Μουντιάλ 2022

Δύο... Ισπανίες μέσα στην καρδιά του Μαρόκο

Δύο... Ισπανίες μέσα στην καρδιά του Μαρόκο
Ισπανία και Μαρόκο θα αναμετρηθούν για τη φάση των «16» του Μουντιάλ, σε μία γειτονική... κόντρα, από άλλη ήπειρο.
Μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αγωνιστικής του Μουντιάλ για τον πέμπτο και έκτο όμιλο, η δεύτερη Ισπανία, θα αντιμετωπίσει το πρώτο Μαρόκο, στη φάση των «16». Μία αναμέτρηση που θεωρείται γειτονική, με τους Μαροκινούς να έχουν στη χώρα τους... ισπανικές πόλεις.

Και όμως, γεωγραφικά μιλώντας, η Ισπανία έχει δύο πόλεις, τη Θέουτα και τη Μελίγια, οι οποίες βρίσκονται στο έδαφος του Μαρόκου (είναι τα μοναδικά εδάφη ευρωπαϊκών κρατών στην Αφρική). Κάτι το οποίο προφανώς εδώ και πολλά χρόνια, ενοχλεί τους Μαροκινούς, οι οποίοι ονειρεύονται το «Μεγάλο Μαρόκο», κάνοντας αυτές τις περιοχές δικές τους.

Ceuta | Facts, History, Population, Border, & Map | Britannica

Υπάρχουν και άλλες τρεις νησίδες στα παράλια της χώρας που θεωρούνται ισπανικές, όμως δεν είναι κατοικήσιμες. Στο όλο θέμα, που προφανώς εμπλέκονται πολλά πολιτικά παιχνίδια, υπάρχει και μία ιδιαίτερη ιστορία. Το 2012, η Θέουτα και η Μελίγια, αγωνίζονταν στη Segunda B της Ισπανίας. Επειδή χρειάζονταν μεγάλη γραφειοκρατία για να μπορέσουν να ταξιδέψουν ενδοχώρια στο Μαρόκο (380 χιλιόμετρα απόσταση οδικώς) και επειδή δεν υπάρχει αεροδρόμιο στη Θέουτα, ταξίδευαν μέσω της ενδοχώρας της Ισπανίας, με τον εξής μοναδικό τρόπο.

Αεροπορικώς Μελίγια-Μάλαγα και μετά με ελικόπτερο (υπήρχε ελικοδρόμιο) με ελικόπτερο Μάλαγα-Θέουτα και ανάποδα.

Για τους Μαροκινούς λοιπόν, είναι μία ιδιαίτερη αναμέτρηση, όχι μόνο για το αθλητικό κομμάτι (που σίγουρα είναι ένα ιστορικό γεγονός ότι θα παίξουν για την πρόκριση στα προημιτελικά του Μουντιάλ), αλλά και για το... πολιτικογεωγραφικό κομμάτι, που ναι μεν δεν θα αλλάξει κάτι, αλλά θα νιώσουν μία... ικανοποίηση.

Παναγιώτης Ραμαντάνης
www.bnsports.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης