Μουντιάλ 2022

Αργεντινή και Αυστραλία «έπαιξαν» την παρουσία τους στο Μουντιάλ του '94, στη σκιά του Μαραντόνα κι ενός σκανδάλου ντόπινγκ! (video)

Αργεντινή και Αυστραλία «έπαιξαν» την παρουσία τους στο Μουντιάλ του '94, στη σκιά του Μαραντόνα κι ενός σκανδάλου ντόπινγκ! (video)

Ένας «ξεθωριασμένος» Μαραντόνα, που άκομη έλαμπε, ένα σκάνδαλο ντόπινγκ, που... άργησε 18 χρόνια και μία μόνο θέση στο Μουντιάλ των ΗΠΑ. Η τελευταία μεγάλη «μάχη» Αργεντινής και Αυστραλίας είχε τα πάντα!

Η Αργεντινή έκανε το «χρέος» της, η Αυστραλία έκανε το «θαύμα» της και κάπως έτσι, «σφράγισαν» το εισιτήριό τους για τη φάση των «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ. Εκεί, όμως, οι δυο τους διεκδικούν μία θέση.

Παρότι δεν έχουν έντονη προϊστορία ως αντίπαλοι, δεν θα βρεθούν για πρώτη φορά αντιμέτωποι με μία τέτοια συγκυρία. Το κάθε άλλο.

Θα «επιστρέψουν», κατά κάποιο τρόπο, στο μακρινό 1993. Στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου των ΗΠΑ. Ένα ζευγάρι αναμετρήσεων, όπου λάμψη -λόγω Μαραντονά- και σκιές -λόγω ντόπινγκ- συνυπήρξαν!
Ας ξεκαθαριστεί πως το διακύβευμα διαφέρει. Άλλο μία παρουσία στις οκτώ καλύτερες ομάδες του κόσμου, άλλο μία συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Από πλευράς Αυστραλίας, όμως, είναι δύσκολο να ειπωθεί με βεβαιότητα, πως εκείνα τα προκριματικά ήταν ήσσονος σημασίας.

Στο σήμερα, τα «κανγκουρό» μετρούν πέντε (με τη φετινή στο Κατάρ) σερί παρουσίες σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το 1994, όμως, συμπλήρωναν 20 χρόνια «αποχής» από το Μουντιάλ, με τη μοναδική έως τότε συμμετοχή τους, να εντοπίζεται στο 1974. Τελευταίο εμπόδιο για τα γήπεδα των ΗΠΑ; Η Αργεντινή του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.
Στις «πλάτες» του κουβαλούσε έναν 15μηνο αποκλεισμό από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα, μίας μορφής ποδοσφαιρική «εξορία», που τον έφερε στη Νιούελς, αλλά και αρκετά παρανίσια κιλά, ως αποτέλεσμα των καταχρήσεων. Η λάμψη του, όμως, παρέμενε εκεί.

«Θυμάμαι να τον βλέπω στη φυσούνα και να λέω: "Είσαι τόσο μικροσκοπικός, αλλά για εμένα μοιάζεις θεόρατος". Η Αυστραλία κυνηγούσε την επιστροφή στο Μουντιάλ, αλλά σε διαβεβαιώνω, πως οι 44.000 που γέμισαν το γήπεδο, ήρθαν για δουν τον Μαραντόνα. Όχι για να μας υποστηρίξουν» θυμάται ο Πολ Γουέιντ, ο άνθρωπος που ανέλαβε τον ρόλο να κυνηγά σε κάθε μήκος και πλάτος του γηπέδου, τον Μαραντόνα. Εν τέλει, τα κατάφερε έως ενός σημείου.

«Στο μόνο επιτυχημένο τάκλιν μου, βρήκε τον τρόπο και με μία σέντρα, δημιούργησε το γκολ της Αργεντινής. Δέχθηκα πολύ έντονη κριτική, επειδή δεν τον μάρκαρα πιο σκληρά, πιο αντιαθλητικά. Υπήρχε περίπτωση να φερθώ έτσι, όμως, στον καλύτερο ποδοσφαιριστή που υπήρξε ποτέ;»
Στο πρώτο ματς, στις 31 Οκτωβρίου του 1993, η Αυστραλία βρήκε τον τρόπο και ισοφάρισε. Στη ρεβάνς του Μπουένος Άιρες (17/11), όμως, η Αργεντινή επικράτησε με σκορ 1-0 και «σφράγισε» την παρουσία της στο Παγκόσμιο Κύπελλο των ΗΠΑ. Σε αυτό που έμελλε να τεθεί αντιμέτωπη με την Ελλάδα στους ομίλους. Σε αυτό που έμελλε να είναι το τελευταίο ματς του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, σε Μουντιάλ.

Οι αναμετρήσεις Αυστραλίας και Αργεντινής, όμως, εν έτει 1993, είχαν και τρίτο ημίχρονο.



Το 2011 ο Μαραντόνα, μιλώντας στην τηλεόραση της Αργεντινής, έκανε λόγο για... νοθευμένους καφέδες, πριν τα ματς των προκριματικών.

«Κάτι είχαν βάλει μέσα και τρέχαμε περισσότερο. Δεν γνωρίζω γιατί δεν υπήρξε έλεγχος ντόπινγκ σε εκείνα τα δύο ματς. Πήραμε ό,τι μας έδωσε ο γιατρός, χωρίς κανείς να μας ελέγξει» ανέφερε χαρακτηριστικά, «δείχνοντας» ως υπαίτιο τον τότε πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Αργεντινής, Χούλιο Γκροντόνα.

«Ήταν σοκ, όταν το ακούσαμε, αλλά ταυτόχρονα μας τιμούσε. Έδειχνε πως μας φοβόντουσαν» ανέφερε, από την άλλη πλευρά, ο Γουέιντ.



Οι δύο χώρες τέθηκαν ξανά αντιμέτωπες, στους ομίλους του Confederations Cup του 2005, αλλά το συγκεκριμένο ματς, είναι -με κάθε βεβαιότητα- ήσσονος σημασίας, ειδικά μπροστά στο φετινό ή σε αυτά του 1993. Το μόνο άξιο αναφοράς, είναι το χατ-τρικ του παίκτη του Παναθηναϊκού, για ένα εξάμηνο εντός του 2013, Λουσιάνο Φιγκερόα.

Το βράδυ του Σαββάτου (03/12, 21:00), όμως, αμφότερες «επιστρέφουν» στο 1993. Το διακύβευμα είναι διαφορετικό, αλλά η βαρύτητά του μεγάλη.



Η Αυστραλία θα διεκδικήσει το όνειρο της παρουσίας στα προημιτελικά, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Για την Αργεντινή;

Το Μουντιάλ του 2022 για τον αρχηγό της, Λιονέλ Μέσι, είναι κατά 99% ό,τι -αποδείχθηκε πως- ήταν αυτό του 1994 για τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα: το τελευταίο μίας σπουδαίας καριέρας.

Και σίγουρα κάθε Αργεντίνος, θέλει να δει την «υποστολή» αυτής της σημαίας, να γίνεται όπως της αρμόζει, κι όχι στη φάση των «16».

Φάνης Τσοκανάς
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης