Μουντιάλ 2022

Όταν το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να δει όπως το μικροτσίπ! (video)

Όταν το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να δει όπως το μικροτσίπ! (video)

Το ανθρώπινο μάτι δεν θα μπορούσε να αντιληφθεί πως η μπάλα στο ιστορικό ματς της Ιαπωνίας με την Ισπανία, δεν πέρασε ολόκληρη εκτός αγωνιστικού χώρου, αλλά το πρόβλημα είναι ο ανθρώπινος νους. Δεν συμβιβάζεται με την τεχνολογία, δεν δέχεται ότι έκανε λάθος, αλλά το νόημα στην ιστορία είναι ίδιο. Ευτυχώς που υπάρχει ο VAR και είτε για λίγο, είτε για μία… πιτσιλιά ασβέστη, οι «Σαμουράι» βρίσκονται δίκαια στους «16» του Μουντιάλ!

Τεράστια πρόκριση πανηγύρισε η Ιαπωνία. Μία φοβερή ανατροπή και μία επικράτηση έναντι της Ισπανίας, που κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί. Πόσο μάλλον με τον τρόπο που έγινε.

Διότι όταν οι Γερμανοί επικρατούσαν με 1-0 στο ημίχρονο της Κόστα Ρίκα και οι Ιάπωνες έχαναν με το ίδιο σκορ από τους Ισπανούς, τα πράγματα στον 5ο όμιλο ήταν ξεκάθαρα. Οι «Σαμουράι» θα γνώριζαν τον αποκλεισμό ως τρίτοι και οι Γερμανοί, παρά το γεγονός πως θα σημείωναν μόλις μία νίκη, θα κατόρθωναν να συνεχίσουν στο Κατάρ, παίρνοντας την πρόκριση από την 2η θέση.

Και όμως. Ένα ημίχρονο ήταν αρκετό ώστε να αλλάξουν τα πάντα. Ακόμη και έτσι όμως, ο τρόπος με τον οποίο έρχεται ο αποκλεισμός της Γερμανίας είναι απίθανος. Η Ιαπωνία έχει ισοφαρίσει και αναζητά δεύτερο γκολ κόντρα στην «φούρια ρόχα».

Γίνεται η σέντρα, ο Μίτομα προλαβαίνει, γυρνά την μπάλα στη μικρή περιοχή και το 2-1 είναι γεγονός. Το γκολ ακυρώνεται και ο VAR παρεμβαίνει. Στο πρώτο ριπλέι φαίνεται η μπάλα να έχει περάσει ξεκάθαρα εκτός. Συνεπώς, αν το 1-1 παρέμενε και η Ιαπωνία δεν κέρδιζε, η «Μάνσαφτ» εξακολουθούσε να έχει το πλεονέκτημα.

Το γυμνό μάτι όμως… προδίδει. Το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να υπολογίσει τα χιλιοστά και το πλάνο που προκύπτει από την τηλεόραση, δεν μοιάζει αξιόπιστο. Ο VAR αργεί και οι Γερμανοί… αγχώνονται.

Εν τέλει, το γκολ μετρά και το 2-1 δίνει την πρόκριση στους Ιάπωνες. Η διακύμανση του σκορ στο ματς της Κόστα Ρίκα με τη Γερμανία είναι απίθανη, η ανατροπή στην ανατροπή επαναλαμβάνεται και παρά το τελικό 4-2, η ομάδα του Φλικ μένει εκτός.

Η φάση του γκολ της Ιαπωνίας παίζει ξανά και ξανά. Πολλοί θεωρούν ότι αδικήθηκε η Γερμανία, όμως αν παρατηρήσει κανείς και πάλι την στιγμή που γίνεται η σέντρα, θα διαπιστώσει πως κανείς… δεν αδικήθηκε. Ο VAR δεν εισηγήθηκε στο ποδόσφαιρο για να είναι… ατελής, αλλά για να λύσει τέτοιου είδους στιγμές.

Η μπάλα είναι εντός γηπέδου για 0.00000067 και αν το γκολ δεν μετρούσε, θα αδικούνταν η προσπάθεια της Ιαπωνίας. Παύει πλέον να έχει σημασία το ότι αυτή βρίσκεται στον αγωνιστικό χώρο για… ελάχιστα. Το νόημα είναι πως δεν βγήκε ολόκληρη και πως για ακόμη μία φορά επιβεβαιώνεται ότι η τεχνολογία είναι απαραίτητη.

Ένα κομμάτι ιστορίας «έγραψε» η Ιαπωνία στο Παγκόσμιο Κύπελλο και το φίλαθλο ποδοσφαιρικό κοινό στεκόταν στην πρώτη λήψη. Κάθε τι όμως παίζει ρόλο και κάθε τι μπορεί να ξεγελάσει το ανθρώπινο μάτι.

Όχι όμως και το μικροτσίπ που υπάρχει στην μπάλα και αποδεικνύει πως έστω και για 1000ο αυτή είναι εντός αγωνιστικού χώρου. Πλέον, δεν υπάρχει λόγος για κάποια συζήτηση. Είναι γκολ, η Ιαπωνία πέρασε ως πρώτη από τον όμιλο με Ισπανία και Γερμανία και ουδείς αδικήθηκε.

Το ανθρώπινο μάτι δεν θα μπορούσε να αντιληφθεί ότι η μπάλα δεν έχει βγει εκτός. Το ότι ο ανθρώπινος νους όμως δεν συμβιβάζεται με το λάθος, δεν είναι ευθύνη της τεχνολογίας. Αυτή έκανε σωστά την δουλειά της και για μία… πιτσιλιά ασβέστη, η Ιαπωνία βρίσκεται στους «16» του Μουντιάλ!

Δημήτρης Μανάκος

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης