθεία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το ορεκτικό στο μενού του Μουντιάλ στο Κατάρ που εμπεριείχε την φάση των ομίλων άφησε πολύ… νόστιμη γεύση στους ποδοσφαιρόφιλους ανά τον πλανήτη. Ανατροπές, νίκες των θεωρητικά αδύναμων ομάδων απέναντι σε ισχυρές, προκρίσεις που κρίθηκαν στα… μικροτσίπ της μπάλας και μοναδικές στιγμές με εναλλαγή συναισθημάτων.

Μαζί με όλα τα παραπάνω και τα γκολ όπως ήταν αναμενόμενο, μαγνήτισαν το ενδιαφέρον, με τους κορυφαίους σκόρερ να κάνουν ξανά την εμφάνιση τους και να βάζουν την «σφραγίδα» τους στο τουρνουά, κάνοντας αυτό που ξέρουν καλύτερο κάθε άλλον. Να βάζουν τη μπάλα στα δίχτυα.

Στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας με τρία γκολ, βρίσκονται πέντε επιθετικοί εκ των οποίων οι τέσσερις θα συνεχίσουν το «ταξίδι» με στόχο την κορυφή. Ο Κόντι Γκάκπο της Ολλανδίας αποτελεί την έκπληξη του τουρνουά και οδηγεί τους «Οράνιε» στην επιστροφή τους στα Παγκόσμια Κύπελλα, ο Κιλιάν Εμπαπέ που θέλει να κάνει το back-to-back μετά την κατάκτηση του 2018, ο Αλβάρο Μοράτα που στα μεγάλα τουρνουά με την Ισπανία δηλώνει «παρών και ο Μάρκους Ράσφορντ που έχει αγωνιστεί μόλις σε ένα παιχνίδι ως βασικός, αλλά συμβάλει τα μέγιστα όποτε αγωνίζεται.

 

Μοναδικός απών την φάση των νοκ-άουτ, ο Ένερ Βαλένσια. Ο πολύπειρος επιθετικός της Φενέρμπαχτσε ήταν o ηγέτης του Εκουαδόρ, πέτυχε τρία πολύτιμα τέρματα (δύο στην πρεμιέρα με το Κατάρ, ένα απέναντι στην Ολλανδία) αλλά δεν κατάφερε να δώσει την πρόκριση στην ομάδα του, που κατετάγη ως 3η στον 1ο όμιλο, πίσω από Ολλανδία και Σενεγάλη.

 

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται 18 (!) παίκτες με δύο γκολ εκ των οποίων οι 10 έχουν προκριθεί με τις ομάδες τους στις «16» καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης. Ξεχωριστά παραδείγματα, του Λιονέλ Μέσι που χρειάζεται ακόμα ένα για να προσπεράσει στα Μουντιάλ τα τέρματα, τον Ντιέγκο Μαραντόνα (έχουν οχτώ εκατέρωθεν), του Ριτσάρλισον που ευελπιστεί να βρει δίχτυα μετά την «ντοπιέτα» στην πρεμιέρα απέναντι στην Σερβία, αλλά και τους Φίλκρουγκ και Χάβερτζ που βοήθησαν αλλά δεν ήταν αρκετό για να δώσουν το κάτι παραπάνω στην Γερμανία.

 

Αξιοσημείωτο είναι ότι από τους ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στην πρώτη και δεύτερη θέση των σκόρερ με τρία κα δύο γκολ αντίστοιχα, μονάχα ο Κιλιάν Εμπαπέ έχει βρει δίχτυα στα νοκ-άουτ παιχνίδια. Το 2018 όπου ήταν το σημείο αναφοράς στην κατάκτηση της ομάδας του Ντιντιέ Ντεσάν, σκόραρε δύο γκολ  απέναντι στην Αργεντινή για την φάση των «16» στη νίκη με 4-2 και ακόμα ένα στον μεγάλο τελικό κόντρα στην Κροατία όπου οι «τρικολόρ» επικράτησαν με 4-2 και κατέκτησαν το βαρύτιμο τρόπαιο.

Σύμπτωση ή μια προαναγγελία για το τι θα παρακολουθήσουμε στο κυρίως μενού του τουρνουά; Κάνεις δεν το γνωρίζει και ιδιαίτερα στην φετινή διοργάνωση που είναι γεμάτη από εκπλήξεις…

Χρήστος Λόης 

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης