Μουντιάλ 2022

Μαρόκο: Αφρικανική κορυφή 24 χρόνια μετά την Νιγηρία και απόλυτη ισορροπία στις πρωτιές, με τους «σούπερ αετούς»! (video)

Μαρόκο: Αφρικανική κορυφή 24 χρόνια μετά την Νιγηρία και απόλυτη ισορροπία στις πρωτιές, με τους «σούπερ αετούς»! (video)

Ιστορική αποδείχθηκε η νίκη του Μαρόκου με 2-1 απέναντι στον Καναδά για την 3η αγωνιστική του 6ου ομίλου του Μουντιάλ, αφού σε συνδυασμό με την απώλεια βαθμών της Κροατίας, κατέκτησε την πρώτη Αφρικανική πρωτιά μετά από 24 χρόνια και συνολικά δεύτερη στην ιστορία του.

Σχετικά Άρθρα

Οι επιτυχίες των ομάδων της Αφρικής στα Παγκόσμια Κύπελλα, δεν χωράει αμφιβολία ότι σπανίζουν ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, αλλά όταν συμβαίνουν, αφήνουν το δικό τους, ιδιαίτερο, στίγμα στην ιστορία των τουρνουά. Ένα γεγονός που πραγματοποιείται με το Μαρόκο στο φετινό του Μουντιάλ του Κατάρ, αφού μετά την επικράτηση με 2-1 απέναντι στον Καναδά, κατέκτησε την κορυφή του 6ου ομίλου και πέτυχε μερικά αξιοπρόσεκτά επιτεύγματα για το Αφρικανικό ποδόσφαιρο.

Αρχικά, έγινε η πρώτη ομάδα από την Αφρική που κατετάγη στην κορυφή ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλου στον 21ο αιώνα καθώς από το 2002 έως τη φετινή διοργάνωση, οι έξι ομάδες που προκρίθηκαν στην επόμενη φάση αρκέστηκαν με την δεύτερη θέση στα εκάστοτε γκρουπ.

Ωστόσο, η τελευταία πρωτιά από εθνικό συγκρότημα της Αφρικής συνέβη το 1998 από την «μαχητική» Νιγηρία. Συγκεκριμένα, οι «σούπερ αετοί» βρέθηκαν στο 4ο γκρουπ στο τουρνουά που διοργανώθηκε στη Γαλλία και με έξι πόντους τερμάτισε ψηλότερα από τις Παραγουάη, Ισπανία και Βουλγαρία. Η συνέχεια δεν ήταν αυτή που πιθανόν να ευελπιστούσε αφού αποκλείστηκε στη φάση των «16» από την Δανία του Μίκαελ Λάουντρουπ με σκορ 4-1.

Επιπλέον, το Μαρόκο ισοφάρισε τις κορυφές στα γκρουπ που έχουν κατακτηθεί από τις Αφρικανικές ομάδες. Ποια ήταν όμως η αντίπαλος; Η απάντηση στο ερώτημα ακούει ξανά το όνομα της Νιγηρίας, αφού πριν το 1998 είχε τερματίσει πρώτη στον 4ο όμιλο του τουρνουά του 1994 όπου συμπεριλαμβανόταν η Αργεντινή, η Βουλγαρία και η Ελλάδα στη παρθενική της συμμετοχή σε Μουντιάλ. Τότε, ισοβάθμησε με την Βουλγαρία με έξι βαθμούς, αλλά η υπεροχή της στη διαφορά τερμάτων, της έδωσε την πρωτιά.

Τέλος, η προηγούμενη και μοναδική φορά που το Μαρόκο κατετάγη πρώτο σε όμιλο συνέβη το 1986 στο Μεξικό, σε ένα τουρνουά που είναι απόλυτα συνυφασμένο με τον Ντιέγκο Μάραντονα που οδήγησε την Αργεντινή στη δεύτερη κατάκτηση στην ιστορία της. Τότε, η Αφρικανή ομάδα μάζεψε τέσσερις βαθμούς στον τελευταίο όμιλο και άφησε στην δεύτερη θέση την Αγγλία και εκτός διοργάνωσης, την Πολωνία και την Πορτογαλία.

Με βάση όλα τα παραπάνω, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς την σπουδαιότητα του επιτεύγματος από το σύνολο του Ουαλίντ Ρεγραγκί και σε συνδυασμό με την απόδοση που παρουσίασε στα τρία πρώτα παιχνίδια του ομίλου, το Μαρόκο έχει το δικαίωμα να ονειρεύεται ακόμα περισσότερα πράγματα στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο.

Χρήστος Λόης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης