Μουντιάλ 2022

Κροατία - Βέλγιο 0-0: Ωραίος Κουρτουά, μοιραίος Λουκάκου και οι «κόκκινοι διάβολοι» σπίτι από νωρίς! (video)

Κροατία - Βέλγιο 0-0: Ωραίος Κουρτουά, μοιραίος Λουκάκου και οι «κόκκινοι διάβολοι» σπίτι από νωρίς! (video)
Κροατία και Βέλγιο «κόλλησαν» στο 0-0 (01/12) με «μοιραίο» τον Ρομέλου Λουκάκου, που έχασε τα... άχαστα και σε συνδυασμό με την νίκη-πρόκριση του Μαρόκου, είδε τη χώρα του να μένει εκτός Παγκοσμίου Κυπέλλου από πολύ νωρίς!
Άδοξο φινάλε για το Βέλγιο, αλλά «χαμόγελα» για την Κροατία επιφύλασσε η μεταξύ τους αναμέτρηση, στο φινάλε της φάσης των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022. Οι «κόκκινοι διάβολοι» έμειναν στο 0-0 (01/12) με τους Κροάτες, με κύριο υπεύθυνο τον Ρομέλου Λουκάκου, που μπήκε στον αγωνιστικό χώρο στο 2ο ημίχρονο, άλλαξε την εικόνα του συνόλου του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, αλλά έχασε απίστευτες ευκαιρίες, για να χαρίσει τη νίκη στην ομάδα του.

Κάπως έτσι, σε συνδυασμό με τη νίκη του Μαρόκου επί του Καναδά (01/12, 2-1) την ίδια ώρα, η Κροατία «σφράγισε» την παρουσία της στη φάση των «16», ενώ το Βέλγιο, που έφτασε έως τα ημιτελικά του Μουντιάλ τέσσερα χρόνια πριν, έβγαλε από νωρίς το πικρό εισιτήριο της επιστροφής, στην τελευταία -ίσως- παρουσία, μίας «χρυσής φουρνιάς» ποδοσφαιριστών, στο συγκεκριμένο θεσμό.

Η Κροατία «μπήκε» δυναμικά στην αναμέτρηση. Κυκλοφορούσε καλύτερα την μπάλα στα πρώτα λεπτά, είχε «κλείσει» το Βέλγιο στην περιοχή και η πίεση που ασκούσε, φάνηκε να αποδίδει καρπούς στο 11ο λεπτό.

Ο διαιτητής της αναμέτρησης, Άντονι Τέιλορ, υπέδειξε πως ο Καράσκο υπέπεσε σε παράβαση πέναλτι, αλλά η χαρά των Κροατών κράτησε λίγο. Ο VAR τον κάλεσε τον να επανεξετάσει τη φάση και εν τέλει, ο Τέιλορ ανακάλεσε την απόφασή του.

Έκτοτε, τα «ηνία» της αναμέτρησης πέρασαν στα... πόδια του Βελγίου, δίχως, όμως, να μετουσιώσει την όποια κυριαρχία του, σε κάτι μεγαλύτερο.

Η είσοδος του Ρομέλου Λουκάκου στον αγωνιστικό χώρο, στο 2ο ημίχρονο, έκανε το Βέλγιο ακόμα πιο επικίνδυνο, αλλά η πρώτη σημαντική ευκαιρία, άνηκε στην Κροατία.

Το σύνολο του Ζλάτκο Ντάλιτς κυκλοφόρησε την μπάλα σωστά έξω από τη μεγάλη περιοχή του Βελγίου στο 50ο λεπτό, ο Κόβασιτς βρήκε τον χώρο και τον χρόνο να σουτάρει, αλλά ο Κουρτουά απομάκρυνε την προσπάθειά του σε κόρνερ.

Κάτι ανάλογο έπραξε τέσσερα λεπτά αργότερα (54') τόσο στο σουτ του Μπρόζοβιτς, όσο και σε αυτό του Μόντριτς!

 

Οι «κόκκινοι διάβολοι» έβγαλαν αντίδραση και έφτασαν δύο φορές, πολύ κοντά στο γκολ, με τον ίδιο πρωταγωνιστή: τον Ρομέλου Λουκάκου.

Στο 60ο λεπτό, μετά από φάση διαρκείας έγινε αποδέκτης της μπάλας, αλλά από το ύψος της μικρής περιοχής, την έστειλε στο δεξί δοκάρι του Λιβάκοβιτς!

Μάλιστα, δύο λεπτά αργότερα (62'), έχασε ακόμα μία εξαιρετική ευκαιρία να «ανοίξει» το σκορ. Ο Ντε Μπρόινε έκανε τη σέντρα από τα αριστερά, ο Λιβάκοβιτς έκανε άστοχη έξοδο και ο Λουκάκου, προ κενής εστίας, έστειλε την μπάλα άουτ! Βέβαια, και στην περίπτωση που σκόραρε, πιθανότατα το γκολ δεν θα μετρούσε, καθώς η μπάλα φάνηκε να έχει περάσει εκτός αγωνιστικών ορίων.

 

Η Κροατία ισορρόπησε το ματς στη συνέχεια, απείλησε με τον Λούκα Μόντριτς στο 68', αλλά το Βέλγιο είχε και πάλι τις μεγάλες ευκαιρίες, για να σκοράρει, με τον ίδιο πρωταγωνιστή!

Ο Λουκάκου έγινε μοιραίος στα τελευταία πέντε λεπτά της αναμέτρησης, καθώς απέτυχε να βρει δίχτυα σε δύο σπουδαίες στιγμές, τόσο στο 87', όσο και στο 90', και ουσιαστικά, καταδίκασε την ομάδα του σε αποκλεισμό.


Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Κροατία (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Γκβάρντιολ, Σόσα, Μπρόζοβιτς, Μόντριτς, Κόβασιτς (90+2' Μάγιερ), Κράμαριτς (64' Πάσαλιτς), Πέρισιτς, Λιβάγια (64' Πέτκοβιτς)

Βέλγιο (Ρομπέρτο Μαρτίνες): Κουρτουά, Ντεντόνκερ (72' Τίλεμανς), Άλντερβαϊρελντ, Βερτόνγκεν, Μενιέ (87' Αζάρ), Βίτσελ, Ντε Μπρόινε, Καστάνιε, Τροσάρ (59' Αζάρ), Μέρτενς (46' Λουκάκου), Καράσκο (72' Ντοκού)


Η φωτογραφία του αγώνα

Η απογοήτευση του Κέβιν Ντε Μπρόινε. Είναι ενδεικτική της πορείας του Βελγίου, σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο με υψηλές βλέψεις. Ίσως στο τελευταίο, πολλών παικτών της «χρυσής» αυτής γενιάς.
Εικόνα

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης