Μουντιάλ 2022

Η Τυνησία θύμισε στη Γαλλία τι θα πει ήττα και... πέτυχε κάτι ιδιαίτερο! (video)

Η Τυνησία θύμισε στη Γαλλία τι θα πει ήττα και... πέτυχε κάτι ιδιαίτερο! (video)

Η Τυνησία μπορεί να μην κατάφερε να πάρει μία ιστορική πρόκριση για τους «16» του Μουντιάλ ωστόσο πέτυχε μία μεγαλειώδη νίκη κόντρα στους παγκόσμιους πρωταθλητές Γάλλους. Μεγαλειώδη και… σπάνια καθώς αυτή ήταν μόλις η τρίτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης που μία αφρικανική ομάδα κερδίζει τον κάτοχο του Παγκοσμίου Κυπέλλου! Παράλληλα, η Γαλλία είχε να γευτεί την «πίκρα» της ήττας σε μεγάλη διοργάνωση από το 2016!

Είναι φορές που ορισμένα πράγματα δεν εξαρτιόνται μόνο από εμάς τους ίδιους. Η Τυνησία ήταν συγκινητική απέναντι στην παγκόσμια πρωταθλήτρια και μεγάλο φαβορί και σε αυτό το Μουντιάλ, Γαλλία, ωστόσο η ιστορική νίκη της δεν είχε αντίκρισμα, μιας και η Δανία δεν της έκανε το χατίρι να στερήσει τη νίκη από τους Αυστραλούς, οι οποίοι πήραν εν τέλει την πρόκριση για τους «16».


Μόλις η τρίτη νίκη Αφρικανών επί παγκόσμιων πρωταθλητών

Παρόλα αυτά οι παίκτες του Τζαλέλ Καντρί όπως και ο ίδιος, μπορούν να υπερηφανεύονται, παρόλη την απογοήτευσή τους στο τέλος, ότι πέτυχαν κάτι σπουδαίο και σίγουρα όχι σύνηθες! Η νίκη που πέτυχαν απέναντι στους «τρικολόρ» συνιστά μόλις την τρίτη που πετυχαίνει ομάδα από την αφρικανική ήπειρο κόντρα σε εν ενεργεία πρωταθλητές κόσμου!

Οι Γάλλοι από την άλλη πέφτουν για δεύτερη φορά «θύμα» απέναντι στους Αφρικανούς καθώς όπως και τώρα έτσι και στη διοργάνωση του 2002 είχαν χάσει από την Σενεγάλη, η οποία μάλιστα είχε κάνει τότε την πρώτη της συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο! Τότε ήταν που ο γνώριμος μας από την θητεία του στην ΑΕΚ, Πάπα Μπούμπα Ντιόπ, είχε σοκάρει τους «μπλε» και ολόκληρο τον κόσμο, σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις του θεσμού.

Η πρώτη νίκη αφρικανικής χώρας σε τελική φάση Μουντιάλ ωστόσο είχε έρθει νωρίτερα, στη διοργάνωση του 1990 που φιλοξενήθηκε στα γήπεδα της Ιταλίας. Ήταν τότε που η παρέα του Ροζέ Μιλά, το Καμερούν, στην φανταστική πορεία του μέχρι τους «8» της διοργάνωσης, κατάφερε να σοκάρει όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη, επικρατώντας στο εναρκτήριο παιχνίδι της στον όμιλο, της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Αργεντινής του Ντιέγκο Μαραντόνα! Το «χρυσό» γκολ τότε είχε πετύχει ο Ομάμ-Μπιγίκ, σε μία νίκη που πανηγυρίστηκε όχι μόνο στο Καμερούν αλλά σε όλη την Αφρική!

Είχε ξεχάσει τι θα πει ήττα!

Η Γαλλία ναι μεν δεν έπαθε κάποιο στραπάτσο με την ήττα της από την Τυνησία, μιας και είχε καθαρίσει την υπόθεση πρωτιά στον όμιλό της ωστόσο η ήττα δεν παύει να είναι ήττα, ειδικά αν είχες ξεχάσει τι θα πει!

Ναι οι Γάλλοι αγνοούσαν την «πικρή» γεύση της ήττας σε μεγάλη διοργάνωση, δηλαδή σε EURO ή Μουντιάλ, για περίπου έξι χρόνια! Πιο συγκεκριμένα, η τελευταία φορά που έχασαν ήταν στον τελικό του EURO του 2016 κόντρα στην Πορτογαλία και μάλιστα αυτή ήρθε στην διαδικασία της παράτασης, με τους Ίβηρες να στέφονται πρωταθλητές Ευρώπης χάρη σε γκολ του Έντερ! Από εκείνο το βράδυ μέχρι και την ήττα από την Τυνησία, οι «τρικολόρ» έμειναν αήττητοι σε συνολικά 13 αγώνες τους σε τελική φάση, έχοντας εννέα νίκες και τέσσερις ισοπαλίες!

Αντώνης Κεφαλωνίτης

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης