Μουντιάλ 2022

Τύχη;;; Η Νότια Κορέα στα τελευταία έξι Μουντιάλ, έχει ίσες παρουσίες με την Ουρουγουάη στους «16»! (video)

Τύχη;;; Η Νότια Κορέα στα τελευταία έξι Μουντιάλ, έχει ίσες παρουσίες με την Ουρουγουάη στους «16»! (video)

Η Νότια Κορέα «χτίζει» τη δική της παράδοση στο Παγκόσμιο Κύπελλο στον 21ο αιώνα.

Το υπέροχο σόλο Χιουνγκ-Μιν Σον, η εμπνευσμένη ασίστ του στον Χουάνγκ-Χι Τσαν και το εξαιρετικό τελείωμα της φάσης από τον τελευταίο, «σφράγισαν» μία μεγαλειώδη πρόκριση για τη Νότια Κορέα. Μία πρόκριση που φάνταζε... άπιαστη, έως το πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων της αναμέτρησης κόντρα στην Πορτογαλία (02/12, 2-1).

Εν τέλει, οι Ασιάτες βρήκαν τον τρόπο. Όπως το 2002, έτσι και τώρα, επικράτησαν της Πορτογαλίας στην αυλαία των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου και έκλεισαν μία θέση, ανάμεσα στις 16 καλύτερες εθνικές ομάδες του πλανήτη.

Λίγο το κλάμα του Σουάρες, λίγο το... buzzer beater του Τσαν, έδωσαν την εντύπωση πως η Νότια Κορέα προκρίθηκε τυχαία. Ίσως ισχύει έως έναν βαθμό. Όταν έχεις περάσει από τη φάση των ομίλων, όμως, στα τρία από τα έξι Μουντιάλ που διοργανώθηκαν στον 21ο αιώνα, δεν γίνεται να είσαι απλά τυχερός.
Κι όμως, η Νότια Κορέα βρίσκεται στη φάση των «16» για τρίτη φορά στην ιστορία της. Η αρχή έγινε το 2002, όταν τερμάτισε 4η, ακολούθησε το 2010, όταν έφτασε έως τους «16», και φέτος, κανείς δεν ξέρει πού θα σταματήσει.

Όσο απλό κι αν μοιάζει ως επίτευγμα, αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως η Ουρουγουάη το έχει πετύχει ισάριθμες φορές (2010, 2014, 2018), η Γαλλία και η Γερμανία, μόλις μία φορά περισσότερη, ενώ η Ιταλία μία φορά λιγότερη!

 
Όπως λέει και ο λαός, λοιπόν, «σύμπτωση επαναλαμβανόμενη, παύει να είναι σύμπτωση». Κάτι που ισχύει τόσο από τη θετική, όσο και από την αρνητική σκοπιά εξέτασης μίας πορείας.

Ακριβώς όπως πίσω από την αποτυχία της Ιταλίας να προκριθεί στο Μουντιάλ του 2022 ή της Γερμανίας και της Ουρουγουάης να περάσουν από τους ομίλους, «κρύβονται» αρκετοί λόγοι, έτσι και από την πλευρά της Νότιας Κορέας, κάτι έχει «χτιστεί» σε πολύ γερές βάσεις.

Πώς αλλιώς θα μπορούσε, να περνά τη φάση των ομίλων, σε τρία Μουντιάλ με τέτοια χρονική απόσταση μεταξύ τους (2002, 2010, 2022);

Δεν είναι αποτέλεσμα μίας «χρυσής» γενιάς, αλλά μίας ποδοσφαιρικής σχολής. Κάτι που καλό είναι να αναγνωρίζεται και όχι να αποδομείται.

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης